Мінекономіки підтримало суперечливі мита на металобрухт

Міністерство економічного розвитку рекомендує президенту підписати закон про подовження на два роки дії підвищених мит на експорт металобрухту. Про це відомство офіційно повідомило у Twitter.

Міністерство економічного розвитку рекомендує президенту підписати закон про подовження на два роки дії підвищених мит на експорт металобрухту. Про це відомство офіційно повідомило у Twitter, пише ВВС Україна.

Там також пообіцяли оприлюднити «деталі за кілька годин».

Попри вузьку сферу застосування закону, його наслідки можуть бути дуже серйозними для країни.

Раніше, 8 червня, цей законопроект підтримали у Верховній Раді 260 депутатів.

Голосування відбулося перед запровадженням безвізу з ЄС. Це відвело увагу від питання, яке потенційно може погіршити відносини Києва і Брюсселя.

Рік тому ухвалення закону про підвищення експортного мита на металобрухт із 10 до 30 євро на тонну призвело до критики цього кроку з боку ЄС. Там вважають, що це суперечить духу вільної торгівлі і букві міжнародних зобов'язань України.

Згодом компроміс віднайшли у вето президента і обмеженні терміну дії підвищених мит на рік. Після цього рішення мали скасувати.

За цей час, як очікували, українські металурги мали б знайти відповіді на ринкові виклики - зниження цін на сталь і загострення конкуренції. Металурги казали, що підвищення мит на металобрухт дасть змогу знизити собівартість їхньої продукції і підвищити здатність конкурувати із іншими виробниками у світі.

Проте і у 2017 році металурги продовжували вимагати зберегти підвищені мита на експорт, які фактично дозволяють їм користуватися дешевою сировиною.

До старих суто виробничих аргументів металургів автори відповідного законопроекту на чолі із лідером Радикальної партії Олегом Ляшком додали ще й міркування безпеки. Це начебто забезпечення потреб оборонної промисловості та відбудови інфраструктури.

«Повноцінне функціонування металургійної галузі є однією зі складових національної безпеки в умовах проведення АТО, оскільки безперебійне постачання продукції металургійних підприємств за доступною ціною є умовою ефективної діяльності підприємств оборонної галузі», - йдеться у пояснювальній записці.

Автори згадують і про надходження від експорту. За їхніми підрахунками, якби мита на металобрухт не підвищили, то без роботи могли б залишитися 25 тис. робітників, а «країна могла б недоотримати 1,3 млрд доларів валютної виручки».

У пояснювальній записці також кілька разів наголошують, що проект не суперечить вимогам СОТ.

Проте жодним чином не згадується про зобов'язання України перед ЄС в рамках угоди про вільну торгівлю, яка спрямована на лібералізацію торгівлі. А підвищення експортних мит є кроком у протилежному напрямку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: