Це проект на роки, — хірург розповів про волонтерство американських медиків у Львові

07-TCX-lydia-hearst-holds-juan-miguel-child-before-surgery-1212
Фото ілюстраційне

24 квітня до Львова прибудуть хірурги зі США, які безкоштовно оперуватимуть дітей із сиротинців міста й області.

Про деталі проекту Дивись.info розпитала хірурга дитячої лікарні «Охматдит» Андрія Дворакевича. Саме він допомагатиме американським лікарям відбирати дітей для операцій.

Андрій Дворакевич, хірург «Охматдиту»

Андрій Дворакевич зауважує, що цей проект раніше вже реалізовувався, у Криму. Але після анексії півострова Росією, американські спеціалісти фундації «Дітям.Медасист» були змушені припинити співпрацю. Відродити її у Львові вдалося завдяки спільним зусиллям місцевих медиків та британського нейрохірурга Генрі Марша, який приїздив до міста минулого року.

«На наше запрошення він приїхав до Львова, подивився клініку і побачив, що такий проект можна втілювати у нас», — зазначає Андрій Дворакевич.

Пацієнтів лікарі оперуватимуть на базі «Охматдиту», утім, каже хірург, якщо не вистачить місця, то діток переведуть у інші лікарні.

Кого і які лікарі оперуватимуть

Американські хірурги у Львові працюватимуть за трьома напрямками: ортопедія, урологія та пластична хірургія. Допомогу надаватимуть дітям-сиротам, які мають тяжкі післятравматичні ушкодження або вроджені вади.

Читайте також: На Львівщині стартувала програма «Доступні ліки». Як отримати препарат зі знижкою

«У дитячих будинках є велика частина травмованих діток, які через ушкодження мають дуже мало шансів на усиновлення. Зокрема, діти ромів, які були покалічені з якихось причин, — каже хірург. — Точну кількість дітей я наразі назвати не можу, але ми готуємося до непростих випадків. Знаю, що є двоє дітей на операцію пластики сечового міхура і тазового дна. Це операції, які тривають  7-8 годин. Тут у команді мають працювати уролог і ортопед. Ці діти вже десь рік чекають на операцію, але вивезти їх закордон немає можливості через брак коштів та сам процес транспортування».

Серед медиків-добровольців — Кевін Ніл (дитячий хірург-ортопед), Майкл Ерхард (дитячий уролог), Адам Моль (пластичний хірург), Деймон Віктор (протезист) та Чарльз Мур (хірург).

«Це буде командна робота американських і львівських лікарів, — наголошує Андрій Дворакевич. — Буде професійний перекладач, персонал сиротинців. Так ми зможемо отримати згоду на проведення операцій. Крім того, з дітьми говоритиме психолог. Закордонні лікарі, перш ніж роботи певні процедури, розлого пояснюють пацієнтові позитивні і негативні моменти, щоби він мав 100% інформації. Це буде чудовий досвід роботи для нас також. Так, подібні етапи відбирають час, сили, але так треба працювати».

Читайте також: З Нью-Йорка до Львова: як волонтерка Корпусу миру США розвиває українську молодь (інтерв’ю)

Після операцій пацієнтам нададуть палати, у яких вони проходитимуть реабілітацію.

Грошові питання

Операції американські лікарі проводитимуть за кошти благодійних організацій, а також за підтримки комунальних лікарень Львова. Останні забезпечать пацієнтів операційними, палатами, а також витратними матеріалами.

[dyvys_blockqoute text="Тим людям, які приїдуть, піар не потрібен. Власне, як і нам також. Нас цікавить кінцевий результат." author="Андрій Дворакевич"]

Частину коштів і матеріалів також докладуть самі американські медики. Андрій Дворакевич зауважує, що у випадку, якщо буде потрібно обладнання, якого у львівських лікарнях немає, хірурги привезуть його з собою. Такий випадок вже був під час реалізації проекту на півострові.

«Тим людям, які приїдуть, піар не потрібен. Власне, як і нам також. Нас цікавить кінцевий результат. У Криму вони активно працювали, є багато пролікованих дітей, є діти, які з допомогою американської сторони змогли навчатися потім у США», — зауважує хірург.

Погляд у майбутнє

Вирішальним днем у візиті американських хірургів Андрій Дворакевич вважає 25 квітня, коли відбиратимуть пацієнтів для операцій. Але загалом приїзд він називає ознайомчим, а проект — пілотним. Зазначає: у перший раз усі будуть приглядатися до умов, один до одного тощо.

Читайте також: Голки з ВІЛ та гепатитом на смітниках: чому в Україні медичні відходи загрожують життю людей

«Наразі цей проект охоплює виключно сиротинці у Львові та області, але у майбутньому ми плануємо розширювати географію на Закарпаття і, можливо, загалом Західну Україну. Це можливо у випадку, якщо цьогорічний візит пройде успішно», — додає Андрій Дворакевич.

Американський хірург Чарльз Мур висловлює сподівання на подальшу співпрацю і зауважує: мета цієї справи — не тільки проведення операцій тим, кому вони потрібні, але і, свого роду, реклама, спроба вказати суспільству на особливу групу малих безбатченків.

«Вади, що вони мають зводять їх шанси на усиновлення практично до нуля. Ми хочемо дати їм шанс. Так, ми маємо певний досвід праці у Криму. Але не знаю, наскільки це можна порівнювати зі Львовом, умови в якому, принаймні, на перший погляд, виглядають набагато сучасніше, ніж у Сімферополі. Це буде, свого роду, експеримент з метою дізнатись, чи ми дійсно тут потрібні», — каже Чарльз Мур.

Окрім того, американські хірурги читатимуть лекцію у Львівському національному медичному університеті ім. Данила Галицького.

Львівський лікар каже: є багато точок дотику, на яких можливо будувати співпрацю. Це проект не одного дня, це проект на роки.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: