Польща може заборонити в’їзд на свою територію Святославу Шереметі

dsc_0121_novyy_razmer_4

Серед тих, кому Польща може заборони в’їзд на свою територію, може опинитися Святослав Шеремета, відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам’яті, директор меморіально-пошукового підприємства «Доля», голова ГО « Українські меморіали».

Про це вчора повідомило польське видання «Dziennik», посилаючись на свої джерела.

«У списку може з’явитися секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, який влітку цього року прийняв рішення, яке забороняє українській фірмі проводити ексгумаційні роботи в Костюхнівці з представниками польського Інституту національної пам’яті (йдеться про пошук польських легіонерів, загиблих 1915-1916 рр.)», – пише польське видання.

У публікації зазначається, що, згідно із інформацією, Польща не буде називати українській стороні прізвищ. Тобто кожен, хто потрапив до списку, має особисто переконатися на кордоні чи може він в’їхати в країну, чи ні.

Святослав Шеремета повідомив ІА Дивись.info, що він, справді, не має жодного офіційного підтвердження тому, що йому можуть заборонити в’їзд до Польщі, але підстави вважати, що це цілком ймовірно, є.

«Ситуація наступна: жодної офіційної інформації я про це не маю. Але хочу відзначити, що коли 21-23 жовтня я перебував зі службовою поїздкою у Відні і їхав рейсовим автобусом Львів-Відень і в зворотному напрямку через територію Польщі, то на польському кордоні, як на в’їзді, так і на виїзді, мене єдиного дуже ретельно перевіряли і перепитували, куди я їду та чому. Перепитували водія. Я так розумію, що там вже є якесь упередження до мене», – розповів Святослав Шеремета.

Водночас ситуацію, що склалася він пояснює лише тим, що сьогодні у Польщі при владі перебувають люди, які мають шовіністичні погляди.

«Це означає, що при владі у Польщі перебувають сили, які мають шовіністичні погляди і які хочу нав’язувати і диктувати свою думку з питань історії Україні. Іншого пояснення у мене нема. Така ситуація є, звичайно, неприйнятною і, мені здається, що здоровий глузд серед представників польської влади мав би все-таки перемогти», – наголосив пан Святослав.

Нагадаємо, минулого тижня міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський зробив скандальну заяву про запуск механізму, який унеможливить українцям з «антипольськими» поглядами в’їжджати до країни.

Після візиту до Львова Ващиковський сказав, що не рекомендуватиме президенту Анджею Дуді їхати з офіційним візитом до України, оскільки те, що він побачив, не є оптимістичним.

Відтак глава держави Петро Порошенко ініціював проведення надзвичайного засідання консультаційного комітету президентів України і Польщі з метою запобігання подальшої ескалації напруги між двома країнами.

«Резонансні заяви з боку представників офіційної польської влади на адресу України та її керівництва, що лунають останнім часом, викликають серйозне занепокоєння та не можуть залишатися без належного реагування», – зазначається в повідомленні.

А вже вчора польські ЗМІ повідомили, що очолить «чорний список» є голова УІНП Володимир В’ятрович.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: