Чиновники проти митців: художники, архітектори та дизайнери скаржаться, що їх позбавляють приміщень

hudozhnyky_5689

Львівські митці змушені відмовлятися від майстерень, бо не можуть платити орендну плату. Про це під час прес-конференції розповіли представники спілок художників, архітекторів та дизайнерів.

Страждаючи від ініціативи

«Це знущання над художниками і взагалі громадськими організаціями. Щоб продовжити дію договору оренди  треба подати договір оренди, це відбувається кожних 3 роки. Треба замовити визначення категорії пам’ятки, технічний паспорт стану, оцінку БТІ щодо зносу. Але коли ці документи представлені, то приходить оцінщик, який не зважає на ці всі документи, за які заплатив художник, і оцінює по своєму. Це виходить 10-12 тисяч і витрачений час. Більше того, якщо художник витратив гроші на ремонт, довів приміщення до нормального стану, то ціна підвищується. Чим кращий ремонт ви зробили - тим більше будете платити. Ми неодноразово повідомляли, що це незаконні дії і на цьому хтось собі «нагріває», - розповів голова ЛОО Національної спілки художників України Олег Микита.

[dyvys_blockqoute text="Це знущання над художниками і взагалі громадськими організаціями" author="Олег Микита"]

«Тільки закінчивши добрий ремонт, я потрапив під переоформлення договору і кожного місяця приходить більша сума а ще експлуатаційні витрати. Всього разом набігає майже 700 гривень кожного місяця. Я не продукую сміття, підтримую територію в належному стані - за що я сплачую експлуатацію? Не можна порівнювати майстерню з  магазином, який щодня має прибуток. З замовленнями, роботою зараз важко -  люди не мають коштів купувати твори мистецтва», - додає заступник голови відділення Спілки дизайнерів України Роман Патик. 

Відкритий лист меру

Член Національної спілки художників України, Орест Яворський каже що вартість оренди після приходу до влади теперішнього міського голови Андрія Садового зросла у 10 разів. Він також зачитав відкритий лист, який підписали  голова ЛОО Національної спілки Олег Микита – художників України, голова ЛОО Національної спілки архітекторів України Олександр Ярема, голова львівського відділення спілки дизайнерів України Станіслав Мигаль.

Читайте також: Інститут-безхатченко, або «Комунальна» афера ЛМР

«Унаслідок незаконних дій молодої команди міського голови Садового систематично знищується база творчих спілок – творчі майстерні. У місті створені нестерпні умови для художників, скульпторів, архітекторів, дизайнерів. Ухвалою №897 від 2007 року «Про регулювання питань орендної плати за майно територіальних громад» нанесено нищівного удару в саме серце нашого міста, вчинено замах на основи культурного середовища та мистецький загал – удесятеро зросла орендна плата за творчі майстерні.

Так, до 2007 року орендна плата за творчу майстерну площею 45 метрів квадратних становила 30 грн, а зараз складає 320 грн. Якщо додати експлуатаційні витрати, плату за комунальні послуги, воду, електроенергію, то на утримання треба 500-600 і більше гривень. Багато членів спілок не можуть сплачувати такі гроші, відбувається витискання митців із їхніх роками обжитих приміщень, які захоплюють так звані бізнесмени чи нечисті на руку люди. Не раз покинуті майстерні стають пристанищем безхатьків та наркоманів. Отже, міська рада попередньої каденції під керівництвом Садового взяла курс на знищення мистецького середовища нашого міста.

Чи може міська рада сьогодні щось зробити для культури? Так. Але для цього потрібна воля. Необхідно відмінити ухвалу від 2007 року і повернути чинність ухвали №41 , яка передбачає, що члени творчих спілок сплачують орендну плату за користування творчими майстернями в одинарному розмірі, який дорівнює квартплаті. Так було у часи головування Куйбіди, Буняка, але таке не влаштовувало професійного патріота Садового та його підручну Свистун, яка дуже відзначилася на ниві комунального майна. Вони вирішили знищити львівських митців за допомогою ручної на той час міської ради.

Читайте також: Нова «стратегія» військової освіти Полторака чи знищення Академії сухопутних військ у Львові?

Усі спроби врегулювання ситуації не дають результату через небажання чиновників Львівської міської ради діяти згідно з законом, тож нам залишається лише судитися із міським головою Андрієм Садовим, якого вважаємо винним у цій ситуації та апелювати до львівської громади», - йдеться у листі.

Митців виселяють?

Понад те, художники заявляють, про спроби просто відібрати у них майстерні. «Нещодавно власник майстерні чи то взуття, чи одягу, яка є поруч моєї майстерні, на Шота Руставелі, разом із представником управління комунального майна просто  змінили замок до моїх дверей.  Коли я пішов до Інни Свистун, начальника управління комунальної власності Львівської міської ради, із цієї проблемою, то зрозумів, що її це абсолютно не цікавить», – заявив голова спілки Олег Микита.

Тим часом  у спілці архітекторів заявляють про таку ж проблему, але винуватять у ній Львівську облраду. Йдеться про приміщення Порохової вежі.

«Нас позбавляють приміщення, яке зроблене силами спілчан. Ще сьогодні живі автори проекту пристосування пам’ятки архітектури під Будинок архітектора,  як сьогодні називається Порохова вежа. Ремонт інтер’єрів, скульптури левів привезені з Австрії – все це робилося коштом спілки. Кафе на першому поверсі, яке зараз стало предметом спекуляцій, його інтер’єр теж розроблявся архітекторами, так само як інтер’єр третього поверху. В цьому будинку  кожна ниточка пов’язана з душею вкладеною архітекторами. В 2009 році нас перевели під управління майна області і тепер з нами говорять вже не як людьми, які  щось створили, а просто - це треба забрати. А щоб забрати – треба  дискредитувати, і ми це відчуваємо на кожному кроці», - скаржиться голова ЛОО Національної спілки архітекторів України.

За його словами є розроблений проекті кошторис виведення з аварійного стану і реставрації будинку, але на це ніхто не зважає. «Вирішили залишити нам тільки другий поверх. А тиждень тому нас виселяли, причому  в дуже неприємний спосіб, прийшла виконавча служба. Нікого не цікавить ні культура ні мистецтво – тільки ресторани», - додає Олександр Ярема. За його словами всі творчі спілки зараз намагаються виставити «пережитками радянських часів» щоб забрати у них  майно.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: