Синютка проти Садового, або Сміттєвий пінг-понг

74

Епопея із львівським сміттям переходить у чергову фазу. У ЛОДА стверджують, що надають міській раді нову ділянку для будівництва сміттєпереробного комплексу, а у міськраді кажуть, що ні сном ні духом нічого не відають.

Сьогодні у Львівській обласній адміністрації заявили, що оскільки міська рада не скористалася земельною ділянкою, яку запропонувала ЛОДА на території Яворівської «Сірки», тому Андрію Садовому пропонують нову ділянку, де можна побудувати завод з утилізації ТПВ.

Йдеться про ділянку біля села Добряни Миколаївського району, що за 28 кілометрів від Львова. Загальна площа – 100 га, за категорією – це землі промислового призначення вапнякового характеру і не придатні для сільськогосподарського використання.

Буквально через годину після цього міська рада оприлюднює іншу новину про те, що в ЛМР нічого про щедрість ЛОДА не чули.

«Я буквально годину тому говорив з головою ЛОДА. Про жодну ділянку він мені не говорив. Але якщо виділили, то з радістю ми будемо приймати усі ділянки. Тому що область потребує місця для резервного полігону. Нам потрібен резервний полігон, однозначно», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

І знову Андрій Іванович натякає, що йому не сміттєпереробний комплекс потрібний, а полігон. У ЛМР додали, що слід спершу вивчити усі аспекти, усі пропозиції.

«Тепер ми маємо партнера, який фахово допоможе дослідити всі варіанти і це дуже важливо», - резюмував Андрій Садовий, маючи на увазі французьку компанію Egis, яка підготує комплексне дослідження та стратегію міста у сфері поводження з відходами.

Ще за годину стало відомо, що Львівська міська рада таки підписала меморандум про співпрацю з французькою компанією Egis щодо проекту поводження з твердими побутовими відходами для  Львова. Йдеться про підготовку комплексної системи поводження з твердими побутовими відходами, включаючи об’єкти збору, переробки, утилізації ТПВ у Львові.

Незважаючи на все це, питання сміття у Львові залишається відкритим. Наприклад, станом на сьогодні, за даними ЛМР, переповнені 344 контейнерні майданчики, або майже 28% від загальної кількості.

У Залізничному районі не вивезено сміття з 65 майданчиків, у Личаківському – з 74, у Сихівському – з 29, у Франківському – з 79, у Шевченківському – з 36, у Галицькому – з 61.

Нагадаємо, раніше Львівська обласна державна адміністрація пропонувала міській раді ділянку у Яворівському районі, на території колишнього підприємства «Сірка». Однак в ЛМР зібрали науково-експертну комісію, яку очолив академік Ігор Юхновський, для вивчення цього питання. І вже дуже швидко експерти зробили свій висновок – ділянка непридатна.

Комісія констатувала, що ділянка не відповідає вимогам державних будівельних норм у частині їхнього дотримання щодо відстаней до відкритих водоймищ, культурно-оздоровчих об'єктів, водозаборів, заповідних територій національного і європейського значення.

Водночас у Львові, на території колишнього заводу «Сільмаш» ЛКП «Львівспецкомунтранс» встановило обладнання для пресування сміття, яке комунальне підприємство взяло в оренду у компанії «Грінера Україна» за символічну ціну – 10 гривень на місяць. Не виключено, що брикети сміття мали стати частиною іншого проекту – рекультивація Грибовицького сміттєзвалища. Адже саме сміттям в ЛМР спочатку пропонували вирівняти і зміцнити  тіло полігону твердих побутових відходів, де наприкінці травня сталася техногенна катастрофа, котра призвела до загибелі людей. Звісно,  таке ноу-хау викликало обурення місцевих мешканців, які за понад півстоліття вже по горло ситі львівським сміттям. Дійшло до протестів і навіть перекриття траси Львів-Рава-Руська. І хтозна, чим би закінчилася ця історія, якби не втручання перших осіб держави. Після візиту до Грибович віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона на полігон зігнали техніку ледь не з усієї України, щоб у терміновому порядку розпочати рекультивацію та зміцнити дамбу озера з інфільтратами, яку ось-ось могло прорвати.

Попри пильну увагу з Києва Андрій Іванович вирішив зробити хід конем і заявив, що держава насправді не допомагає, а навпаки, чинить перепони, тому звернувся до французької компанії «Еджіс» з проханням розробити проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Результатом усього цього стало сьогоднішнє підписання меморандуму.

А щодо сміттєпресувальної лінії на «Сільмаші», то ситуація теж застрягла у мертвій точці. Комплекс ніби і змонтований, але не працює – його роботу блокують місцеві мешканці. Доходило навіть до дрібних сутичок, коли чиновники з ЛОДА опечатували приміщення, а їхні колеги з ЛМР зривали пломби. Як наслідок – виклик правоохоронців, протоколи, шарпанина між активістами і охороною підприємства.

Читайте також: Тиф, холера та щури: Львову загрожує надзвичайна екологічна ситуація через сміття

Зрештою сміттєві війни між чиновниками призвели до сміттєвого полону Львова. Тонни сміття розповзаються міськими вулицями. З потеплінням з’явиться ще й запах, а далі, як у романі Камю – спочатку з’являться щури, а за ними прийде чума…

Фото: leopolis.news

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: