Суд вкотре переніс засідання у справі «Львівкниги»

IMG_1850
Будинок на пл. Міцкевича, 8. Джерело: Фотографії старого Львова

26 червня Господарський суд Львівської області переніс вирішення у справі припинення оренди «Львівкниги» та задовольнив два клопотання позивача.

Про це повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

У Господарському суді Львівської області 26 червня продовжився розгляд справи про припинення оренди «Львівкниги» приміщень на площі Міцкевича, 8. Цього разу справу розглядала суддя Зоряна Горецька.

Представник позивача та адвокат «Львівкниги» Тарас Тиховський каже: 4 квітня 2007 року вони та НАК «Надра України «Західукргеологія» ПАТ «НАК «Надра України» уклали догорів про оренду приміщень строком на 10 років.

«Відповідно до умов договору, укладеного на 10 років, зміни, пролонгація і розірвання допускаються за згодою сторін. Згідно з пунктом 10.4, зміни до договору розглядаються протягом одного місяцю з дати подання іншій стороні. 3 березня 2017 року ми, з метою скористатися переважним правом на пролонгацію договору, направили на адресу відповідача заяву, яка обґрунтовувалася тим, що ми висловлюємо бажання продовжити дію даного договору. Від 27 березня ми отримали відповідь, в якій було вказано про відсутність намірів продовжувати дію договору оренди, — каже Тарас Тиховський. — Але це була відповідь від третьої особи — НАК «Надра України». У той же час, від відповідача — «Західукргеологія» — нічого не надходило. Таким чином, у позивача виникли підстави вважати реалізованим право на продовження строку оренди. Згідно із законодавством України, після закінчення строку договору, наймач, який виконував умови, має першочергове право на укладення договору найму на новий строк».

Читайте також: У Львові пройшло «віче» Садового (фоторепортаж)

За словами адвоката «Львівкниги», наразі вони вчасно сплачують орендну плату і продовжують використовувати приміщення.

Натомість, начальник юридичного відділу «Західукргеології» Володимир Батьков заявив, що і НАК «Надра України», і «Західукргеологія» надсилали листи до «Львівкниги», в яких вказували про небажання пролонгації договору.

«Тому вважаю, що позивач вводить суд в оману щодо неотримання ним листа, — додає Володимир Батьков. — Ми також пропонували внести зміни до договору оренди, але на всі пропозиції, які були подані до закінчення договору, ми отримали відповіді про відмову».

У свою чергу, адвокат «Львівкниги» наголошує, що сьогодні вони не отримали жодного підтвердження про те, чи буде використовуватися дане майно у власній господарській діяльності, чи буде передано в оренду.

«Виходячи з позиції Верховного суду України, вбачається, що при вирішення спорів, які виникають при призупиненні дій договорів оренди у зв’язку зі спливом строку їх дії, обов’язковим є з’ясування питання щодо наміру орендодавця у майбутньому здавати майно в оренду», — зауважує Тарас Тиховський.

Натомість, Володмир Батьков запевнив, що  НАК «Надра України» наразі планують використовувати приміщення для своїх господарських потреб. Якщо ж керівництво прийме рішення про необхідність здачі площі в оренду, то це робитимуть на ринкових умовах. Переважне право буде надане попередньому орендарю, тобто «Львівкнизі».

Читайте також: Львів затягує з оплатою Червонограду за прийняте сміття

Крім того, Тарас Тиховський наголошує, що під час періоду оренди, відбулася зміна власника приміщень, що суттєво вплинуло на умови договору. Утім, Володимир Батьков переконує: нічого подібного не відбувалося.

«Колись це було державне геологічне підприємство і «Західукргеологія» було його власником. Коли його реорганізовували, шляхом приєднання до НАК «Надра України», усе майно включили у статутний капітал НАК «Надра України» і воно  стало приватною власністю. На умови договору це не вплинуло», — пояснює юрист.

Суддя Зоряна Горецька. Фото: Дивись.info

Так, суддя Зоряна Горецька оголосила перерву у судовому засіданні. Вона заявила, що суд має ознайомитися з матеріалами справи, а відповідач має задовольнити прохання позивача та надати документи, які роз’яснюють форму власності приміщень та підтверджують факт використання майна для господарських потреб.

Наступне засідання відбудеться 10 липня о 14:10.

Нагадаємо, у будинку на Міцкевича, 8 — на першому поверсі — «Львівкнига» сьогодні займає 743,4 кв.м. Натомість орендатор, який користується приміщеннями на пільгових умовах, під «Будинок книги» лишив менше 10 відсотків площі — близько 60 кв.м., решту — здано в суборенду комерційним структурам під магазини елітного одягу, взуття та електротехніки. За словами представників «Західукргеологія», якщо б приміщення здавали в оренду на комерційній основі, державне підприємство щомісяця отримувало б від «Львівкниги» 700-800 тисяч гривень. Наразі ж отримує в 10 разів менше.

У січні 2016 року «Західукргеологія» спробували виправити ситуацію і розірвати договір, однак спроба не вдалася.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: