Українська художниця вдало відтворила портрети козацьких гетьманів

1_2_1

У жанрі історичної реконструкції художниця працює вже понад 12 років.

У Музеї гетьманства в Києві відкрилася виставка «Герої козацької України». Про це повідомляє видання Vsviti.

Портрети українських гетьманів київська художниця Наталя Павлусенко відтворила за допомогою старих зображень і літературних описів. Портрети деяких гетьманів –  це  копії прижиттєвих портретів, як наприклад, Кирила  Розумовського (з портрета Луї Токе)  і Петра Сагайдачного (копія портрета невідомого художника 19 ст.).

«Коли син приносив зі школи підручники - дивувалася, що портрети польських королів і російських царів були якісними і реалістичними. Натомість зображень гетьманів України - досить мало, часто статті про них ілюстрували просто картинкою булави. Вирішила створити портрети найвідоміших ватажків козацької доби. Для цього зібрала прижиттєві зображення і консультувалася з істориками», - каже художниця.

«Портрет отамана Івана Сірка відтворила на основі антропологічного дослідження Галини Лебединської. Щоби природно виписати поставу героя - запросила позувати акторів театру імені Івана Франка. У козацького ватажка Северина Наливайка не було прижиттєвого зображення. Реконструювала його на основі двох описів - один з них - Миколи Вінграновського. Писав, що був він гарний, як бог, чорнявий, із гнучкими пальцями й інтелігентною поставою. Коли почалася війна - у мережу викладали зображення людей, які воювали. У Facebook побачила фото героя України Олександра Мороза. Видався мені подібним до Наливайка. Вираз обличчя - спокійний, постава горда й достойна. Жоден актор не міг би так зобразити героя, як людина, яка по-справжньому тримала зброю. Написала з нього Наливайка, змінивши колір очей і волосся - на темний. Портрет Петра Дорошенка писала з першого зображення гетьмана - гравюри ХVIII століття художника Лєрха не дуже хорошої якості. Подальші портрети сильно відрізняються - той Дорошенко, якого ми звикли бачити, мав відмінні риси. Щоби достовірно відтворити його образ, співпрацювала з істориком костюму Сергієм Шеменковим», - каже художниця. Серію портретів гетьманів створювала 2 роки.  В залежності від історичного періоду, до  якого належить та  чи інша особистість, Наталя використовує різні  прийоми - від парсуни до психологічного портрету, вводячи своїх  персонажів в історичний фон.  Ця робота не залишилася  не поміченою і отримала резонанс за межами України. Вже сьогодні їй  пропонують виставки у США, Канаді та   ряді інших країн. Її роботи відзначають за  майстерність у живописі  та  збереження культурних та  історичних цінностей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: