Стало відомо, як виглядатиме вулиця Бандери (фото)

Бандери
Візуалізація вулиці Степана Бандери. Джерело: Твоє місто

За задумом, вулиця Степана Бандери стане вужчою, а бруківку на ній замінить асфальт.

16 травня у Львові презентували результати партисипативного планування вулиці Степана Бандери у рамках проекту «Вулиця для всіх». Обговорення довкола облаштування вулиці велися рік. За цей час львів’яни та німецькі експерти досліджували три варіанти та, зрештою, обрали один, який подібний до вулиці Карла Лібкнехта у Лейпцигу.

Так, вулиця Степана Бандери буде двосмугова. Загальна ширина дороги становитиме 10,2 м, замість наявних сьогодні 11 м. Вулицею облаштують дві велосмуги по 1,85 м.

«Ми хочемо, щоби громадський транспорт диктував умови автомобільному і ходив там зі швидкістю 50 км/год, — зазначає директор Інституту просторового розвитку Олег Шмід. — Практично усі зберігаються. Також ми облаштуємо широкі пішохідні зони, а автомобілі паркуватимуться у «мертвому» просторі: між дерев».

Згідно з проектом, який презентував Олег Шмід, вулиця Бандери виглядатиме наступним чином:

  • Перший квартал вулиці, прилеглий до площі Кропивницького та церкви Святих Ольги та Єлизавети, буде пішохідно-трамвайним. Автомобільний трафік тут компенсуватиме вулиця Тобілевича. На ній облаштують кільце для автомобільного транспорту, який об’їжджатиме площу Кропивницького. У свою чергу, велосипедний рух тут буде або вільним, або, згідно з іншим варіантом, велодоріжки чітко позначать на цій ділянці.
  • На ділянці між вулицями Митрополита Андрея та Героїв УПА не буде «апендиксу» для лівого повороту, оскільки його майже не використовують. Натомість тут з’являться паркувальні місця. Велосипедна доріжка проходитиме через зупинки громадського транспорту. Її планують  відокремити матеріалом, аби велосипедисти й пішоходи мали свої окремі території. Працюватиме рух наступним чином: під час зупинки громадського транспорту, велосипедист повинен буде зачекати, доки той підбере усіх пасажирів, і вже потім продовжувати рух.
  • На перехресті Бандери, Антоновича й Митрополита Андрея влаштують третю трамвайну смугу. По ній рухатимуться трамваї, які йдуть до центру. Зупинку для них перенесуть трохи далі. Рух автомобілів ліворуч. Для спрощення перехрестя рух автомобілів ліворуч заборонять. Аби автомобілі змогли рухатися до вокзалу, проектом передбачене облаштування кільця. Щодо правої поворотної смуги наразі немає остаточного рішення. Так, від неї можуть відмовитися, оскільки вона звужує пішохідний простір та вимагає знищення дерев.

Читайте також: Після введення санкцій почали падати акції російських компаній, – економіст

  • На ділянках, що перетинаються з вулицями Карпінського, Коновальця та Архітекторською, тротуар не перериватимуть дорогою, оскільки трафік транспорту тут незначний. Таким чином авто виїжджатиме на пандус і перетинатиме тротуар. Автомобілісти будуть змушені пропускати пішоходів.
  • На площі біля церкви Магдалини трамвайна колія зміститься до тротуарів. Таким чином з’явиться можливість для облаштування додаткової автомобільної смуги, що дозволить обганяти трамвай чи автобус, які стоять на зупинці.
  • Щодо додаткової території біля церкви наразі остаточного рішення немає. Тут планують зробити громадський простір. Тротуар може стати велосипедною доріжкою, але пішоходам у цьому випадку доведеться підніматися на пагорб. Щодо правої сторони вулиці розробники також ще не визначилися. Імовірно, тут облаштують велосипедну доріжку, але є варіант, у якому велосипедисти самі вирішуватимуть, де саме їм їхати.

Як зазначив Олег Шмід, на вулиці облаштують широкі тротуари, які різними матеріалами поділять на зони: зручною плиткою для ходіння, іншою — для локацій літніх майданчиків абощо.

Крім того, згідно з проектом, проїжджа частина вулиці буде повністю асфальтована. Бруківку залишать лише на паркомісцях.

Читайте також: Чи потрібна поезія на стінах у Львові (фото, опитування)

«Ми обговорювали це питання з мешканцями і дійшли висновку, що бруківка буде недоцільною. Вона створює шум, викликає сильні вібрації, від яких руйнуються прилеглі будинки», — пояснив директор Інституту просторового розвитку.

За його словами, вулиця буде доступна для людей з особливими потребами, а також — батьків з дитячими візочками.

Втілювати проект у життя почнуть у 2018 році.

З урбаністичним аналізом вулиці можна ознайомитися тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: