Експерт назвав ключові проблеми роботи парламенту

parlam
Фото: nbuviap.gov.ua

Генеральний директор Комітету виборців України розповів про ключові проблеми парламенту.

Про це повідомляє кореспондент Дивись.info.

Генеральний директор ВГО «Комітет виборців України» Олексій Кошель заявляє, що у нинішньому парламенті є кілька ключових проблем, які необхідно вирішити найближчим часом.

Однією з них він називає «проблему 226».

«Для низки політиків наявність чи відсутність депутатського мандата не грає принципової ролі. Є політики, які проявили себе як учасники АТО, на Майдані, для них мандат особливої ролі не грає, тому потрібно звертатися до них: або будьте чесними, складіть мандат і на ваше місце прийдуть політики, які будуть більш професійно виконувати депутатські функції, або ходіть на роботу і приймайте участь у законодавчій праці», — каже Олексій Кошель.

Також однією з ключових проблем експерт називає необхідність запровадження стратегічного планування в роботі Верховної ради. Він переконаний: зараз робота парламенту відбувається у режимі законодавчого хаосу.

Читайте також: Парламент зареєстрував рекордну кількість проектів законів та постанов

«На жаль, немає жодного об’єднавчого документу, який би виконував роль формування порядку денного парламенту. Коаліційна угода не виконується, про неї всі забули. Але це була дорожня карта для парламенту. Пізніше при спікері Гройсмані запровадили план законодавчого забезпечення реформ. На жаль, цей документ зараз також не виконується. Але зараз ми вбачаємо велику проблему з тим, що по-перше, немає стратегічного планування, по-друге, є відсутність зв’язку між урядом і парламентом», — зазначає фахівець.

За словами Олексія Кошеля, якщо подивитися на ініціаторів законів і те, чиї закони приймає ВРУ, помітно, що парламент приймає 82% законів, автором яких є президент. Гендиректор КВУ зауважує, що це хороший і якісний показник, пов’язаний із тим, що є багато питань ратифікації угод, підтримки ЗСУ тощо. З іншого боку, каже Олексій Кошель, якщо подивитися на законопроекти, які приймав парламент за три роки президентства Петра Порошенка, парламент приймає лише 24% урядових законопроектів.

Читайте також: Троє нардепів не взяли участі в жодному голосуванні, — КВУ

«В умовах парламентсько-президентської республіки це неприпустимо, — наголошує Олексій Кошель — В умовах парламентсько-президентської моделі є нормальним, коли уряд і парламент або мають спільну коаліційну угоду, або два окремих документа, які фактично є ідентичними. Тому ми наголошуємо, що зараз вкрай важливо для українського уряду і парламенту розробити спільний план законодавчої підтримки реформ — документ, який передбачить певне планування реформ, розставляння пріоритетів».

Крім того, Олексій Кошель зазначає, що сьогодні також важливо перевести роботу погоджувальних рад у закритий режим.  На думку експерта, це необхідно з огляду на те, що 75% часу виступів політиків там не стосувалися питань порядку денного парламенту: це були політичні заяви, політична критика, з’ясування стосунків тощо. Лише 25% часу стосувалися обговорення плану роботи парламенту на тиждень.

«Для цього не потрібно змінювати конституцію. Потрібне лише внутрішнє рішення голови ВРУ Андрія Парубія», — додає Олексій Кошель.

Ще одна рекомендація Комітету виборців стосується проведення повноцінної внутрішньої парламентської реформи.

«Це має стати невідкладним питанням для українського парламенту, яке дозволить наростити ефективність роботи. Сьогодні є низка рекомендацій, зокрема від групи Пета Кокса, експертних організацій тощо», — зазначає експерт.

Також у КВУ радять вирішити проблему кадрових питань, оскільки кілька парламентських комітетів, працюють без керівників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: