Від Гаррі Поттера до Життя Пі. Найкращі книги XXI століття

91488

На основі відгуків і вподобань користувачів популярного веб-сервісу Goodreads був складений рейтинг найкращих книг XXI століття, пише НВ.

Goodreads - це глобальна соціальна мережа для книголюбів, а також для письменників, публіцистів, літературних критиків. На цьому сайті можна знаходити і читати бажану книгу, вести списки прочитаних і обов'язкових до прочитання книг, обмінюватися рекомендаціями з друзями і вести захопливі дискусії про літературу.

Автори порталу регулярно створюють рейтинги найкращих книг у різних категоріях і жанрах: історична література, наукова фантастика, гумористичні книги, література для підлітків і так далі.

Нещодавно на сервісі Goodreads з'явився рейтинг найкращих книг XXI століття. Пропонуємо ознайомитися з першою десяткою книг із цього списку.

Гаррі Поттер і Смертельні реліквії, Джоан Роулінг

Гаррі Гаррі звалив на свої плечі таємниче, небезпечне і майже нездійсненне завдання: знайти і знищити решту Волдемортових горокраксів. Ще ніколи Гаррі не почувався таким самотнім, а його майбутнє ще ніколи не здавалося йому таким похмурим...

У цій заключній і чи не найяскравішій зі всієї «поттеріани» книзі Дж. К. Ролінґ дає довгоочікувані відповіді на багато запитань. Її захоплююча манера оповіді з численними несподіваними сюжетними поворотами дарує неймовірну насолоду мільйонам читачів.

Голодні ігри, Сьюзен Коллінз

Книга-сенсація, яка очолила десятки списків бестселерів і удостоєна безлічі літературних нагород. Ці хлопець і дівчина знайомі з дитинства і ще можуть полюбити одне одного, але їм доведеться стати ворогами... За жеребом вони повинні брати участь у страшних "Голодних іграх", де виживає тільки один - найсильніший. Поки в жорстокому квесті залишаються хоча б якісь учасники, Кітнісс і Піт можуть захищати одне одного і битися разом. Але рано чи пізно комусь із них доведеться пожертвувати життям заради коханого... Такий закон "Голодних ігор". Закон, який не порушувався ще ніколи.

Ловець повітряних зміїв, Халед Хоссейні

Приголомшливий дебютний роман, який вже називають головним романом нового століття, а його автора - живим класиком. Ловець повітряних зміїв - прониклива історія про дружбу і вірність, про зраду і спокуту. Ніжний, тонкий, іронічний і по-хорошому сентиментальний, роман Халеда Хоссейні нагадує мальовниче полотно, яке можна розглядати нескінченно.

Аміра і Хасана розділяла прірва. Один належав до місцевої аристократії, інший - допрезренної меншості. У одного батько був красивий і важливий, в іншого - кульгавий і жалюгідний. Один був запійним читачем, інший - неписьменним. Заячу губу Хасана бачили всі, потворні ж шрами Аміра були приховані глибоко всередині. Але годі й шукати людей ближчих, ніж ці два хлопчика. Їхня історія розгортається на тлі кабульської ідилії, яка незабаром зміниться грізними бурями. Хлопчики - немов два паперових змія, які підхопила ця буря і розметала в різні боки. У кожного своя доля, своя трагедія, але вони, як і в дитинстві, пов'язані міцними узами.

Крадійка книжок, Маркус Зусак

Січень 1939 року. Німеччина. Країна живе, затамувавши подих. Ніколи ще у смерті не було стільки роботи. І буде ще більше. Мати везе дев'ятирічну Лізель Мемінгер і її молодшого брата до прийомних батьків під Мюнхен, тому що їх батька більше немає - його віднесло диханням чужого і дивного слова "комуніст", і в очах матері дівчинка бачить страх перед такою ж долею. В дорозі смерть відвідує хлопчика і вперше помічає Лізель. Так дівчинка опиняється на Хіммель-штрассе - Небесній вулиці. Хоч би хто придумав цю назву, у нього було хороше почуття гумору. Не те щоб там було суще пекло. Ні. Але і ніяк не рай.

Крадійка книжок - недовга історія, в якій, серед іншого, йдеться: про одну дівчинку; про різні слова; про акордеоніста; про різних фанатичних німців; про єврейських забіяк; і про безліч крадіжок. Це книга про силу слів і здатність книг годувати душу.

Гаррі Поттер і напівкровний принц, Джоан Роулінг

Це шоста книга про Гаррі Поттера. З кожною новою книгою про Гаррі Поттера сотні мільйонів читачів у світі дорослішають разом з головним героєм. Наш Гаррі, здається, закохався... А тим часом темні сили на чолі з лордом Волдемортом отримують могутню підмогу...

Гаррі Поттер і орден Фенікса, Джоан Роулінг

Ніхто не очікував, що п'ятий рік навчання в Гогвортсі буде для Гаррі та його друзів легкою прогулянкою. Однак введення в школі посади Верховного інквізитора ще більше все ускладнило...

Прислуга, Кетрін Стокетт

1960-і роки, штат Міссісіпі, США. Ейбілін все своє життя пропрацювала служницею у білих людей, виростила сімнадцять їхніх дітей, але втратила свого єдиного сина. Мінні — невгамовна й нестримна жінка, з якою не варто сперечатися. Через свій непростий характер вона змушена часто змінювати господарів, але роботу таки може знайти: її торти і пироги незрівнянні. Скітер, біла дівчина, після закінчення університету повертається у рідний Джексон. Вона мріє про письменницьку кар’єру і хоче розповісти світові про те, що коїться тут, на Півдні Америки.

Ці жінки — дуже різні. Але їх об’єднує загострене відчуття справедливості та непереборне прагнення до змін у своєму житті. Вони разом пишуть свою таємну книгу про нелегку долю та устав тогочасного життя і не знають, чи вдасться їй колись побачити світ…

Тисяча сяючих сонць, Халед Хоссейні

Любов - велике почуття. Глибоко вкрита, заборонена, таємна, вона все одно дочекається свого часу. Про це роман Халеда Хоссейні, що в 2007 році став головним світовим бестселером. У центрі роману - дві жінки, які опинилися жертвами потрясінь, що зруйнували ідилічний Афганістан. Маріам - незаконна дочка багатого бізнесмена, з дитинства пізнала, що таке нещастя, з ранніх років відчула власну приреченість. Лейла, навпаки, - улюблена дочка у дружній родині, яка мріє про цікаве і прекрасне життя.

Між ними немає нічого спільного, вони живуть у різних світах, яким не судилося б перетнутися, якби не вогненний шквал війни. Відтепер Лейла і Маріам пов'язані тісними узами, і вони самі не знають, хто вони - вороги, подруги або сестри. Але поодинці їм не вижити, не вистояти перед середньовічним деспотизмом і жорстокістю, що затопили вулиці та будинки колись квітучого міста. Удвох вони пройдуть через страждання, удвох будуть ловити ненавмисні крупиці радості, удвох стануть мріяти про щастя, до якого одного разу спробують прорватися. Тисяча сяючих сонць - потужна, драматична й лірична історія, яка змушує серця стискатися від болю і радості. Це благородна і великодушна книга.

Життя Пі, Янн Мартел

Життя Пі викликала справжній культурний вибух у світовому інтелектуальному середовищі. Фантастична подорож юнака і бенгальського тигра, описана в романі, перегукується зі Старим і морем, з магічним реалізмом Маркеса і з абсурдністю Беккета. Книга стала не тільки бестселером, а й символом літератури нового століття, прапором нової культури.

І спалахне полум'я, Сьюзен Коллінз

Продовження роману Голодні ігри, що став міжнародним бестселером. Кітнісс і Піт вижили в страшних Голодних іграх, змусили визнати переможцями їх обох. Але багато хто з тих, кому не подобається перемога, вважають хлопця і дівчину небезпечними. У цих людей вистачає сили і влади, щоб з легкістю вбити і Піта, і Кітнісс. Але нікому не під силу їх роз'єднати. Тепер все підлаштовано так, що Піт і Кітнісс змушені повернутися на черговий тур Голодних ігор. Вони знову опиняться віч-на-віч зі смертю - заради своєї любові, свого майбутнього, своєї надії на щастя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: