Садовий почав президентську кампанію. Політичний огляд тижня

sadov-1
Фото autocentre.ua

Весь нинішній політичний тиждень обертався навколо мера Львова Андрія Садового. Він, своєю чергою, встиг роздати інтерв'ю, зробити чимало політично-популістських заяв і приміряти на себе місце "керівника держави". Що стоїть за всім цим традиційно розбирається політичний оглядач Дивись.info Дмитро Посипанко.

Рахунок від Порошенка

«Дії наших блокадників влетять Україні в копієчку, це очевидно. У яку саме, покаже калькуляція. І ці рахунки ми виставимо не лише самопроголошеним «республіканцям», а й «Самопомочі», «Батьківщині» та іншим зачинщикам і промоутерам блокади».

Так заявив Президент Порошенко під час екстреного засідання Ради нацбезпеки і оборони, коли розглядалось питання введення на законодавчому рівні блокади ОРДЛО.

І багато хто повірив, що врешті у нас хтось понесе не лише політичну, але й фінансову відповідальність за свої рішення чи дії. Усі хотіли побачити, як виглядатимуть ці рахунки від Порошенка.

І минулого політичного тижня ми одразу ж побачили, як вони виглядатимуть. НКРЕ оголосила про підвищення цін на електроенергію з 1 квітня. Планували знизити на 5,8%, натомість підвищать оптові ціни на 1%.

Читайте також: Alfa Jazz Fest у Львові: конфлікти та позиції сторін

Ось так просто усі українці стали прихильниками «Самопомочі», «Батьківщини» та іншими зачинщиками і промоутерами блокади». І це лише перший крок. Тепер чекаємо іншого рахунку – на газ. Потім рахунку на бензин. А потім і рахунку у вигляді інфляції. Браво, пане Президенте! Якщо Садовий, як Ви тепер любите говорити, «взяв і зробив», то Ви в черговий раз «сказати і не подумали»…

Пробудження Садового

Після чаювання Садового з Порошенком і Аваковим минуло два тижні. І тепер уже з впевненістю можна сказати, що чаювання завершилось початком президентських виборів в Україні.

Саме після нього кардинально змінилась риторика обох сторін. Порошенко відкрито і неприховано почав звинувачувати у всіх бідах. Особливо «красиво» це виглядало на Раді регіонального розвитку, яку модерував сам Порошенко. Під час цього грандіозного збіговиська, у прямому ефірі Порошенко, Гройсман і його міністри тролили Садового і його партію, хто як міг і як хотів.

А Садовий тихенько сидів і слухав це все. У відповідь на це, Садовий у Львові проводить Форум місцевого самоврядування, який перетворив на Форум боротьби з депостією (детальніше про цей шабаш читайте на наступний тиждень). Але пробудження Садового почалось трохи раніше і почалось воно у тих засобах масової інформації, які не належать Садовому.

Львівський міський голова присутній у всіх газетах, на всіх телеканалах і радіостанціях, про нього пишуть усіх загальнонаціональні інтернет-видання. Поки що це виглядає не надто стратегічно і продумано. Але основна ціль зрозуміла.

Садовий шукає партнерів на наступні вибори і нащупує больові точки українського суспільства. Саме тому у його інтерв’ю прозвучали тези про можливі дострокові вибори Президента і Верховної Ради, про його можливе затримання до 21 березня, яке чомусь так і не відбулось, про своє можливе відсторонення від посади і навіть про можливе вивезення львівського сміття в Чорнобильську зону. Це все підготовка до підготовки стратегії.

Нові напрямки блокади

Після завершення громадської блокади на сході України і введення уже державної блокади усі заспокоїлись і склалось враження, що всі проблеми в Україні вже вирішили. Але це зовсім не так. Ми і далі возимо контрабанду, але не через лінію розмежування, а через наші західні кордони.

Тому пропоную очільникам блокади взятись і за цю проблему. Таким чином ми не лише позбудемось цього ганебного явища в Шегинях, на Краковці, Раві-Руській і інших переходах не лише на Львівщині, але й зможемо вирішити проблему із хабарництвом на митницях.

Читайте також: Відкупились: масштабні махінації на львівській митниці тепер приховує і прокуратура

Великі блокувальники можуть поїхати і на Волинь та спробувати заблокувати бурштинокопачів, які уже, не соромлячись, перекривають дороги і вимагають легалізувати їхню діяльність. Вони можуть поїхати в Карпати і спробувати заблокувати там вивезення лісу-кругляка і тим самим не лише покращити економічний стан нашої держави і нанести удар по ще одних контрабандистах, але й зможуть покращити екологічну ситуацію в державі.

І таких прикладів для блокади можна наводити безліч. Не потрібно розслаблятись нашим бойовим нардепам, а щоденно працювати для України. Не вмієте і не можете писати закони, то займайтесь тим, що у вас так добре виходить.

Чергова сесія облради

21 березня відбулось останнє пленарне засідання шостої чергової сесії Львівської облради. Ця сесія ознаменувалась тим, що була повністю господарською і на ній не було політики.

Депутати навіть відмовились від традиційної 40-хвилинної розминки, під час якої виголошують нікому непотрібні заяви і звернення. До плюсів цієї сесії потрібно віднести те, що прийняті ще 7 обласних цільових програм, зокрема програми розвитку освіти, культури та «дорожню» програму, а також врешті розпочата реформа фтизіатричної (протитуберкульозної) служби. Більше, мабуть, писати про цю сесії нічого.

Але про дві цікаві речі ще згадаю.

Перша – це «таємне» зникнення практично усієї фракції «Самопоміч» із сесійної зали перед розглядом програми будівництва та ремонту доріг. Такі зникнення цієї фракції ми вже бачили. Так було, наприклад, під час розгляду обласного бюджету на цей рік. Але тоді це було публічно і зі скандалом. А цього разу, це сталось якось дуже втаємничено і тихо.

Прикро, що представники «найсвятішої» партії в Україні не знайшли часу, щоб проконтролювати прийняття такої важливої програми, на яку з обласного бюджету виділяється левова частка наших з вами коштів, а саме понад 170 мільйонів гривень. Хочеться вірити в те, що ми почуємо пояснення цього саботажу.

Друга річ, про яку хотілося б згадати – це уже згадувана реформа фтизіатрії. Це питання втретє розглядалось в сесійній залі. І втретє всі говорили про приміщення, які вивільняються внаслідок цієї реформи, але не про саму реформу. І тут ми побачили усе лицемірство багатьох фракцій облради.

Читайте також: Львівський перинатальний vs гірські райони: чи пощастить породіллям отримати новий центр

Пояснюю. Коли розглядалось питання приватизації так званого Універмагу на Ринку шляхом викупу орендарем (як пояснювала «більшість», так це можна зробити швидко і без судових тяганин), то звучали звинувачення у тому, що таким чином проводити приватизацію не можна, бо ми дуже мало заробимо на цьому. Тому вимагали проведення аукціону і нічого більше. Коли розглядалось питання фтизіатрії, то провладна більшість вирішила зіграти на випередження і запропонувала одразу прописати в своєму рішенні продаж трьох приміщень у центрі Львова, які вивільняються, шляхом аукціону. І знову не вгодила і не вгадала. Цього разу «опозиціонери» від «Свободи» і «Батьківщини» (останні були найактивніші в цьому питанні) уже не хотіли аукціону, бо під час його проведення «теж буде все вкрадено і прихватизовано».

Особливо настирним був голова комісії комунального майна, який є членом все тієї ж «Батьківщини». Він взагалі запропонував відмінити продаж цих приміщень на аукціоні, а передати ці 3 будинки на розгляд його комісії, а та вже напрацює «схеми». Ось так відверто і неприховано.

Як у ЛОР сформувалась войовнича опозиція, і чому Україна може програти суд в ГаазіДмитро Посипанко, політичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

Усі матеріали автора читайте тут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: