Митний експеримент та дорожній фонд: Львівщина вкладає у дороги найбільше по Україні (інфографіка)

1427181075_6_doroga

Львівщина вкладає у ремонт доріг найбільше серед інших регіонів України.

Про це свідчать дані інфографіки, розробленої проектом VoxConnector.

«У 2015-2016 роках роки ситуація з фінансування дорожнього господарства покращувалася. Так, починаючи з 2015 року спостерігався значний ріст видатків на дорожнє господарство. Якщо порівнювати 2015 з 2014 роком, то обсяг виділених коштів зріс на 183,8%, а в 2016 році порівняно з 2015 – на 173,7%, - пояснює Ігор Онищук, аналітик з питань бюджету Асоціації міст України. - Така динаміка у першу чергу зумовлена зарахуванням до місцевих бюджетів акцизного податку з роздрібного продажу нафтопродуктів. В основному він спрямовувався на розвиток дорожнього господарства».

Крім того, з 2015 року у чотирьох областях було запроваджено експеримент щодо спрямування 50% зібраних вище плану митних платежів на дороги загального користування державного значення. Нагадаємо, що Львівщина є серед цих регіонів, де проводять таки експеримент. Відтак, у 2016 році Львівщина продемонструвала найкращий показник зі залучення коштів на ремонт доріг, що надійшли від перевиконання митних надходжень. На автомобільні дороги області вдалось залучити близько 900 мільйонів гривень.

Загалом по Україні минулого року на ремонт доріг було спрямовано додатково 1,4 млрд грн.

«У 2017 році ситуація дещо ускладнилась, - додає Ігор Онищук. -  З 1 січня 2017 року роздрібний акцизний податок з нафтопродуктів скасовано. Уряд вирішив перерозподіляти між місцевими бюджетами акцизний податок з виробництва та імпорту нафтопродуктів».

Читайте також: Личаківську закриють на ремонт цього тижня. Схема об’їзду

«Втім, ремонт доріг може фінансуватися з інших джерел. Наприклад з державного фонду регіонального розвитку (3,5 млрд грн), субвенції на соціально-економічний розвиток (4 млрд грн), - продовжує аналітик. - Окрім того, у листопаді минулого року Верховна Рада прийняла закон про створення державного дорожнього фонду. Щоправда 2017 рік визначено як перехідний – закон набирає чинності з 1 січня 2018 року. Саме тому цього року фінансування з дорожнього фонду не було закладене у держбюджеті».

Читайте також: Олег Синютка розповів про боротьбу з рейдерством, дороги та вирішення сміттєвої проблеми (відео)

«Збільшення фінансування доріг залежить в першу чергу від рішень уряду та розподілу державного фонду регіонального розвитку, субвенції на соціально-економічний розвиток, фінансування Державного агентства автомобільних доріг України, - зауважує аналітик. - Цьогорічний держбюджет передбачає для Укравтодору 14,78 млрд грн, з яких 6,6 млрд грн – на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування.

Також чимало залежить від органів місцевого самоврядування, але зважаючи що у цьому році на них перекинуто чимало видатків на фінансування освіти та охорони здоров’я, виділяти додаткові ресурси на розбудову дорожнього господарства зможуть не всі громади».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: