«Наша мета — не тільки допомогти кільком дітям»: чому світові фахівці оперують українців з опіковими травмами (інтерв'ю)

IMG_4512 (1)
Операція у клініці Medicover (фото ілюстративне)

Протягом кількох днів у приватному медичному центрі мережі Medicover українські та американські хірурги безкоштовно оперували та консультували дітей з опіковими травмами з усієї України. Дивись.info дізналася в автора проекту та його колег, чому вони цим займаються і що сьогодні Україна може запропонувати таким пацієнтам.

Протягом кількох днів у приватному медичному центрі мережі Medicover українські та американські хірурги безкоштовно оперували та консультували дітей з опіковими травмами  з усієї України. Дивись.info дізналася в автора проекту та його колег, чому вони цим займаються і що сьогодні Україна може запропонувати таким пацієнтам.

Матеріал підготовлено за сприяння Medicover.

Операційна львівського медичного центру мережі клінік Medicover

29 вересня у Львові завершився унікальний проект під гаслом «Лікарі об’єднуються заради порятунку дітей», спрямований на допомогу  дітям, які отримали опіки.

Впродовж місії українські та американські хірурги на базі медичного центру Medicover  спільно оглянули 109 пацієнтів та прооперували 50 дітей  та 4 дорослих.

Керівник проекту — Геннадій Фузайлов, професор Гарвардської медичної школи, лікар бостонської клініки Shriners Hospitals for Burn Children — говорить, що проект триває уже 7 років і зупинятися на цьому він не планує.

Геннадій Фузайлов

«Чому ми це робимо — історія довга. Можу збрехати, щоби бути коротким, але не стану *сміється*. Просто мені подобається Україна, подобається вам допомагати, а особливо подобається допомагати вашим дітям, — зазначає фахівець. — Наша мета — не тільки допомогти кільком дітям, змінюючи їх за допомогою пластичних операцій, але також розвивати освітній процес і профілактичну медицину».

«Україні необхідна така допомога. В Америці медична допомога пацієнтам з опіками на кілька кроків випередила українську. У відносних числах у нас так само, як і у вас, але в абсолютних — у 40 разів більше. У 70-х роках в Америці почали впроваджувати освітні проекти для попередження опіків», — додає лікар.

[dyvys_blockqoute text="Наша мета — не тільки допомогти кільком дітям, змінюючи їх за допомогою пластичних операцій, але також розвивати освітній процес і профілактичну медицину" author="Геннадій Фузайлов"]

На думку Геннадія Фузайлова, превентивні заходи потрібно проводити постійно. І для цього необхідні не тільки державні, а і недержавні кошти. До прикладу, в Україні до проекту вже вдруге долучився львівський медичний центр мережі Medicover. Про те, як проходять операції на базі центру, а також про деталі проекту, ІА Дивись.info дізналася у генерального директора, головного лікаря Руслана Червака.

Руслан Червак

Розкажіть детальніше про проект: звідки ідея і які особливості цей проект має?

Ідея належить Геннадію Фузайлову. Він є керівником і натхненником, серцем і двигуном проекту. У свій час Геннадій шукав, де би можна було збільшити кількість тих операцій, які він робить в Україні. Він запитав мене, чи це цікаво клініці, адже з точки зору приватної медицини проект абсолютно недоцільний. Але ми не втомлюємося повторювати, що це наша соціальна відповідальність, тому ми радо йдемо на співпрацю.

[dyvys_blockqoute text="Якщо пацієнт потрапляє на проект, то медичну допомогу отримає абсолютно безкоштовно" author="Руслан Червак"]

Якщо пацієнт потрапляє на проект, то медичну допомогу отримає абсолютно безкоштовно.  Організатори проекту та Medicover повністю покриває всі видатки на візит, перебування, проведення операції.

Читайте також: Операцій на хребті побільшало через прагнення людей мати кращу якість життя, – нейрохірург Андрій Мизак

Ми спробували, нам сподобалося, власне, як і Геннадію. Американські лікарі надзвичайно вимогливі. З ними цікаво працювати.  Команда багато вчиться і ця вимогливість дає нам ріст, відчуття якості сучасної медицини.

Фото: Medicover

Чому проект присвячений саме опікам? Ця проблема гостро стоїть в Україні?

Опікова хвороба, а особливо у дітей – це травма на все життя. У Medicover впродовж року проводяться лекції для батьків щодо профілактики опікового травматизму у дітей.  Ми не можемо сказати, гостро чи негостро стоїть проблема, ми говоримо про те, що, наприклад, по Львівській області є понад 100 дітей щороку, які після травми відчувають себе соціально покинутими. Уявіть собі дівчат, хлопців, які мають опіки обличчя, рук, відкритих частин тіла, грудей… Якщо не надавати адекватну не лише медичну, а й психологічну  допомогу, ці діти випадають з соціуму.

Діти – це наше майбутнє і ми хочемо, щоб вони були здорові.

Львівський медичний центр мережі клінік Medicover

У рамках проекту американські лікарі співпрацюють з українськими фахівцями, навчають їх нових технологій . А чи можуть українські лікарі самостійно проводити такі операції по завершенню місії?

Генадій завжди намагається підняти планку все вище і вище. Після того як завершується проект ми вже самостійно  виконувати операції, яких навчились. Цього року він привіз унікальний лазер , аналогів якого немає в Україні. Такі проекти – це навчання та прогрес для нашої клініки.

Чи є приклади остаточного виліковування пацієнтів у рамках проекту?

Цього року половина дітей — це повторні звернення з минулого разу. І це нормально, бо це етапне лікування, яке легше з кожним роком. Коли приходить «первинник», у нього важкі травми, важкі деформації, перші операції будуть важкі, але з кожним роком легше.

Фото: Medicover

Наразі дітей оперують тільки у Львові, чи плануєте розширювати географію проекту?

Буде розширюватися географія, якщо буде потреба. На жаль, в Україні попит на ці послуги росте у зв’язку з військовими діями. І більшість військових поранень містять у собі опікову травму. Тому, думаю, що Геннадій обов’язково відвідає прифронтові зони і мабуть, розширимо на наступний рік географію: наприклад, буде Маріуполь і Львів.

[dyvys_blockqoute text="Цього року половина дітей — це повторні звернення з минулого разу. І це нормально, бо це етапне лікування, яке легше з кожним роком." author="Руслан Червак"]

Цього року медичну допомогу отримали 5 дітей з Донецької області, 3-м проведені оперативні втручання. Ознайомитись з нашим медичним центром та проектом приїхав начальник управління охорони здоров’я Маріуполя, Сергій Данилків.

Які мають бути умови для проведення місії?

В першу чергу це висококваліфікована, згуртована команда професіоналів з української та американської сторони. Ми намагаємось відповідати американським стандартам. Наші колеги-американці кажуть, що почувають себе тут, як вдома.

Львівський медичний центр мережі клінік Medicover

Ви казали, що виконуєте також профілактичну роботу, пояснюєте, що таке опіки, чому ці травми небезпечні. Можете дати основні рекомендації батькам, яких вони мають дотримуватися, щоби діти не отримували опіки?

Лише багаторазове наголошення на проблемі та навчання, як запобігти може принести результат та вберегти дітей від смерті ти каліцтва на все життя. Останнім часом росте кількість електричних травм — діти вибираються на дахи електричок, лінії передач, аби зробити селфі, відео тощо. Ми почали цього року працювати саме з молоддю, пояснюючи, наскільки є небезпечна електрична травма. Вона не стільки несумісна з життям, скільки стає подальшим фактором ускладнення соціального життя. І це  ще один напрямок профілактичної роботи за молоддю.

Як ви загалом оцінюєте рівень опікової медицини в Україні?

Як стан усієї медицини загалом.

[dyvys_blockqoute text="Ми намагаємось відповідати американським стандартам. Наші колеги-американці кажуть, що почувають себе тут, як вдома" author="Руслан Червак"]

Все ж, чи можуть українські лікарі запропонувати новинки пацієнтам у цій сфері?

Тут необхідно розмежовувати державну медицину і приватну. Державна медицина — це класичний високо корумпований замумійований труп, навколо якого є шамани, які не дозволяють його поховати, щоби побудувати щось нове. Це єдина галузь економіки, яка некапіталізована. Хоча у США, наприклад, вона складає до 17% валового продукту.

Руслан Червак

Приватна медицина однозначно інноваційна. Є багато центрів України, які на вістрі світової медицини сьогодні. Я говорю не тільки про нашу клініку. Є багато прекрасних центрів у Києві, Дніпрі, Одесі, Харкові, де в опікових травмах можуть надавати доволі просунуті послуги. Тому не можна сказати, що все безнадійно. Приватна медицина має широкі можливості для розвитку.

Читайте також: Пластична хірургія – це не лише про естетику! (Фото)

Наприклад, пластична хірургія іде якраз на межі з опіковою травмою. Наші хірурги надають висококваліфіковану допомогу та повертають тілу естетику. А це головне.

Фото: Medicover

Матеріал підготовлено за сприяння медичного центру мережі Medicover (Медікавер).

Мережа медичних закладів Medicover – заснована у 1995 році та завоювала репутацію та довіру мільйонів людей у Центральній та Східній Європі. З 2014 року Medicover дбає також і про українців, надаючи якісні послуги у сфері охорони здоров’я та діагностики. Medicover – абсолютна якість твого здоров’я!

https://medicover.com.ua/

+38 (032) 295 55 55

+38 (093) 911 03 03

Підготувала Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Фото: Львівський медичний центр мережі клінік Medicover; Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: