Баста на службі: як вівчарка зі спецбатальйону знайшла вибухівку в банці меду

17836929_1773372529644688_1410573721_o

«На службі» – це історії про собак, які щодня віддано виконують свої доручення, працюючи у державних установах і службах України.

Спецпроект створений у співпраці з ТМ «Club 4 Paws» – міжнародним брендом українського виробника раціонів для тварин преміум-класу.

Знайомтеся, це – Баста.  Чотирилапий боєць, який ще два роки тому служив в спецбатальйоні «Чернігів» - на передовій в АТО. Сьогодні ж ця німецька вівчарка перебуває в Канаді, де одужує після сильного обстрілу, під який потрапила на фронті. Але про це  - розповімо далі.

Її тренували виявляти вибухові речовини та готували до роботи на фронті в східних областях України. Перебуваючи у військовій частині, Баста майже відразу пережила з бійцями прикру ситуацію. Місцевий дід приніс на блокпост банку меду. Баста та її напарниця Корса почала кидатися на літнього чоловіка – військові спробували заспокоїти собак та відвели їх в інше приміщення. Стався вибух – один боєць загинув, а ще троє отримали поранення.  Виявилося, що у банці з медом містилася вибухівка.

Коли ж військові знайшли цього літнього чоловіка, собаки кидалися на нього так сильно, наче хотіли розірвати і відплатити за своїх товаришів.

Згодом після прибуття у військову частину, Баста зі своїм провідником (так називають спеціалістів, які безпосередньо працюють та тренують собак, - ред.) Петром потрапила під обстріл.

[dyvys_blockqoute text="Сьогодні ця німецька вівчарка перебуває в Канаді, де одужує після сильного обстрілу, під який потрапила на фронті" author=""]

Через важкі поранення Петра довелося евакуювати, він був паралізований нижче талії і відправлений до лікарні. Баста ж залишилася на місці, упродовж тижня за нею доглядали інші бійці, що зовсім їй були незнайомими. Пізніше у цю військову частину приїхали українські волонтери, які забрали Басту з собою до Києва на лікування.

Цей жахливий досвід травмував собаку – Баста отримала посттравматичний стресовий розлад, від наслідків якого страждає і до тепер. Невідомо, як би склалася подальша доля собаки, але йому дійсно пощастило.

У 2015 році до України, у рамках українсько-канадського проекту «Друг героя», на першу місію приїхали тренери.  Баста залишалася без провідника і Марк, тренер та ветеран В’єтнамської війни, почав працювати з нею. Він швидко потоваришував з вівчаркою, і коли підійшов час їхати додому, забрав тварину з собою – щоб працювати з нею та продовжити реабілітацію.

 

«Баста поступово одужує  і почувається вже значно краще, вона стала справжнім членом нашої родини і займає особливе місце в наших серцях», - розповів Марк про адаптацію Басти після першого місяця її перебування у Канаді.

 

ТМ «Club 4 Paws» – це один із брендів компанії Kormotech, яка сприяє зміні ставлення в українському суспільстві до собак і формує культуру поведінки з тваринами. За підтримки ТМ «Club 4 Paws» вдалося реалізувати всеукраїнську ініціативу «Не залишай нас в АТО», результат якої – сотні волонтерів, передача 30 тонн кормів у 17 міст і тисячі нагодованих тварин.

Раціони ТМ «Club 4 Paws» щороку перемагають у тендерах для державних установ і служб України, забезпечуючи здоров’я чотирилапим захисникам. Загалом же раціонами забезпечені  тисячі собак, а це десятки державних установ.

Читайте також: 

Бетті на службі: як вівчарка з унікальним нюхом зупиняла злочинців на залізниці

Рада на службі: історія собаки, що врятував людей від аварії на залізниці

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: