Операцій на хребті побільшало через прагнення людей мати кращу якість життя, - нейрохірург Андрій Мизак

IMG_4504

Про сучасні методи оперування, тенденції та хірургічні тренди говоримо із нейрохірургом клініки Medicover Андрієм Мизаком.

Про сучасні методи оперування, тенденції та хірургічні тренди говоримо із нейрохірургом клініки Medicover Андрієм Мизаком.

Матеріал підготовлено за сприяння медичного центру Medicover (Медікавер).

«Зі всіх нейрохірургічних хвороб, які треба оперувати, операції на хребті і спинному мозку складають більшу частину, ніж операції на головному мозку, - говорить нейрохірург. - Таких хворих дуже багато і у розвинених країнах є дуже великий попит на надання допомоги пацієнтам з такими діагнозами, в тому числі і хірургічної. Направду, є велика потреба у виконанні таких втручань».

Андрій Мизак

Про вищу якість життя

Ми можемо говорити про те, що такі проблеми у людей стали частіше виникати саме через сидячий спосіб життя, притаманний більшості?

Ні, це не залежить від цього. Таких пацієнтів не стало багато, вони завжди були. Справа у тому, що чим далі ми живемо у цивілізованому світі, тим більші у нас потреби і вимоги до нашої якості життя. Якщо раніше у 40 років вважалося, що ця людина вже старша, якщо не стара, то зараз рамки градації віку змінилися і людина 40 років вважається відносно молодою, а люди віком у 60 років вимагають від сучасної охорони здоров’я, аби вона давала їм можливість бути повноцінними і мати хорошу якість життя.

Певний неоптимальний спосіб життя і роботи у такій тенденції не винен. Якщо ми візьмемо 19 сторіччя, візьмемо села, то люди дуже важко працювали, що їм не додавало здоров’я; якщо візьмемо великі промислові центри, то люди з ненормованим робочим днем стояли за жахливими незручними верстатами й станками, що так само негативно впливало на них. Ці проблеми були завжди і існують тепер, їх не стало аж ніяк не більше, просто вимоги людей до свого здоров’я збільшилися. Крім цього, завдяки науковому й технічному прогресу з’явилися можливості діагностики. Якщо ще у 70-80х роках продіагностувати причину було дуже складно, то зараз, з виникненням томографій магнітно-резонансних і комп’ютерних, можна вчасно продіагностувати проблему і чітко знати реальну причину.

[dyvys_blockqoute text="Чим далі ми живемо у цивілізованому світі, тим більші у нас потреби і вимоги до нашої якості життя. Якщо раніше у 40 років вважалося, що ця людина вже старша, якщо не стара, то зараз рамки градації віку змінилися і людина 40 років вважається відносно молодою" author="Андрій Мизак"]

Які способи виконання операцій на хребті здійснюються у Львові, зокрема в Medicover?

Нейрохірургічні втручання на хребті і спинному мозку в клініці Medicover виконуються згідно з принципом MISS - малоінвазивної спінальної хірургії. Малоінвазивність означає насамперед не малі  розрізи, хоча вони мають місце, а зменшення шкоди від хірургічної травми при досягненні максимального результату операції.

Найчастіше в клініці виконуються операції з приводу гриж міжхребцевих дисків. Використання мікроскопа та іншого високотехнологічного обладнання дозволяє значно зменшувати больовий синдром та виписувати більшість хворих вже на наступний день після операції.

Принцип мінінвазивності так само застосовуємо при інших хворобах хребта - таких як пухлини хребта і спинного мозку, звуження каналу хребта, нестабільність хребців тощо.

[dyvys_blockqoute text="Малоінвазивність означає насамперед зменшення шкоди від хірургічної травми при досягненні максимального результату операції" author="Андрій Мизак"]

В червні цього року в клініці почали виконуватись стабілізації хребта титановими імплантами за принципами MISS, які дозволяють уникнути великих розрізів та втрати крові, натомість вживлення імплантів відбувається через невеликі проколи в шкірі.

Ще одним напрямком в клініці є лікування хронічного болю за допомогою селективних блокад під контролем УЗД та рентгеноптичного перетворювача. Це дозволяє знайти та вибірково заблокувати нерв, який є джерелом больових імпульсів і завдяки цьому, уникнути операції, без якої можна обійтись. Це дозволяє відпустити додому хворого з больовим синдром вже через годину після проведення лікування.

Розпізнати проблему вчасно

Не секрет, що багато людей відчувають час від часу біль у спині. А коли приходить той момент, коли варто все ж звернутися до лікаря і помітити серйозну проблему?

Тут має бути дуже добре організована система первинної ланки лікарів. Так звані сімейні лікарі, які існують в західних країнах, то вони часто-густо, приймаючи пацієнта з певними специфічними скаргами, наприклад, біль у спині чи біль голови, (біль голови може бути через те, що у нас мігрень, або ми втомилися, а одночасно він може бути ознакою пухлини головного мозку), скеровують  його на обстеження.

Тому якщо зараз всі пацієнти будуть ходити на томографію лише через те, що вони самі вирішили, то це буде нелогічно, бо в 90 випадках зі 100 на цих обстеженнях не буде знаходитись нічого, і, по-друге, виникає така проблема, що люди не можуть правильно інтерпретувати знімки. І на основі цього виникають недостовірні діагнози і призначається непотрібне лікування, яке носить великий соціальний і фінансовий негатив.

В Україні система працює інакше?

Наразі ми не маємо в Україні первинної ланки лікарів, які би приймали пацієнтів і вирішували, кого відправляти далі до спеціалізованих медичних закладів, а кого лікувати на своєму рівні.

А у приватній медицині цього теж немає?

Позаяк на даний момент я працюю у приватній медицині, а я є спеціалізованим лікарем, то часто люди до мене потрапляють із різноманітними скаргами і я мушу виконувати частину функцій первинного лікаря, з декларуванням того, що ніякі знімки робити не треба, що це вікові зміни. Часто пацієнти вимагають тривалого роз’яснення, що їм не варто витрачати на це гроші.

Можливості в українських реаліях

В Україні  можливо фахово і за допомогою хорошого обладнання проводити операції на хребті? Чи достатньо маємо фахівців і хороших операційних для таких втручань?

Ще недостатньо, але вже можливо. Це те, про що ми говорили під час попередньої розмови, що є молоде покоління, яке разюче відрізняється від старшого, яке вчиться і яке поступово виборює собі можливості і дорогу, тож ситуація змінюється на краще. Але, на жаль, на пацієнтів лягає тягар пошуку.

Якщо ми візьмемо західну країну, то там всюди панують стандарти, стандарти медичної допомоги, що, наприклад, абстрактна операція має виконуватись от так. Наприклад, стандартна операція, апендектомія, якщо вона без ускладнень, має виконуватись ендоскопічно – це є стандарт. А у нас люди мають самі шукати, а де ж її виконують ендоскопічно, тобто у нас люди часто приходять до першого-другого-третього лікаря, щоб позбирати інформацію, вони мусять інтелектуально працювати, аналізувати, робити дослідження. На Заході пацієнт не зобов’язаний робити дослідження, він захищений стандартами надання медичної допомоги.

Але насправді ж є форуми, є інтернет, репутація лікаря йде попереду, тож зрозуміти, хто на яких позиціях, можна із відкритих джерел. Це працює?

Так, це працює, дуже сильно. Кожного лікаря мотивує його репутація, бо його успіх професійний – це похідне від репутації. Але ж ви розумієте, що в інтернеті не вся інформація об’єктивна і достовірна. Але різниця дійсно полягає в тому, що на Заході пацієнт захищений даними стандартами, а у нас пацієнту самому треба шукати, де необхідні процедури зроблять краще.

[dyvys_blockqoute text="Кожного лікаря мотивує його репутація, бо його успіх професійний – це похідне від репутації" author="Андрій Мизак"]

А як щодо умов ринку? Приватна медицина, властиво, має дбати про надання якісних послуг, аби бути конкурентними…

Абсолютно вірно. Для того, щоб приватні медичні установи могли бути конкурентними, вони намагаються бути більш технологічними, зрозуміло, що закони ринку диктують приватним клінікам співпрацю лише з хірургами, які вже мають добру репутацію, які уже склалися і мають добрі хірургічні результати.

Але у приватної медицини є й мінуси, коли медичні працівники, хірурги, зацікавлені у фінансовому результаті, то можуть піддатися спокусі виконувати операції, які пацієнту не конче потрібні.

[dyvys_blockqoute text="Закони ринку диктують приватним клінікам співпрацю лише з хірургами, які вже мають добру репутацію, які уже склалися і мають добрі хірургічні результати" author="Андрій Мизак"]

Справа в тому, що коли ми говоримо про медицину, то не знаємо, як воно гарантовано складеться наперед: якщо ми будемо оперувати пацієнта і якщо не будемо його оперувати. В медицині ми говоримо не про очевидність результатів, а про вірогідність результатів.

Noli nocere

Зрозуміло, що для того, аби прийняти це рішення, має бути певний досвід та інтуїція, а які ще риси мають бути притаманні лікарю для правильного прийняття рішень?

Є старий і банальний вираз медичний, який латиною каже «Noli nocere», тобто «Не нашкодь». Завжди треба дивитися на ситуацію під кутом, аби не нашкодити. Коли ми не можемо на 100% сказати, яким буде вислід хірургічного втручання, то маємо думати про те, аби це не нашкодило. Завжди треба кидати на шальки терезів поняття можливої вигоди і можливих ризиків.

Коли ми оцінюємо на основі досвіду, на основі інтуїції, що можливі вигоди переважують можливі ризики, тоді ми схиляємося у бік операції. Тож прийняття медичних рішень у першу чергу все ж відбуваються на основі і досвіду, і інтуїції, але ми говоримо про вірогідності, а не про очевидності.

А пацієнт може вплинути на остаточне рішення?

Пацієнт проінформований і він приймає остаточне рішення, так звану згоду на лікування. І вона зараз має назву «поінформована згода», тобто пацієнт усвідомлює і засвідчує те, що йому наданий повний спектр інформації і, більше того, у розвинених країнах у цій «поінформованій згоді» пишеться, що пацієнту було надано достатньо часу на прийняття такого рішення.

Сучасні тренди

В операціях на хребті використовують малоінвазивні втручання?

Зараз основний тренд сучасної хірургії хребта – це малоінвазивна хірургія. Для цього існує ендоскопія та нейрохірургічні мікроскопи. Тобто якщо говорити про те, який основний напрям розвитку хірургії хребта – то це якраз малоінвазивні операції.

[dyvys_blockqoute text="Зараз основний тренд сучасної хірургії хребта – це малоінвазивна хірургія" author="Андрій Мизак"]

Це настільки ж ефективно, як і традиційні операції?

На це питання ще повної відповіді немає, тому що малоінвазивні операції налічують 15 років у світі. Але сама еволюція розвитку медицини говорить про те, що чим технологічніші операції, тим кращий результат.

Таку техніку можна використовувати у будь-яких випадках, чи є лише певний спектр проблем, які можна вирішити таким шляхом?

Поки що це лише певний спектр, але рамки розширюються. З розумінням, з аналізом, з поступом технологічним ці рамки розширюються.

Ви виконуєте такі операції?

Так. Власне, це є на сьогодні предмет мого зацікавлення. Є таке поняття: візуалізація. Треба бачити, можна порівняти «розріжемо й подивимось», або зробити невелику дірочку, просунути у неї щось, що буде тобі передавати зорову інформацію. Таким чином можна дивитись у мікроскоп, можна просунути туди ендоскоп, тобто трубку, в якій є лінзи і через яку є освітлення, ти будеш бачити те, що потрібно. І вздовж трубочки є тоненькі інструменти для роботи. Або ж, наприклад, зробити три розрізи і там будуть інструменти, це високотехнологічні інструменти.

У Львові такі втручання можна робити?

Зараз є вільне переміщення апаратури... мають бути люди, яким це цікаво, які вміють це зробити, тож усе можливо. Ми зараз належимо вже до цивілізованого світу, такі операції робляться в Україні і у Львові, але це має бути не лише через певних людей, які через ті чи інші мотиви хочуть таке запровадити, а це має бути програма державна, мають бути введені певні стандарти.

У Львів дуже багато, слава Богу, приїжджають іноземних хірургів, аби вчити. Тут наша розмова мала би плавно перейти у розмову з Андрієм Орестовичем Дворакевичем, бо тут він піонер і лідер цих ініціатив по міжнародному обміну.

Які країни можна вважати флагманами у розробках нових технік оперування чи взагалі хірургічних трендів в операціях на хребті?

Німеччина, Франція, Сполучені Штати за рахунок того, що це є старій майстерні. Німеччина – це країна винахідників, інженерів та доброї лікарської школи, Франція, до речі, так само. Так історично склалося з хірургією хребта, що Франція була у лідерах. Америка, бо вона ацептує все передове у світі.

Можемо казати про Велику Британію, вони консерватори, вони полюбляють дочекатися результатів того, що запропонують, наприклад, німці чи французи, подивитися, як це спрацює зі Штатами, а тоді вже взяти на озброєння. І зараз дуже потужно розвивається східний світ – Китай, Індонезія, Таїланд, це країни, які першими акцептують найсучасніші ноу-хау.

Читайте також: Пластична хірургія – це не лише про естетику! (Фото)

Матеріал підготовлено за сприяння медичного центру Medicover (Медікавер).

Medicover Group – це мережа потужних медичних закладів Європи, які завоювали репутацію і довіру мільйонів людей у Європі та світі. Це лідер у Центральній та Східній Європі (більш ніж 60 клінік у 12 країнах світу) з охорони здоров’я.
Ваш Medicover – абсолютна якість Твого здоров’я!
Спілкувалась Валерія ПЕЧЕНИК
Фото: Микита ПЕЧЕНИК

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: