Закон «Про освіту»: як відреагували російські ЗМІ

1

«Порошенко заборонив російську мову у школах», «У Кремлі не вважають вдалим новий закон про освіту України» – приблизно такими заголовками зарясніли російські ЗМІ після того, як стало відомо, що президент Петро Порошенко підписав закон «Про освіту».

Як і слід було очікувати, реакція північного сусіда була миттєвою і, цілком передбачувано, негативною. Інформаційні ЗМІ, які просто повідомляли, що закон підписано, не забували додати про негативну реакцію МЗС Росії.

«МЗС РФ заявив, що новий закон суперечить Конституції України. Він утискає інтереси російськомовних жителів країни і націлений на тотальну українізацію».

РБК, наприклад, пише: «МЗС Росії після прийняття закону звинуватив Київ у намірі здійснити «повну українізацію освітнього простору країни». У спеціальній заяві відомства зазначалося, що закон, що обмежує викладання будь-якими мовами, крім української, призводить до перспективи «повного вимивання (мов національних меншин) з освітньої системи цієї країни до 2020 року». Російський МЗС вважає основною метою цього закону «максимальне обмеження інтересів мільйонів російськомовних жителів України» і «насильницьке встановлення в багатонаціональній державі моноетнічної мовного режиму».

Натомість в ефірі радіо Sputnik політолог Андрій Суздальцев висловив думку, що новий закон загострить ситуацію всередині України: «Якщо освіта буде тільки українською мовою, то для російськомовного населення це не стане новиною. Свого часу це вже було проблемою і для жителів Криму, і для російськомовних регіонів на південному сході країни. Але завжди окремо були нацменшини на заході України – румуни і угорці, частково чехи і словаки. Вони, звичайно, сприймуть це як порушення їх прав навчати дітей рідною мовою. Тим більше що ці меншини дуже пов'язані зі своїми національними державами. Вони, звичайно, не заспокояться. Формується новий фронт протистояння регіонального плану. Фактично цим законом спровокована жорстка реакція з боку частини Євросоюзу. І це, звичайно, посилить дефрагментацію України. Якщо Україна буде «кришитися», то не факт, що це буде відбуватися на південному сході країни, а цілком ймовірно, що і на заході».

Чи не найпрямолінійше висловилася Газета.ru. Це видання заявило: Порошенко заборонив російську мову у школах. Крім того, видання стверджує, що під заборону потрапили всі мови, окрім кримської та караїмської, а також винятки будуть для англійської.

«Україна забороняє викладання російською мовою, починаючи з п'ятого класу, а в 2020 році навчання російською мовою припиниться зовсім. Під заборону потрапили всі іноземні мови, крім татарського і караїмського. У документі також зазначається, що для англійської мови і мов Євросоюзу будуть зроблені деякі припущення - на цих мовах можна буде викладати в школах «один або кілька предметів», – пише Газета.ru.

Натомість Лайф.ru цитує прес-секретаря Путіна Дмитро Пєскова: «Прес-секретар повідомив, що з документом в Кремлі знайомі, як і з «жорсткою реакцією», яку закон викликає у низки сусідів України. За словами Пєскова, низка положень документа викликає побоювання і у Кремля.

«Безумовно. Також є заклопотаність, - відповів Пєсков на відповідне запитання журналістів. - Ми не вважаємо низку положень закону сучасними і вдалими».

А ось чи не «найгрунтовніший» аналіз закону дала «Комосомольская правда» в стилі «все пропало» і «Донбас не повернеться»:  «Повернувшись на Батьківщину з закордонного турне Петро Порошенко, який займає, як відомо, пост президента України за результатами незаконних виборів, зробив собі головний подарунок до дня народження, який він відзначає 26 вересня. Він все-таки підписав той самий одіозний закон «Про освіту», що був прийнятий Верховною Радою 5 вересня. І тепер ні про який Мінський формат, ні про яку федералізації, і навіть про теоретичне повернення Донбасу, яке здавалося ймовірним і то хіба в найрожевіших снах найбільш відірваним від реальності ідеалістам, годі й казати від слова зовсім».

Не обійшлося без Бандери. Російський сенатор і телеведучий Олексій Пушков в своєму мікроблозі написав: «Наплювавши на протести Угорщини та Румунії, Порошенко підписав скандальний закон про освіту. Так і крокує нині Україна – з Бандерою напереваги».

Зрештою у «Комсомольской правде» закон назвали геноцидом у гуманітарній галузі: «Все це цілком зрозуміло, якщо врахувати, що керівництво сучасної України взяло на ідеологічне озброєння для себе, дещо перелицьоване, нацистське гасло «Один народ, один рейх, один фюрер». В українському варіанті він звучить, як «одна країна, одна мова, один народ». І фактично означає курс України на придушення нацменшин і побудова моноетнічної держави. Такий собі етнічний геноцид в гуманітарній області».

Тим часом, днями була опублікована доповідь Верховного комісара ООН з прав людини, згідно з якою етнічні українці в Криму втратили можливість навчатися рідною мовою.

«У 2013/14 навчальному році українською мовою навчалося 12694 осіб. Після окупації Криму у 2014/15 навчальному році це число зменшилося до 2154, у 2015/16 − до 949, в 2016/17 − до 371», – йдеться у доповіді.

«У квітні 2015 року з Криму виїхав багаторічний директор єдиної україномовної гімназії Сімферополя, ймовірно, через погрози й утиски. За період з 2013 р. до 2017 р. кількість українських шкіл зменшилася з семи до однієї, а число українських класів − з 875 до 28», – заявили в ООН.

Додамо, що українська діаспора в Росії є найчисленнішою. Згідно із переписом населення від 2010 року, в РФ проживає 1 927 988 українців, або 1,4 % загальної чисельності населення.

Жодної школи чи класу, де б навчання проводилося українською, у Росії нема, натомість є недільні школи.

На початку XXI ст. в РФ функціонували такі недільні українські школи:

українська недільна школа ім. Т. Шевченка Кіровського району (м. Уфа);

національна українська недільна школа «Злагода — Согласіє» Калінінського району (м. Уфа);

недільна українська школа (м. Салават);

українська недільна школа (м. Казань);

українська недільна школа (м. Нижнєкамськ);

недільна школа при Товаристві «Україна-Сейм» (м. Курськ);

українська недільна школа (м. Оренбург);

українська недільна школа при Культурному центрі України (м. Москва)

українська школа вихідного дня при Українському культурному центрі «Дніпро» (м. Іркутськ).

Як дотримуються прав національних меншин у Росії, в коментарі ІА Дивись.info розповів колишній співголова регіональної  громадської організації «Українці Москви», відповідальний секретар всеросійської громадської організації «Український конгрес Росії» Віктор Гіржов:

Віктор Гіржов

«Слава Богу, що Порошенко, нарешті, підписав закон. Це по-перше. А по-друге, Росія, тобто Кремль і всі його друзі виступають проти, тому що на Буковині видаються паспорти Румунії, а на Закарпатті – Угорщини. Угорщина видала близько 100 тисяч паспортів. Орбан – друг Кремля дуже активно веде цю роботу. Вони працюють з діаспорою, виділяють людям, які отримають паспорти, певні суми у євро тощо. Наприклад, у Берегове люди взагалі не знають української мови. Уявіть, до чого дійшло? Це все дуже небезпечно і може призвести до формування різних сепаратистських рухів вже не на сході, а на заході. Крім того, при видачі, наприклад, угорських паспортів діє така норма, як тест на знання угорської мови. Ми на 27-му році своєї незалежності говоримо про те, що ми переходимо в школах на державну українську мову. Це ж жах. Цей закон треба було вводити 26 років тому.

У Росії висувають такий аргумент, мовляв утискаються права нацменшин. Це абсолютно неправда. Якщо говорити про українців у Росії, а вона не така вже й нацменшина як угорці чи румуни в Україні, то українців майже 2 мільйони осіб. На цьому фоні нема жодної української школи. Є тільки недільні чи суботні, тобто факультативи чи гуртки, простіше кажучи. Зверталися і в посольство і в МЗС. Я цим займався, і нічого з цього не вийшло. Не те що школи нема, а навіть одного класу.

Кремль, щоб посварити нас з Європою, починає підливати олії до вогню, стимулюючи угорців, румунів, поляків, молдаван, болгар звертатися до міжнародних організацій. Здіймання інформаційної хвилі відбувається у рамках гібридної війни. Як на мене, інформаційна складова гібридної війни стоїть на першому місці.

У Росії нема жодного україномовного ЗМІ. Єдина Українська православна церква Київського Патріархату знаходиться у Ногінську. Але є рішення суду, згідно із яким, людей змушують власними руками зруйнувати храм. Триває повна зачистка всього українського. Була українська бібліотека, її закрили, а по суті, розгромили, фонди передали до бібліотеки іноземної літератури. А директора отримала чотири роки, слава Богу, хоч умовно. Ось що робиться у Росії щодо прав національних меншин».

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: