Ще раз про правила безпечного відпочинку на воді

2-22-600x400

Спекотна погода спонукає населення шукати свою зону комфорту поблизу водойм. Аби такий відпочинок був безпечним рятувальники Львівщини здійснюють ряд профілактичних заходів по запобіганню загибелі та травмуванню людей на водних об’єктах під час відпочинкового сезону.

Про це інформує Головне управління ДСНС у Львівській області.

Надзвичайники вже встигли провести бесіди із відпочивальниками у Дрогобицькому, Стрийському, Золочівському, Миколаївському та Пустомитівському районах. Туристам нагадують про основні вимоги до водойми, аби вона була безпечною для купання, а також про основні правила відпочинку на воді.

Вже неодноразово рятувальники наголошували на дотриманні правил безпечного відпочинку на воді, одним з основних серед яких – є правильний вибір місця для купання. Такий об’єкт повинен мати паспорт пляжу, який надає дозвіл на відкриття та функціонування відпочинкового об’єкту. Пов’язано це з тим, що на водних об’єктах може існувати ціла низка екологічних проблем: замулення, заростання водного дзеркала, відсутність прибережної захисної смуги, засміченість водойм та прибережних територій, ерозійні процеси у прибережній зоні та незадовільний стан технічних споруд.

Складається паспорт пляжу на основі позитивних висновків про водолазне обстеження дна акваторії водойми, карт виміру глибини акваторії, акту про усунення перешкод з дна акваторії водного об’єкту та паспорту підводної частини акваторії.

Людям роз’яснюють, що окрім обстеження та очистки акваторій пляжів, об’єкт відпочинку не може функціонувати без сезонного рятувального поста, укомплектованого підготовленими матросами-рятувальниками й оснащеного необхідним рятувальним спорядженням.

Особливу увагу рятувальники звертають на умови для відпочинку дітей. Відтак, аби малеча могла безпечно відпочити, дно акваторії об’єкта відпочинку повинно мати пологий нахил до глибини 1,5 м, бути без ям, обривів і небезпечних предметів. У місці для купання не повинно бути виходу ґрунтових вод, джерел забруднення води, вирів тощо. Під час проведення купання дітей керівництво пляжу зобов’язане забезпечити присутність медичного працівника з набором медичних препаратів для надання першої невідкладної медичної допомоги.

Начальник відділу техногенної безпеки ГУ ДСНС Львівщини Олег Горохівський наголошує також на важливості розміщення заборонних та попереджувальних знаків: «Згідно вимог чинного законодавства, керівництво об’єкту повинно позначати межу запливу на акваторії водного об’єкту буями помаранчевого або червоного кольору, на відстані до 50 метрів від берега, не далі лінії глибини 1,5-1,75 метрів. У місцях заборонених для купання необхідно встановити щити з написами КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО!, а небезпечні для купання місця позначити буями з написами НЕБЕЗПЕЧНО.

Такі профілактичні заходи триватимуть на всіх водоймах Львівщини упродовж сезону літнього відпочинку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: