Вже завтра зросте вартість проїзду у львівському електротранспорті: що варто знати

IMG_1698

Виконком Львівської міськради затвердив рішення, відповідно до якого вартість проїзду в електротранспорті Львова становитиме 3 гривні та 1,5 гривні для учнів і студентів. Новий тариф вступає в дію з 1 вересня.

Виконком Львівської міськради затвердив рішення, відповідно до якого вартість проїзду в електротранспорті Львова становитиме 3 гривні та 1,5 гривні для учнів і студентів. Новий тариф вступає в дію з 1 вересня.

Чому вирішили підняти тариф на проїзд

Тариф не переглядали з 2014 року За цей час більше як у 2 рази збільшилась мінімальна заробітна плата, зросла ціна на електроенергію. Так, у 2015 році ЛКП «Львівелектротранс» мало 51 мільйон гривень збитків. У 2016 році – 61мільйон гривень. У 2017 році ця цифра може становити 78 мільйонів гривень. І цю збитковість підприємства мало б дотувати місто із свого бюджету. Підняття вартості за проїзд дозволить з економити вже до кінця року 8 мільйонів гривень.

Економічно обґрунтована ціна на проїзд в електротранспорті становить 3,70 гривні. Тобто при цій ціні підприємство було б беззбитковим – без прибутку і без збитків. Виконком затвердив вартість 3 гривні, бо ми розуміємо фінансовий стан і платоспроможність мешканців та незручність оплати при ціні 3,70 гривні.

Що робити зі старими квитками

Старі квитки на проїзд в електротранспорті можна обміняти до 10 вересня включно у трьох пунктах.

  • вулиця Сахарова 2 (1-ий поверх) Відділ зборів;
  • кіоск на кінцевій зупинці трамваїв №3 та №5 (Аквапарк);
  • кіоск на тролейбусній зупинці вул. Шота Руставелі.

Скільки коштуватиме місячний абонемент

Поки що, старі проїзні картки діятимуть впродовж вересня. Проте, найімовірніше уже від жовтня, буде переглянуто ще й вартість місячних абонементних карток. У вересні ціни на абонементні картки на проїзд у тролейбусах та трамваях залишаться без змін.

Як свідчать результати опитування на сайті Львівської міськради, третина респондентів готова платити за проїзд в електротранспорті не більше 150 гривень на місяць.

Результати опитування станом на 31 серпня

Майже 35% опитаних готові платити за проїзд у міському електротранспорті не більше 150 гривень на місяць. Ще 20% зазвичай купують разові квитки і тому не мають потреби купувати абонементної картки.

16% можуть витрачати на проїзд в електротранспорті не більше 400 гривень на квартал, і майже 15,5% – хочуть отримувати 10% знижки прикупівлі гуртом 20 і більше квитків.

Європейська статистика

До слова, після підняття ціни вагомих змін не буде, ціна разового проїзду у Львові залишиться однією з найнижчих порівняно з Києвом і столицями Європи. Відносно низькою є також їхня частка у мінімальній зарплаті.

Після підняття тарифу львів’янин зможе собі дозволити на 300-400 більше поїздок в трамваї, ніж житель Лондона, Парижа, Берліна та Брюсселя (якщо порівнювати із мінімальною зарплатнею).

Детальніше про те, наскільки доступний проїзд у трамваї в містах Європі читайте тут

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: