Тиф, холера та щури: Львову загрожує надзвичайна екологічна ситуація через сміття

4JUNUWGZJHY
Фото ілюстративне

Сміття з деяких майданчиків Львова не вивозять вже по кілька тижнів. У свою чергу температура повітря зростає, а дощі частішають. ІА Дивись.info дізнавалася, чим це загрожує людям та навколишньому середовищу.

Дизентерія, сальмонельоз, холера та чума — це лише невеликий перелік тих хвороб, які можуть розповсюдитися Львовом через невивезене сміття. Відповідну інформацію надають у Львівському обласному лабораторному центрі Держсанепідемслужби України.

«Якщо вчасно не вивозити відходи, не проводити дезінфекційні заходи в місцях їх збору, тимчасового зберігання та утилізації, це може спричинити розповсюдження багатьох інфекційних хвороб, зокрема кишкових інфекцій (гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф та інші) та низки особливо небезпечних інфекцій (лептоспіроз, холера, чума)», — зазначають експерти служби.

Крім того, у лабораторному центрі наголошують: під час зберігання  побутових відходів у  контейнерах не має бути можливості їхнього загнивання, розкладання, розвіювання та розпилювання. Термін зберігання у холодний період року (при середньодобовій температурі  – 5° і нижче) повинен бути не  більше, ніж три доби, а в теплий період року (при середньодобовій температурі більше ніж +5°) – не більше однієї доби.

У свою чергу, керівник юридичного відділу Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна наголошує на тому, що критична ситуація зі сміттям, яка склалася у Львові може призвести до збільшення кількості щурів і мух, які є переносниками інфекційних хвороб.

Експертка зазначає, що у зоні ризику — домашні тварини і діти.

Читайте також: Олег Синютка розповів про боротьбу з рейдерством, дороги та вирішення сміттєвої проблеми (відео)

Керівник юридичного відділу Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна. Фото: Прес-клуб Львів

«Крім того, будуть випари, які забруднюватимуть повітря. Також, якщо контейнери зі сміттям не герметичні,  може бути і забруднення ґрунтів: з баків просто витікатиме рідина з відходів. Можливе також потрапляння відходів у водойми, але тут все залежить від того, наскільки близько розташований майданчик та як довго з нього не прибирають сміття», — додає Ольга Мелень-Забрамна.

При цьому, експертка наголошує: кожен може зменшити ризики, перераховані вище. Для цього потрібно максимально сортувати відходи. Органічні вона радить тримати окремо від інших, оскільки вони дуже швидко гниють. Тим же, хто живе у приватному будинку Ольга Мелень-Забрамна пропонує захоронювати органіку у своєму дворі, аби та перетворювалася на добриво. Також експертка пропонує людям встановлювати окремі урни для органіки, домовлятися з фермерськими господарствами, аби ті забирали такі відходи собі.

Читайте також: Конкурс на посаду головного лікаря Львівщини — фарс, — Заслужений лікар України

Скло, пластик, папір, по традиції, радять здавати на переробку.

У міські раді ж сьогодні повідомили: ситуація із вивезенням сміття критична. Як наголосив під час доповіді керівник департаменту житлового господарства ЛМР Сергій Бабак, станом на сьогодні 344 майданчики, а це 28%, є переповненими. І ситуація має тенденцію до погіршення. Водночас заступник голови комісії Ірина Маруняк додала, що в деяких районах переповнення є не просто кількаденне, а навіть тритижневої давності. А згідно із прогнозами гідрометцентру, з наступного тижня очікується ще більше зростання температури зовнішнього повітря, що загрожує надзвичайною екологічною ситуацією у місті.

Наразі Львів виглядає так.

Нагадаємо, сьогодні Львівська міська рада підписала меморандум з французькою компанією Egis щодо проекту поводження з ТПВ.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: