Львів’ян кличуть на фільм про розстріляне відродження

Документальна стрічка «Будинок «Слово» оповідає про життя митців у Харкові у 1930-х роках та репресії проти них.

9 листопада у Львові відбувся допрем’єрний показ документальної стрічки «Будинок «Слово», інформує Дивись.info. Тепер у місцевих кінотеатрах його може побачити кожен.

Над створенням фільму команда на чолі з режисером Тарасом Томенком працювала не один рік. Лише на пошуки потрібних файлів в архівах пішло чотири з половиною роки.

У центрі картини — харківський будинок «Слово», який звели наприкінці 1920-х років за відома Сталіна спеціально для українських письменників та інших діячів культури УРСР. Серед  жильців будинку: Микола Хвильовий, Остап Вишня, Михайль Семенко, Анатоль Петрицький та інші. З’ясовується, що такий жест диктатор зробив не просто так: за мешканцями будинку постійно стежать, а згодом — починаються арешти.

Читайте також: Мені зайшло! — в Україні стартував показ першого фентезі-фільму «Сторожова застава»

«Ця тема давно висіла у повітрі. Я взагалі дивуюся, чому ніхто не зняв кіно про цей будинок раніше, — каже режисер. — Мене вона цікавила ще з часів навчання на філологічному факультеті. Ми відкрили багато архівних файлів, фактів, яких раніше ніхто не знав».

У фільмі можна побачити, як жили та спілкувалися митці між собою, з друзями, родинами.

«Ми намагалися показати, якими вони були людьми, показати їх не такими, як зображають їх у шкільних підручниках», — зазначає Тарас Томенко.

Те, що стрічка потрапила на великі екрани, режисер вважає справжнім чудом, однак каже, що фільм можуть зняти з прокату, якщо ніхто не прийде переглянути документальний фільм.

«Не знаю, чи звикли наші люди ходити на таке кіно. Побачимо. Але якщо бодай п’ять-шість квитків будуть купувати на сеанс, стрічку крутитимуть і далі», — додає режисер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: