Що необхідно на старті кар’єри: поради голови «Укренерго»

maxresdefault
Всеволод Ковальчук, голова ДП «НЕК «Укренерго»

Голова держкомпанії «Укренерго» про те, що потрібно, аби побудувати успішну кар’єру.

Голова ДП «Національна енергетична компанія «Укренерго» Всеволод Ковальчук під час «Ночі енергетики» у Львові поділився своїми знаннями та порадами щодо того, що варто робити, а чого ні на старті кар’єри.

Керівник держпідприємства переконаний: лідерами ніхто не народжується, відтак необхідно ці навички розвивати та докладати максимум зусиль, щоби вигідно «продати себе».

Свій шанс треба шукати

Є люди, які вміють ловити свої шанси. Насправді, я собі важко уявляю, як це: до тебе приходить шанс. Ти йдеш по вулиці і тобі роботодавець каже: «Привіт! Давай ти будеш у мене працювати. Я буду платити тобі у п’ять разів більше». Так ніколи не буває. Свій шанс треба шукати. І від того, наскільки ми не будемо соромитися себе продавати, настільки дорого ми зможемо це зробити. Ніколи за тобою не прийде роботодавець і скаже «Пішли». Ніколи не прийде мультимільйонер і не скаже: «Тримай гроші», якщо він не побачить твого проекту, твоєї енергії.

Ніколи не соромтеся

Ніколи не соромтеся. Перше враження, яке ми справляємо на людей, сприймається ними за кілька секунд. У нас немає години-двох. Потужні люди мають мало часу. Не треба соромитеся слів «продати себе». У Радянському союзі було прийнято соромитися цього, людина мала бути скромною, знати своє місце. Це сидить у наших головах зараз. Насправді, бути відвертим у своїх бажаннях —нормально. Якщо в тебе є ідея, ніколи не соромно казати «У мене є крута ідея» або «Я цього хочу тому, що…». Дуже часто буває страшно зробити це вперше, але не соромтеся говорити про себе вголос хороші речі.

Всеволод Ковальчук. Джерело: Грушевского, 5

Час — найдорожчий ресурс

Часто люди, які говорять, що не можуть щось почати, бо не мають на це можливостей, мають на увазі під своїм головним ресурсом кошти. Але насправді найцінніший ресурс — це особистий час. Єдине, чого ми не можемо собі купити, це наше життя. Залежно від того, наскільки ви вмієте розпоряджатися своїм часом, поставити собі дедлайн, вкластися у нього, настільки ви будете успішним. Роботодавець дуже цінує, щоби люди робили все вчасно, навіть коли він про це не каже.

Будьте помітними

Ми помічаємо те, що відрізняється від сірої маси, тому будьте помітні, робіть нестандартні речі. Дехто це буквально сприймає: веде себе епатажно, фарбує волосся у різні кольори — це примітивний спосіб робити правильні речі. Але ж можна це робити по-іншому.

Читайте також: Які професії будуть затребувані і де платять найбільше в Україні (інфографіка)

Лідерами не народжуються, ними стають

Далеко не всі стають керівниками, ще менше людей стають бізнесменами. Тих, хто вміэ управляти великими процесами, мало. За статистикою людей, які мають підприємницький хист, 1,5-2%, а тих, у кого є управлінський хист — 7%. Але це все можна розвивати. Лідерами не народжуються, ними стають.

Інтереси команди важливіші за індивідуальні

У сучасному світі час одинаків пройшов. Вміння бути лідером не значить казати «Я головний». Треба вміти працювати в команді на спільний результат. Головною є мета команди, а вже на другому місці заходяться особисті інтереси. Традиційно ефективні команди ті, які включають 5-10 осіб. Це стосується і наукової діяльності, і підприємництва — це завжди так.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: