Терикон, який горить біля Соснівки вже майже два роки, почала гасити львівська фірма

DSCF6418

До робіт з гасіння терикону біля Соснівки, який належить ПАТ «Львівська вугільна компанія», приступило підприємство «Центр комплекс».

Колективне підприємство «Центр комплекс» виграло тендер, оголошений Департаментом паливо-енергетичного комплексу та енергозбереження ЛОДА. Першопочаткова вартість тендеру була майже 12 мільйонів. Участь у торгах взяли чотири компанії. Виграло КП «Центр комплекс», взявшись виконати роботи за 8 мільйонів 499 тисяч гривень.

Згідно із договором, генпідрядник власними матеріалами і технікою повинен виконати першочергові невідкладні заходи, спрямовані на запобіганню виникнення надзвичайних ситуацій. Роботи «Центр комплекс» має виконати до 1 серпня нинішнього року.

Комплекс робіт включає у себе розчистку водовідвідної канави в підніжжі породного відвалу, влаштування захисного шару з суміші глин та породи, влаштування захисного шару з використанням штучних ізоляційних матеріалів, обробка антипірогеном, щоб запобігти поширенню горіння, а також влаштування захисного шару.

Нагадаємо, самозаймання терикону сталося восени 2015 року. Породний відвал належить ПАТ «Львівська вугільна компанія». Горіти терикон почав через порушення технології складування породи – підприємство не перешаровувало відходи виробництва глиною і грунтом, як би це мало робитися.

Усі подальші спроби загасити терикон теж не увінчалися успіхом. Роботи з ліквідації самозагорання мало здійснювати Червоноградське спецуправління з гасіння териконів і рекультивації земель. Але оскільки сума богу фабрики перед спецуправління перетнула критичну цифру, то й гасіння проводилося без дотримання технологій, не даючи результату. Робітники перевантажували породу зі старого терикону і пересипали її на новий.

Згодом, коли ситуація набула розголосу і дійшла до Верховної Ради і Кабміну, контролювати гасіння терикону зобов’язали ЛОДА, виділивши на це кошти. Однак ліквідовувати наслідки почали водою, що зрештою теж не дало жодного результату – навпаки, вода, потрапляючи на гарячу породу, швидко випаровувалася.

На місце події неодноразово приїжджали комісії різного рівня – від обласних до кабмінівських. І тільки через 21 місяць після початку самозаймання був оголошений тендер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: