Трамп – неонацистський симпатик, – The Guardian

2 j640x418i

Президент США тепер є неонацистським симпатиком.

Прес-конференція Дональда Трампа була гротескним проявом емпатії до насильницьких расистів. Відтак, це об'єднало республіканців у відразі до іхнього президента.

Таку думку висловив журналіст газети The Guardian Річард Вольф.

Річард Вольф констатує, що Трампові не вдалося досягнути мети об'єднати націю.

Нагадаємо, що у американському містечку Шарлотсвілл в штаті Вірджинія пройшов марш білих націоналістів, який вийшов у масові зіткнення з їхніми противниками. Губернатор штату Теренс Маколофф оголосив у місті надзвичайне положення, в місто також прибули військовослужбовці Національної гвардії. У результаті зіткнень і наступу автомобіля на противників білих націоналістів десятки людей постраждали і одна жінка загинула.

А почалося все з того, що в квітні 2017 року міська рада проголосувала за демонтаж пам'ятника Лі. Ряд організацій, включаючи організацію потомків військовослужбовців рабовласницького Півдня «Сини ветеранів-конфедератів», опротестували демонтаж скульптур Лі та ще однієї генерали армії Конфедерації «Стоунуолла» Джексона в суді. 2 травня суддя виніс рішення про тимчасовий заборону скидання пам'ятника на шість місяців, до рішення суду за позовом.

Події в Шарлотсвіллі рішуче судили місцева влада та провідні американські політики. У той же час заява президента Трампа про події в Шарлотсвіллі викликала критику.

«Ми уважно слідкуємо за жахливими подіями, що розгортаються в Шарлоттсвіллі, штат Вірджинія. Ми найбільш суворим чином осуджуємо це грізне проявлення ненависті, фанатизму та насилля з боку багатьох сторін», - заявив Трамп на прес-конференції. Пізніше він написав у Twitter: «Ми повинні пам'ятати цю правду: незалежно від нашого кольору шкіри, переконань, релігії чи політичної партії, ми всі американці».

Журналіст Річард Вольф у газеті The Guardian пише: «Лідер нації, який щоденно проголошує свою прихильність до свободи та справедливості для всіх, заявив, що в Шарлотсвіллі є «дуже хороші люди», які просто приєдналися до неонацистського мітингу, щоб протестувати про статую».

На думку Річарда Вольфа, реакція на коментар Трампа може бути лише одна – відраза.

«Трамп не має чіткої ідеології та чіткої мети для його президентства, крім його нав'язливості, щоб перевернути все, за що стояв Обама. Його президентська кампанія почалася з расистської брехні про свідоцтво про народження Обами», – йдеться у статті.

«Як він може продовжувати діяти як головнокомандувач найрізноманітнішої військової сили в світі - це таємниця. Як він може продовжувати діяти як лідер великого намету республіканської партії, немислимо», – резюмує Річард Вольф.

Маленький екскурс в історію

До слова, Статуя Лі в Шарлотсвіль - одна з близько 1500 таких пам'ятників Конфедерації, розкиданих по всій території США.

Переважно, хоч і не виключно, ці статуї можна знайти в тих південних державах, які вирвалися з союзу в 1861 р. Над бажанням зберегти систему рабства. У 1865 році, після втрати більш ніж 600 000 життів та знищення цілих міст, таких як Атланта, південна конфедерація була побита, а рабство було скасовано.

Але, як і більшість інших пам'ятників «втраченої справи» конфедерації, статуя в Шарлотсвілле не була побудована безпосередньо після цієї війни. Швидше за все, він був введений в експлуатацію більш, ніж на півстоліття, у 1924 році, пише The Guardian.

Статуї піднімаються у момент расової реакції

Згідно з Джозефом Лоундсом, політологом в Університеті штату Орегон і автором двох книг про расову політику США і на півдні, «Статуї піднімаються в моменти расової реакції».

Пам'ятники були також елементами цієї стратегії розподілу та правил. В кінцевому підсумку вони були побудовані для білої аудиторії, як «елементи культури, яка спрямовувала білих на вірування, яка вирівняла їх з плантаторами», - говорить Лоундес. «Це був політичний проект. Будь-який політичний проект вимагає символів», – підсумовує політолог.

Феномен Барака Обами

Як стало відомо раніше, допис колишнього президента США Барака Обами у Twitter, який він опублікував у відповідь на насильство в американському місті Шарлоттсвіль, став найпопулярнішим за всю історію існування мікроблогу.

Барак Обама процитував у Twitter колишнього президента Південної Африки Нельсона Манделу: «Ніхто не народжується із ненавистю до іншої людини через колір її шкіри, походження або релігію… Люди повинні навчитися ненавидіти, і якщо вони можуть навчитися ненавидіти, то їх можна навчити любити… Бо любов природніша для людського серця, ніж її протилежність».

Допис Обами, який містить фото, де він посміхається дітлахам, поширили більше мільйона разів, його лайкнули майже 2,8 мільйона користувачів, зазначає Washington Post.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: