Модрини, буки, ялиці: які дерева потрібні для відновлення Карпат

23899161_1620560061316405_220463144_n

За часів Австро-Угорщини Карпати масово засаджували альпійськими смереками – породою, яка дуже швидко росте, а значить і прибуток дає швидкий. Але кожні 40-50 років смереки всихають, залишаючи на гірському тлі величезні голі ділянки.

Сьогодні в Карпатах відновлюють історичну справедливість – вже в 2017 році тут висадили понад 20000 дерев, притаманних цьому регіону. Серед них – славнозвісна карпатська модрина, з якої була побудована Венеція.

У Карпатах продовжується національна  програма «Разом за природу» за підтримки Всесвітнього фонду природи (WWF*), в рамках якої у Карпатському національному природному парку, національних парках «Сколівські Бескиди» та «Синевир» навесні 2017 року висадили понад 20 тисяч дерев: ялицю, бук, клен-явір та модрину. Ці дерева історично росли на території Карпат, але майже зникли наприкінці ХІХ століття.

Мета другого етапу проекту ― перевірити, скільки дерев прижилися.

«Навесні проект «Разом за природу» зробив перший крок до великої мети – висадити  понад мільйон дерев, – розповідає організатор проекту, представник компанії «Моршинська» Марина Соловйова. – З першої висадки прижилися 85% дерев, що вважається надзвичайно високим результатом. Наступна висадка планується в березні 2018 року».

У найближчі 100 років висаджені дерева поглинуть понад 2 тис. тонн вуглекислого газу. А надалі кожний гектар дорослого лісу щороку поглинатиме близько 3,6 тонн діоксиду вуглецю та вироблятиме близько 2,6 тонн кисню.

«За часів Австро-Угорської імперії у Карпатах висаджували смереки, часто з насіння, привезеного з Альп, ― розповідає координатор лісового напрямку WWF в Україні Роман Волосянчук. ― Смерека повільно росте у високогірному поясі, а внизу, в тепліших і багатших умовах, росте швидко, має рівний стовбур, тому її вирощували для будівництва, виготовлення меблів та паперу. Але через дуже швидкий ріст ці дерева перезрівають вже в 40-50 років і їх необхідно висаджувати знову, що і робили до 70-их років ХХ століття. Наша ключова задача сьогодні – відновити екосистему Карпатських лісів».

«Ми також ставимо перед собою мету відновити модринові ліси, — додає координатор проекту Ірина Миронова. — Модрина — дуже цінне дерево. За міцністю вона не поступається дубу та стійка до води. Для прикладу, Венецію побудували на підпорах із альпійської та карпатської модрини. Також, з її насіння виробляють оліфу та концентрат вітаміну С. Усі види модрини утворюють багато пилку, який за відсутністю іншого корму збирають бджоли».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: