Блокада – це «атвєтка» «Самопомочі» на політичні проблеми Садового, - політолог Фесенко

60815_sadovyy

З'їзд партії Самопоміч, кілька гучних заяв Андрія Садового, та його чаювання з Порошенком та Аваковим. Феєрична політична активність міського голови Львова та лідера «Самопомочі» цими вихідними не могла не залишитися непоміченою.

З'їзд партії Самопоміч, кілька гучних заяв Андрія Садового, та його чаювання з  Порошенком та Аваковим. Феєрична політична активність міського голови Львова та лідера «Самопомочі» цими вихідними не могла не залишитися непоміченою.

Схоже Андрій Садовий вирішив нагадати, що є також лідером політичної партії. Від її імені та себе особисто він озвучив низку тез та вимог, на які так чи інакше доведеться реагувати його політичним опонентам, зважаючи на роль «Самопомочі» у блокаді окупованих територій.

Так у резолюції партійного з’їзду міститься вимога прийняти закон про тимчасово окуповані території, який повинен гарантувати припинення торгівлі з окупованими територіями. При цьому Садовий вважає, що Україна повинна «організувати евакуацію з окупованих територій Донбасу тих, хто не бажає жити під владою  терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР».

Львівський мер також розповів про розмову з Порошенком та Аваковим за «чайком», яку він назвав дуже важкою. При цьому Садовий не забув зазначити два моменти – ініціатива зустрічі виходила від президента, він не є організатором блокади. На останньому львівський мер наголосив вже сьогодні.

«Я не проводив жодних переговорів щодо блокади ОРДЛО, оскільки, ані не є її організатором, ані не мав і не можу мати (!) жодних повноважень від активістів блокади на такі переговори», - такий меседж  поширив львівський мер у соцмережі. Водночас  він натякнув, що на нього чиниться тиск. «З суботніх зустрічей дізнався, що вже незабаром маю отримати від прокуратури повідомлення про підозру у вчиненні кримінального злочину».

Чи може такий каскад заяв та вимог, а також факт прямих переговорів з президентом свідчити про повернення Садового до великих політичних баталій ми розпитували у голови правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка.

- Думаю, що ініціатива виходить з двох боків. Це пов’язано з торгівельною  блокадою і роллю «Самопомочі» і її організації. Це серйозний конфлікт як внутрішній, так і зовнішній, який шкодить інтересам країни. Безумовно Садовий це намагається використати в своїх інтересах, але є зацікавленість з боку влади. Аваков зустрічався з Садовим щоб уникнути конфліктів між правоохоронними органами і депутатами, але і президент підключився, бо це питання суспільної ваги. Не може Садовий виходити тільки з вузькопартійних інтересів, це було б політичним егоїзмом, тому треба шукати компромісні варіанти, а не просто ставити ультиматуми.

[dyvys_blockqoute text="Блокада - серйозний конфлікт як внутрішній, так і зовнішній, який шкодить інтересам країни. Безумовно Садовий це намагається використати в своїх інтересах, але є зацікавленість з боку влади" author="Володимир Фесенко"]

Скажу відверто -  депутати з «Самопомочі» у кулуарах (на камеру вони про це не говорять) не приховують, що їхня участь у блокаді, це така відповідь, так звана «атвєтка» на ті проблеми, які мав Садовий минулого року. Зараз «Самопоміч» таким чином відповідає. Але те що в результаті, заради егоїстичних політичних інтересів фактично завдається шкода всій країні - це діагноз нашим  політикам.

Читайте також: Велетенські гори сміття скинули на березі Яворівського кар’єру, активісти перекриють трасу

— Наскільки можливе досягнення компромісу?

Це був би оптимальний вихід. На компромісах будується демократична політика, а не на нав’язуванні своєї волі іншим. Те що розмова Порошенка і Садового була важка, це зрозуміло: накопичилося багато питань, недовіри, образ з обох боків. Ці психологічні бар’єри треба долати і шукати розв’язання проблем, які стосуються як Львова, так і торговельної блокади. Але думаю, що крім таких публічних переговорів, про які ми знаємо, йдуть ще інші, непублічні переговори, зокрема за участю того ж Ахметова. Вони можуть стосуватися не тільки Садового і Порошенка, зрештою уряд теж веде переговори з блокадниками. Але, судячи з усього, за лаштунками є ще й Коломойський і кажуть, що деякі інші люди.

Читайте також: Садовий розповів, хто йому заважає навести лад у Львові зі сміттям

— Наскільки далеко, на Вашу думку, Садовий міг би у пошуках компромісу, враховуючи не надто просту ситуацію у Львові?

—Це дуже делікатне питання, я б не наважувався щось припускати, але є сміттєва проблема, яку можна розв’язувати, можуть бути інші якісь питання, головне шукати компроміс. Питання в тому, чого хоче Садовий – компенсації чи просто сатисфакції - задоволення, мовляв «от я страждав минулого року, а зараз ви страждайте».

[dyvys_blockqoute text=" Питання в тому, чого хоче Садовий – компенсації чи просто сатисфакції - задоволення, мовляв «от я страждав минулого року, а зараз ви страждайте»" author="Володимир Фесенко"]

Можна суто раціонально до цього підходити - уряд і  президент  допомагають вирішити сміттєву та інші проблеми а Садовий впливає на депутатів з «Самопомочі», щоб вони більш конструктивно підходили до  розв’язання проблеми блокади, зокрема щоб шукали компроміс в межах законопроекту про окуповані території, який зараз розробляється, тут можна спільно працювати. Якщо будуть вказівки з боку президента і Садового це може прискорити роботу над цим проектом.

— Як Вам ініціатива щодо евакуації всіх охочих з окупованих територій?

Ця ініціатива - просто прояв політичних фантазій, або повного нерозуміння ситуації. Це абсолютно популістська ініціатива – аби щось сказати, але це абсолютно не впливає на реальну ситуацію. Хто хотів виїхати з Донбасу, ті виїхали ще в 2014-15 роках. А деякі і тут, і там - і туди їздять, і тут мають статус та отримують гроші як переселенці. Кого евакуйовувати? Тобто це  слова, які не мають  нічого спільного з реальністю.

[dyvys_blockqoute text="Ініціатива Садового щодо евакуації - просто прояв політичних фантазій, або повного нерозуміння ситуації" author="Володимир Фесенко"]

— А заява про підозру у вчиненні кримінального злочину?

Садовий хоче виглядати як жертва, це зокрема може бути корисним і для  переговорів, на всяк випадок, що мовляв на нього тиснуть. Це такий прийом.  Важко сказати чи є там реальні підстави для кримінальної справи, але те, що проблеми у Львові не тільки зі сміттям, це очевидно, це і прояви корупції в міській владі.

[dyvys_blockqoute text="Садовий хоче виглядати як жертва, це зокрема може бути корисним і для  переговорів, на всяк випадок, що мовляв на нього тиснуть. Це такий прийом" author="Володимир Фесенко"]

Тому можуть бути різні версії, наприклад Садовий знає, що є  реальна проблема, серйозні порушення. Він побоюється, що це можуть використати проти нього, тому заздалегідь каже, що влада на нього буде  тиснути, організувавши певну кримінальну справу. Тобто це може бути свого  роду хід на випередження, який дає можливість захищатися від розслідування реальних проблем, реальних порушень закону. Такий  варіант можливий і так часто роблять політики. Тобто це швидше така форма самозахисту.

Читайте також: Афера року: Садовий і комунальне АТП-1 «розвели» львів’ян на 67 мільйонів

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: