Смітити не можна вивезти. Як львівські та київські політики брехали на тему сміття у Львові

17B91454-E278-4A13-A65E-7B5B71CC4BA2_w650_r0_s
Фото: Радіо Свобода

Наші партнери з VoxCheck дослідили, як Андрій Садовий, Володимир Гройсман, Олег Синютка та Олег Березюк маніпулювали на сміттєвій темі влітку 2017 року.

Наші партнери з VoxCheck дослідили, як Андрій Садовий, Володимир Гройсман, Олег Синютка та Олег Березюк маніпулювали на сміттєвій темі влітку 2017 року.

Фактчек підготував стажер VoxCheck і журналіст Дивись.info Михайло ДРАПАК.

Проблема сміття у Львові зникла з центральних українських ЗМІ, але не з повістки дня столиці Галичини. У своєму Facebook-акаунті мер міста Андрій Садовий постійно згадує про цю тему – адже глобально проблемане вирішена, хоча і місто більше не потопає у смітті. Публічна суперечка між ним та прем’єром Володимиром Гройсманом нібито зійшла нанівець, але Гройсман явно слідкує за ситуацією: нещодавно він заявив, щопосилить відповідальність місцевої влади за поводження із відходами.

Сторони говорили про проблему сміття із різних перспектив

Андрій Садовий частіше звітував про те, як міська влада намагається вирішити це питання та які перешкоди виникають: зокрема, блокування сміттєвозів, відсутність альтернативного сміттєзвалища, складнощі спорудження сміттєпереробного заводу тощо. 8 із 9 цитат мера стосуються цього аспекту. Водночас і міський голова Львова, і його політичний соратник Олег Березюк, говорячи про проблему Грибовицького сміттєзвалища, де сталася трагедія минулого року, часто зверталися до державної влади, звинувачували її у тому, що відбувається. Про це чотири цитати з 11.

Володимир Гройсман і Олег Синютка, коментуючи сміттєву тему, діяли за принципом «від зворотного». Вони пригадували львівському міському голові, як він нібито втрачав шанси вирішити проблему у минулому і як він не використовує ці можливості зараз. 6 із 11 цитат є такими.

Загальний рахунок за правдивістю “Львівська міська влада/Самопоміч” (Садовий та Березюк) – “Київська влада” (Гройсман та Синютка)” – 40% проти 33% відповідно. Але водночас Садовий та Березюк збрехали двічі – на відміну від прем’єра та голови обладміністрації, які не збрехали взагалі, але багато перебільшували.

Методологія підбору цитат

 VoxCheck проаналізували цитати політиків, які брали участь у вирішенні проблеми з вивезенням сміття зі Львова. До добірки увійшли слова Володимира Гройсмана, Андрія Садового, голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки та керівника фракції «Самопомочі» у Верховній Раді Олега Березюка.

Період дослідження – 15 травня по 15 липня 2017 року. 15 травня Андрій Садовий заявив, що Меморандум про вивезення сміття зі Львова, підписаний 21 квітня, не працює, а місту загрожує надзвичайний стан. 15 липня Олег Синютка запевнив, що Львів очищений від сміття, за винятком двох великих майданчиків.

АНДРІЙ САДОВИЙ, МІСЬКИЙ ГОЛОВА ЛЬВОВА

  1. Про запасний план та новий прес для сміття, 17 травня
«Ми запасний план запропонували ще в минулому році, коли розташували в промзоні “Рясне” прес для зменшення об’єму сміття в 6 разів».

 

Під час встановлення пресу для сміття у промзоні «Рясне» на вулиці Шевченка, 327г директор компанії «ГрінЕра Україна» Богдан Михалусь заявив«У цьому пресі є спеціальні контейнери, куди буде збиратися рідина, яка відділятиметься під час пресування сміття. У такий спосіб ми видалятимемо воду і як наслідок зменшимо обсяг сміття на 30%». Тобто, йшлося про зменшення обсягу сміття приблизно на одну третину, а  не у шість разів. Крім того, як також зазначив Михалусь, надане обладнання мають використовувати лише при сильних морозах, які ускладнюють вивіз сміття на далекі відстані, а не постійно.

  1. Про проект рекультивації сумновідомого полігону “Грибовичі”, 19 травня
«Французькі фахівці передали проект першочергових робіт щодо рекультивації полігону в Грибовичах в наш інститут Гірхімпром, який має адаптувати проект до українського законодавства та на початку червня передати його на державну експертизу».

 

Директор Інституту гірничо-хімічної промисловості ПАТ «Гірхімпром» Іван Зозуля повідомив VoxCheck, що його інститут поки не може завершити адаптацію проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Причина: маса сміття після зсуву у травні 2016 року вийшла за межі ділянки, що належить Львову – на територію Малехівської сільської ради. Тобто рекультивацію потрібно проводити на ширшій ділянці, ніж планувалося.

Радник міського голови Львова, голова КП «Зелене місто» Вадим Ноздря підтвердив нам, що ділянку досі не передали. У Львівській міській раді (ЛМР) планують публічні обговорення цього питання із громадою Малехова на осінь 2017.

Тепер, за нашими даними, влада Львова домовляється про передання цієї ділянки у комунальну власність та про долучення її до сміттєзвалища.

  1. Про те, скільки Європа переробляє сміття, 25 травня

«На сьогодні 96% усіх відходів в Україні банально ідуть на полігони. В Європі зовсім інша планка – 5-10% іде на захоронення, а все інше на переробку».

 

За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, 2016 року в Україні перероблено та утилізовано близько 5,8% побутових відходів. За даними Євростату, у 27 країнах Європейського союзу (без Хорватії) в 2015 році 25,3% усіх відходів вивезли на полігони – 61 мільйон тонн із 241 мільйона тонн. Тобто на полігони потрапляє четверта частина сміття, а не 5-10%.

  1. Скільки Львів витрачає на сміття, 1 червня

«У цьому році ми виділили у бюджеті більше 90 мільйонів гривень на вирішення проблеми сміття».

 

Станом на 1 червня 2017 Львівська міська рада виділила комунальному підприємству «Львівспецкомунтранс» 97 млн грн для виготовлення землевпорядної документації, придбання спеціалізованого обладнання для поводження з твердими побутовими відходами та інших заходів вирішення проблеми сміття (рішення ЛМР від 19 січня). Кошти передбачені для поповнення статутного капіталу.

  1. Про пресувальну станцію та полігони у Тернополі, 8 червня
«Я вважаю, що критично важливо, щоб ми були усвідомленими і підтримували ідею, яка була озвучена тут в сесійній залі, – щоб була відновлена робота пресувальної станції [Шевченка, 327г у Львові]. Тому що вона безпечна і екологічна, і до неї нема великих зауважень. Тим більше, що вона дає можливість вивозити пресовані відходи на територію сусідньої (Тернопільської) області, де є полігон для зберігання пресованих відходів».

Йдеться про станцію для пресування сміття з першої цитати Садового. Її роботу заблокували мешканці прилеглих кварталів, і наразі вона не працює.

Але відновлення роботи станції не гарантує можливість вивезення сміття до Тернополя, адже рішення місцевої ради щодо прийняття львівського сміття немає.

  1. Про те, що замість Грибовичів влада мала запропонувати інший полігон, 12 червня
«Коли <…> за рішенням Прокуратури суд приймав рішення закрити існуючий полігон (у Грибовичах), який був базовий для міста Львова останні 60 років, автоматично мала бути запропонована інша можливість по вивезенню відходів».

 

Норми закону, що передбачає надання автоматичної пропозиції з вивезення відходів немає – ані в законі «Про відходи», ані в наказах Міністерства ЖКГ «Про затвердження Правил експлуатації полігонів побутових відходів» і «Про затвердження Правил експлуатації об’єктів поводження з побутовими відходами». У той же час закон «Про відходи» покладає на місцеву владу відповідальність за вирішення проблем зі сміттям.

  1. Про забруднення повітря через сміттєву проблему, 12 червня
«Держпродспоживслужбою, я так розумію, що це є єдиний орган, який має право встановлювати такі факти, встановлено перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин аміаку та сірководню в атмосферне повітря на певних майданчиках у Франківському районі. А також встановлено реальну загрозу виникнення та розповсюдження хвороб, пов’язаних з надмірним розповсюдженням комах».

У розпорядженні №2р від 30 травня 2017 (надане інформаційній агенції «Дивись.іnfo») Управління Держпродспоживслужби у Львові повідомляє про «перевищення гранично допустимої концентрації забруднюючих речовин (аміаку та сірководню) на 7 майданчиках у Франківському, Галицькому, Сихівському та Шевченківському районах». Служба підтвердила небезпеку виникнення хвороб через надмірну кількість комах, які переносять дизентерію та кишкові інфекції.

  1. Про підтримку донорів, 13 червня
«Є фінансова підтримка – Європейський банк реконструкції та розвитку нам гарантує найближчим часом виділення 20 млн євро. Європейський інвестиційний банк тримає чітку позицію, що 75 млн євро, які були задекларовані, мають до нас прийти. Ці кошти будуть базовими для рекультивації та будівництва заводу».

У липні Львівська міська рада підписала з ЄБРР Угоду про наміри щодо підготовки кредитного фінансування, а основну угоду на 20 млн євро підписали 1 вересня. Вона передбачає навіть дещо ширші фінансові параметри: 10 мільйонів євро безповоротного гранту на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та 25 мільйонів євро кредиту на побудову сміттєспалювального заводу та запровадження нової системи поводження зі сміттям у Львові.

Між владою Львова і Європейським інвестиційним банком дійсно були перемовини про надання кредиту на 75 мільйонів євро для вирішення проблем зі сміттям. Із проханням погодити цей кредит ЛМР зверталася минулого року до Кабінету міністрів України, і їм дозволили цю операцію.

  1. Про ділянки для заводу та полігону, 20 червня
«Ми не отримали жодної такої пропозиції (з облаштування полігону та переробного заводу). Якби така пропозиція була, ми б за півроку зробили полігон. Нам пропонували «Сірку» (ділянка на території підприємства «Сірка» у Яворівському районі Львівської області – прес-служба ЛМР). Ви пам’ятаєте висновок, який зробив академік Юхновський зі своєю групою – там взагалі нічого не можна робити, оскільки це зона, що близько від екологічного санаторію».

Науково-експертна група під головуванням академіка НАН України Ігоря Юхновського дійшла висновку, що облаштування полігону побутових відходів і сміттєпереробного заводу на території колишнього хімічного заводу «Сірка» у Яворівському районі Львівської області неможливе. По-перше, ділянка розташована у карстово небезпечній зоні. По-друге, вона розташована близько від водойми і заповідних територій. По-третє, комісія стверджувала, що у цьому районі сильні вітри, що переноситимуть шкідливі речовини до близьких населених пунктів і санаторіїв.

Львів отримував ще одну пропозицію розташування ділянки (біля села Добряни), але то була територія для будування суто сміттєпереробного заводу.

ОЛЕГ БЕРЕЗЮК, ЛІДЕР ФРАКЦІЇ “САМОПОМІЧ”

  1. Про те, що Кабмін заважає вирішенню проблеми сміття, 7 червня (7:02-7:30)

«Львів чи не перший приступив до питання вирішення сміттєвої проблеми. Є домовленість із Європейським інвестиційним банком на 600 мільйонів. Але до сьогоднішнього дня Кабмін не відпускає із своїх рук це».

 

Насправді є комплексна програма ЄІБ на 400 млн євро (а не 600 млн) щодо поліпшення муніципальної інфраструктури в Україні – тобто не лише на проблему сміття.

Львів у цій програмі бере участь для того, щоб вирішити проблему зі сміттям. Але остаточний список учасників Мінрегіон, який проводить відповідний конкурс серед міст, ще не опублікував. Станом на червень, коли ця цитата була сказана, Мінрегіон проводив оцінку якості поданих проектів, а у липні повідомив Львову, що його проект включили до списку можливих претендентів.

ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН, ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ

Фактчек цитат №1, 2 та 3 – після цитати №3.

  1. Про те, скільки грошей у Львова, 14 червня (01:10-01:25)
Маючи мільярди гривень на рахунках, він (Андрій Садовий) просто неспроможний це зробити (побудувати завод). Або не хоче це зробити.

2. Про те, скільки грошей у Львова, 15 червня

Треба розпочати робити новий полігон, і це вимагає лише декілька місяців. Земельна ділянка Львову відводилась уже двічі. Кошти у Львова завдяки децентралізації є – тільки біля 0,25 млрд грн лежить на депозиті. За ці гроші можна золотий полігон зробити!

3. Про те, скільки грошей у Львова, 19 червня (1:05:43-1:05:46)

Там, по-моєму, лежить 500 мільйонів гривень на депозитах Львова.

 

Лише за один тиждень Гройсман змінив думку про кількість грошей у Львова тричі.

За інформацією, наданою VoxUkraine директором департаменту фінансової політики Львівської міської ради Олегом Іщуком, на 1 липня 2017 року на депозитному рахунку Львова було 329 мільйонів гривень, через півтора місяці (18 серпня) – 330 мільйонів гривень.

4. Про те, як вирішили сміттєву проблему у Винниці, 26 червня

«Зараз Самопоміч намагається дискредитувати мене історією з вінницьким полігоном – але проблема вінницького полігону вирішена, і якісно. Причому без допомоги від центральної влади. Полігон був закритий з 1979 року, ситуація була дійсно жахливою: сміття, все горить, димить. У 2006 або 2007 році, коли я тільки обрався мером, я приїхав в це село і прийшов до сільського клубу. Я чотири з половиною години стояв лицем до лиця з цими людьми. Я почув все за ці десятиліття. Вони ніколи до цього живого мера в очі не бачили, Вінниця туди просто звозила сміття. Я взяв зобов’язання за три-чотири роки навести порядок. Ми побудували новий водопровід, відремонтували дороги, налагодили сортування, видобуток газу, побудували газові свердловини. Ми застосували європейські технології і зняли проблему. Запахів немає, не горить».

Йдеться про Стадницьке сміттєзвалище, на яке звозять побутові відходи із Вінниці. В середині 2000-х на ньому регулярно ставалися аварійні ситуації, наприклад, пожежа 2007 року. Але Вінницька міська рада та Стадницька сільська реорганізували роботу сміттєзвалищапрацює сміттєсортувальна станція, завдяки якій загальний обсяг сміття зменшився, і станція збору метану, завдяки якій вдається зібрати шкідливі викиди та виробляти власну електроенергію. Персонал сміттєзвалища пересипає відходи ґрунтами, щоби не допустити загоряння.

Щодо 1979 року, то у той час полігон був навпаки відкритий, а не закритий. Це швидше за все обмовка з боку прем’єра, бо те, що полігон тоді відкрили, стає також зрозумілим з контексту слів Гройсмана.

ОЛЕГ СИНЮТКА, ГОЛОВА ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

  1. Про новий сміттєспалювальний завод, 19 червня (1:04:46-1:05:18)
«На рівні (Львівської) області ми завершили конкурс на проект будівництва заводу. Маємо три компанії, що готові будувати такі заводи. Сьогодні починаємо громадські слухання за тими 14 ділянками, які ми можемо запропонувати місту. Але місто не їздило до людей, тому ми беремо ініціативу у свої руки. Розпочинаємо громадські обговорення».

Дійсно, наприкінці травня Львівська обласна державна адміністрація визначила трьох переможців конкурсу на спорудження сміттєпереробного (сміттєспалювального) заводу, а у розпорядженні ЛОДА є 14 ділянок в області, де можливо розмістити потужності. У червні розпочалися громадські обговорення проектів, зокрема у Бродах і Перемишлянах. Але цей процес не стосується лише Львова. Керівник Департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук розповів нам, що новим сміттєспалювальним заводом зможе користуватися уся область, а не лише місто Львів.

2. Про те, скільки коштує новий полігон та куди підуть 50 млн грн від Києва, 19 червня (1:05:20-1:07:30)

Володимир Гройсман: Скільки коштує новий полігон?
Олег Синютка: Усе залежить від площі, гектарів. Але, якщо брати новий полігон із облаштуванням за європейськими стандартами, то це коштуватиме від 40-50 мільйонів гривень.
Володимир Гройсман: Можливо, ваше обласне комунальне підприємство взялось би за це, знайшло би територію серед тих 14 ділянок. Я готовий внести пропозицію до уряду, щоби виділити області із резервного фонду 50 мільйонів на будівництво нового полігону із переробкою.

Керівник Департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук повідомив нам, що 50 мільйонів гривень справді виділили. Але вони підуть не на облаштування нового сміттєзвалища для Львова, а для відшкодування збитків, екологічної шкоди та обслуговування тих полігонів Львівської області, які тимчасово приймають відходи зі Львова.

3. Про сміттєпереробний завод у Львові, 10 липня

«Проте я не розумію, звідки у вас інформація стосовно будівництва сміттєпереробного заводу у Львові? Наскільки я знаю, на сьогодні немає ані проектної документації, ані тим паче прив’язки цієї проектної документації до земельної ділянки, ані підтвердженого фінансового ресурсу».

Радник львівського міського голови, керівник КП «Зелене місто» Вадим Ноздря розповів, що проектну документацію сміттєпереробного заводу у Львові ще остаточно не затверджено. Її розробляють. Водночас представник французької компанії «Egis», яка готує проект, Крістофер Раунд у травні заявляв, що імплементація проекту з будівництва сміттєпереробного комплекс почнеться  не раніше наступного року.

4. Про ділянку заводу “Сірка”, 10 липня

Експертиза проводилась на три земельні ділянки, які ми виносили на комісію за участі прем’єр-міністра. Серед них була і “Сірка”. Я вважаю, що ця ділянка є придатною.

Фактчек не перевіряє думки людей, тому наша відповідь голові обласної ради – не зовсім фактчек. Але, як ми зазначили вище, науково-експертна група НАН дійшла висновку, що облаштування полігону побутових відходів і сміттєпереробного заводу на території колишнього хімічного заводу «Сірка» у Яворівському районі Львівської області неможливе. Крім того, Яворівська райрада, де знаходиться “Сірка”, заборонила будівництво заводу та звалища ще у січні 2017 року.

  1. Про те, що на рекультивацію сміттєзвалищ виділено 50 млн грн, 15 липня (10:05-10:22)
Я дякую Президенту та уряду України, що на спільне звернення – моє та голови Львівської обласної ради – вони відкликнулися. Із резервного фонду Кабінету міністрів виділено 50 мільйонів гривень, які будуть спрямовані виключно на рекультивацію малих сміттєзвалищ.

Виділені Кабінетом Міністрів Львівській обласній державній адміністрації 50 мільйонів гривень підуть на їхнє обслуговування та реконструкцію, зокрема, рекультивацію – але не виключно на неї.

Матеріал для публікації надано партнерами з VoxUkraine

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: