Лідери ЄС попрощалися у Страсбурзі з колишнім канцлером ФРН Колем

_96759385_ca834fea-e629-4e5f-a0db-cb8e42602cd9

У французькому Страсбурзі в будівлі Європейського парламенту пройшла церемонія прощання із колишнім канцлером ФРН Гельмутом Колем, яка тривала дві години. Труна з тілом пана Коля була вкрита прапором Європейського союзу.

Про це інформує ВВС Україна.

На церемонії був колишній президент США Білл Клінтон, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Британії Тереза Мей і новообраний президент Франції Еммануель Макрон.

Пан Коль перебував на посаді канцлера протягом 16 років - з 1982 по 1998 рік. Він помер на 88-му році життя 16 червня 2017 року. Похорон колишнього німецького канцлера пройде після прощання в Європарламенті. Його тіло поховають на кладовищі собору в німецькому місті Шпайєр на кордоні Франції та Німеччини.

Для Німеччини і всієї Європи фігура колишнього канцлера Коля стала символом об'єднання. Завдяки його зусиллям Західна і Східна Німеччина у 1990 році возз'єдналася, і був підписаний Маастрихтський договір, який заклав основи Євросоюзу.

«Він [Гельмут Коль] надавав перевагу мостам, замість кордонів, не кажучи про стіни», - сказав на церемонії прощання президент Франції Макрон.

Президент України Петро Порошенко також взяв участь у церемонії вшанування пам'яті.

«Сьогодні тут, у Страсбурзі Німеччина, Європа і весь світ прощалися із великим німцем, великим Канцлером, який об'єднав Німеччину. Великим лідером об'єднаної Європи і великим другом України, який бачив Україну і український народ в родині європейських народів», - розповів пан Порошенко.

Раніше, 27 червня, у соборі Святої Ядвіги в Берліні пройшла поминальна служба: на ній була пані Меркель, депутати німецького парламенту, президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і голова Бундестагу Норберт Ламмерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: