Наскільки доступний проїзд у трамваї у Львові та Європі (інфографіка)

IMG_5680

Напередодні можливого підняття цін на проїзд у львівському електротранспорті ІА Дивись.info зрівняла ціни на трамваї та зарплати в різних країнах.

Напередодні можливого підняття цін на проїзд у львівському електротранспорті ІА Дивись.info зрівняла ціни на трамваї та зарплати в різних країнах.

Вже з серпня у Львові можуть зрости тарифи на проїзд у електротранспорті. Поїздка, за прогнозами «Львівелектротрансу» буде коштувати 4,5 гривні замість 2 гривень, а вартість пільгового квитка зросте на 1,25 гривні — до 2,25 гривні. Дирекція ЛКП «Львівелектротрансу» свої наміри пояснила тим, що новий тариф буде економічно обґрунтованим.

ІА Дивись.info порівняла вартість проїзду в трамваї різних міст Європи з мінімальною заробітною платнею. Дані про поточну вартість проїзду взяті з відкритих джерел та з сайтів транспортних компаній. Мінімальна номінальна зарплата по країнах станом на 2016 рік за даними статистичної організації Європейської Комісії — Євростат. Курс валют станом на 19 липня 2017 року, коли 1 євро коштував 29,9 гривень.

Співвідношення витрат містян на електротранспорт в Україні та міст Європи можна оцінити за кількістю разових квитків, які «поміщаються» в мінімальну зарплатню.

Для початку порівняємо ціни на проїзд у трамваї у різних містах у гривневому еквіваленті

Серед обраних міст найнижчою є ціна в Таллінні: проїзд в трамваї для мешканців естонської столиці є безкоштовною (інші пасажири оплачують проїзд). Якщо не враховувати Таллінна, найменшим є львівський тариф у 2 гривні.

Якщо порівнювати значення цін на разовий проїзд, найдешевшими вони є в Бухаресті, Мінську, Києві та Софії. Загалом же, найдешевшим є міський громадський транспорт в пострадянських, а також в деяких балканських країнах.

Рухаючись на північний захід, ціни на проїзд зростають, досягаючи максимальних значень у Лондоні, Осло, Стокгольмі, Амстердамі та Цюриху. Разова поїздка може коштувати там більше 100 гривень. Середній тариф становить близько 40 гривень.

Наразі ціни на проїзд у Львові є найнижчими у Європі та серед пострадянських країн. Відносно низькою є також їхня частка у мінімальній зарплаті. Після підняття ціни вагомих змін не буде, ціна разового проїзду у Львові залишиться однією з найнижчих.

Наразі львів'янин може собі дозвозити на 700-800 більше поїздок в трамваї, ніж житель Лондона, Парижа, Берліна та Брюсселя.

А скільки ви готові платити за проїзд у львівському трамваї? Долучайтесь до опитування!

[gravityform id="31" title="false" description="false"]

Підготував Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: