Порошенко в Берліні вшанував пам`ять в’язнів концтабору Заксенгаузен

Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки до Німеччини відвідав Меморіальний комплекс «Концентраційний табір Заксенгаузен», розташований у місті Оранієнбург, та вшанував пам`ять жертв нацизму.

Як повідомили в прес-службі глави держави, Порошенко встановив вінок біля меморіальної дошки, на якій міститься напис: «Тисячам українських в’язнів, які в період 1941-1945 років перебували в полоні у концентраційному таборі Заксенхаузен. Багато з них не пережили нелюдські умови концентраційного табору чи померли після тортур та акцій по знищенню полонених. Ми зберігаємо світлу пам`ять про вас у наших серцях».
Довідка. Нацистський концтабір Заксенгаузен діяв між 1936 та 1950 роками. З 1936 по 1945 діяв як табір, головним чином для політв`язнів Німеччини, а з 1945 до весни 1950 року цю справу продовжив вже сталінський радянський режим як «Спецтабір № 7», головним чином для політв`язнів.

Близько 200 тис. осіб пройшли через концтабір протягом 1936-1945 років, багато з яких були українцями. Більше 100 тис. в`язнів померли від знесилення, хвороб, недоїдання.
Тут утримували найважливіших в`язнів, серед них - провідник ОУН Степан Бандера, який з початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксенгаузен в бункері «Целленбау» - найбільш «режимній» території табору. У вересні 1944 року його звільнили і запропонували участь у керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії. Однак Бандера відхилив пропозицію і на співпрацю не погодився.
З українських в`язнів у концтаборі загинув заступник голова ОУН Андрій Мельник, його застуник, поет Олег Ольжич. Тут були в`язнями українські націоналісти Тарас Бульба-Боровець, Олег Штуль (Жданович), колишній секретар Української Центральної Ради Євген Онацький, Ярослав Стецько.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: