Двигуни для КНДР: Україна ініціює засідання Радбезу ООН

535750f025087751bbdbbbbb3dce878f_1503406871_extra_large

Робоча група під головуванням секретаря РНБО Олександра Турчинова дійшла висновку, що Південний машинобудівний завод не постачав до КНДР двигуни РД-250.

Президент Петро Порошенко доручив ініціювати обговорення цього питання на засіданні Радбезу ООН. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Сьогодні Порошенко прийняв доповідь про підсумки роботи робочої групи з питань перевірки інформації, викладеної в статті The New York Times від 14 серпня 2017 року.

«За підсумками проведеної роботи і на підставі наданих державними органами матеріалів робоча група констатує - існуюча система державно-експортного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення та товарів подвійного використання виключає можливість передачі таких товарів до країн, щодо яких введено відповідні санкції Ради безпеки ООН», - сказав Турчинов.

Читайте також: Ракети для КНДР: фейк чи частина інформаційної війни

З детальними висновками робочої групи можна ознайомитися на сайті РНБО.

Секретар РНБО заявив, що публікація New York Times є спланованою провокацією в рамках російської агресії проти України. За його словами, «одним із завдань таких провокацій є маніпуляція громадською свідомістю з метою маскування Російською Федерацією власної активної участі в багатьох деструктивних кампаніях».

«У цьому контексті робоча група вважає статтю у виданні The New York Times елементом інформаційного прикриття і відволікання уваги світової спільноти від ймовірної участі Російської Федерації в реалізації північнокорейських ракетних програм. Робоча група одноголосно дійшла аргументованих висновків, які повністю спростовують причетність України до реалізації програм з розробки балістичних ракет у Північній Кореї», - зазначив секретар РНБО.

«З урахуванням висновків комісії, хочу доручити МЗС підготувати групу експертів і ініціювати розгляд цього питання на закритому засіданні Ради безпеки ООН. Окремо потрібно оприлюднити висновки робочої групи та міжвідомчої комісії, поінформувати наших міжнародних партнерів та ініціювати проведення аналогічного розслідування відповідними країнами. В першу чергу, таку ж відкритість повинна продемонструвати Російська Федерація», - наголосив Порошенко.

14 серпня 2017 року американське видання The New York Times з посиланням на припущення Еллемана опублікувало статтю, в якій говориться, що успіх ракетної програми КНДР став можливий не в останню чергу нібито завдяки покупці двигунів з «українського заводу з історичними зв'язками з Росією». При цьому він не виключив, що двигуни РД-250 могли бути передані КНДР російським Енергомашем і припустив, що частини цих ракетних силових установок до сих пір можуть зберігатися на російських заводах.

Секретар РНБО Олександр Турчинов спростував постачання будь-яких ракет або військових технологій з України до Північної Кореї. Пізніше це ж зробили на заводі Південмаш і в Державному космічному агентстві. Публікації в закордонних ЗМІ на Південмаші і в Мінінформполітікі вважають провокацією і кампанією з дискредитації України з боку російських спецслужб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: