Що дасть Україні «тепла» зустріч Порошенка з Макроном

завантаження (1)

Вчора відбулася «тепла» зустріч Петра Порошенка та президента Франції Еммануеля Макрона.

Макрон прямо назвав Росію агресором та згадав про Анну Ярославну, як приклад «давніх стосунків» між Україною та Францією. Чи вдалося Порошенку вписати Макрона у список приятелів України і чи дасть це нам додаткові шанси, ІА Дивись.info запитали у експертів.

Політолог Михайло Басараб наголошує, що президент Франції є передусім другом Франції. Тобто людина, яка передусім буде відстоювати свою державу та захищати інтереси своїх громадян. Нам не потрібно робити з когось друзів, їх у міжнародній політиці не буває. У політиці можуть бути лише союзники. Тому дії Порошенка повинні бути спрямовані на те, аби здобути для України якнайбільше союзників. Для цього не потрібно тиснути на емоції, намагатися комусь сподобатися. Для цього необхідно просто знайти точки дотику інтересів України та інших держав.

[dyvys_blockqoute text="Максимальний ефект візиту будь-якого президента за кордон у тому, щоб довести, що захист українських інтересів - це також інтерес  західних політиків" author="Михайло Басараб"]

Читайте також: Сьогодні Європейський Союз серйозно лихоманить, – політолог Михайло Басараб

Політолог наголошує, що Франція не є вагомим лідером на Європейському континенті. На цю роль претендували Німеччина, ВБ. Франція у цьому тріо була лише на третій позиції, як геополітичний гравець.

«Ми маємо розуміти, що цивілізаційний центр Європи зміщується на Схід і це додаткові шанси для України. Оскільки держави східної Європи демонструють значну жагу до життя, більшу здатність чинити опір актуальним викликам. Безумовно, що з приходом Макрона Франція трохи оживилася. Макрон не буде пасти задніх, він буде є харизматичнішим, ніж Олланд. Видно, що він готовий на різкі заяви, оцінки, готовий диктувати волю Франції», – розповідає Михайло Басараб.

Експерт резюмує, що з приходом до влади Макрона Франція набере зовнішньополітичної ваги, однак самостійно не витягне стару Європу, яка переживає колосальну кризу. Макрону потрібна допомога з боку Меркель та ВБ.

Зустріч двох президентів і справді обнадіює та здається сприятливою для України. Та робити висновки зарано, зазначає політолог Євген Магда.

«Швидше, можна говорити, що Україна має шанс заручитися більшою, ніж зазвичай, підтримкою Франції, та використати підтримку провідних країн ЄС для врегулювання на Донбасі. Проте варто враховувати і той факт, що сила протидії Росії не буде від того зменшуватися, отже, Україна має покладатися насамперед на власні сили та чітко визначати національні інтереси та зусилля, необхідні для їх захисту», – вважає Євген Магда.

Нагадаємо, що під час зустрічі політики поговорили про шляхи вирішення війни на Донбасі. Президент Францій сказав, що хоче продовжувати нормандський формат, але вивести його на активніший рівень. Також він пропонує залучити до нормандського формату представників ОБСЄ. Окрім того, Макрон висловився за те, щоб СММ ОБСЄ ретельно дослідила українсько-російський кордон та прозвітувала про реальну ситуацію на ньому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: