Українці не розуміють, чому важливо вміти надавати першу медичну допомогу, - лікар Іван Мигаль

IMG_0994

В Україні діє закон,  згідно з яким пересічні українці можуть надавати першу медичну допомогу потерпілим. Для поглиблення знань можна пройти спеціальні курси.

Про це кореспондент Дивись.info поспілкувався з Іваном Мигалем, сертифікованим інструктором Європейської ради реанімації, лікарем-анестезіологом, аспірантом кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ЛНМУ ім. Д. Галицького.

Як навчитися надавати першу медичну допомогу

У школярів та студентів є відповідні предмети в навчальних закладах, на яких вчать базових знань про надання першої медичної допомоги. Також є чимало інформації в Інтернеті, до якого має доступ чи не кожен українець. Для поглибленого навчання та практичних занять є спеціальні курси, проте люди ще не готові витрачати свій час та гроші на такі курси.

«На сьогодні в Україні є вже кілька громадських прибуткових і неприбуткових організацій, які проводять курси щодо надання першої невідкладної допомоги. Тобто якщо людина дійсно хоче навчитися це робити, то вона може знайти такі курси в мережі Інтернет або від знайомих почути, – розповів Іван Мигаль. – Такі курси є, вони проводяться. Єдине, що організацій, які їх проводять, доволі небагато. І, як правило, ці курси мають свою вартість, а люди не завжди готові витрачати свій час, а це один день або два, а ще додатково оплачувати участь у подібних курсах».

Натомість українці не мають розуміння, що кожному треба мати базові знання, як надавати першу медичну допомогу.

Тренінг з надання першої допомоги у редакції Дивись.infо. Тренер: Іван Мигаль

«Єдине, що немає розуміння такого широкого в населення, що цьому потрібно вчитися. І немає розуміння, що інколи до моменту, поки прибуде швидка допомога, від дій свідків залежить те, який буде подальший прогноз у того потерпілого чи людини, яка має якийсь невідкладний стан. Цього розуміння немає. Як зробити так, аби українці почали розуміти, що від свідків подій і знання того, що і як правильно можна зробити, щоб українці захотіли цього навчитись – я не знаю», – дивується Іван Мигаль.

Як ефективно проводити навчання першої медичної допомоги

Як розповів сертифікований інструктор Європейської ради реанімації Іван Мигаль, лекція – це один із найменш ефективних способів. Під час лекції людина може запам’ятати максимум 10% від того матеріалу, який їй подають.

«Якщо лекція прочитана максимально грамотно з аудіовізуальною допомогою, правильним підходом, контролем публіки, ставленням запитань, тоді можна досягнути хоча би сприйняття 50% інформації, але все одно за короткий час в людини залишиться тільки 10%. Тобто такий спосіб навчання є завідомо неефективним».

Для ефективного навчання, за словами Івана Мигаля, треба дати людині зробити щось своїми руками, тобто створити симулюючи реальні умови. Це значно покращує знання та розуміння теоретичної частини.

Тренінг з надання першої допомоги у редакції Дивись.infо. Тренер: Іван Мигаль

«Більше запам’ятовується, бо діє пам’ять м’язова, діє пам’ять рухів, пам’ять ситуації і ще забарвлюється додатковими емоціями і тоді навчання більш ефективне. Загалом, якщо визначити навчання дорослих, то це є наші дії, які дають позитивний досвід, який має змінити поведінку тої чи іншої людини в тій чи іншій ситуації. І, власне, таким чином можна проводити навчання, щоб люди цей позитивний досвід здобували. А для того найкраще проводити симуляцію»,  – пояснив Іван Мигаль.

Читайте також: Врятувати за кілька хвилин: як діяти, якщо перехожий втратив свідомість і не дихає (фото)

Як повинна діяти людина, яка не вміє надавати першу медичну допомогу

Якщо біля людини, яка не вміє надавати першу медичну допомогу, комусь стало погано, то в першу чергу треба викликати фахову допомогу. Потрібно пояснити телефоном кваліфікованим працівникам ситуацію і вже тоді вони зможуть доступно розказати, як слід діяти в конкретній ситуації. 

«Якщо людина сама не знає, що робити і своїми діями може нашкодити, а не знає, що робити, то він неї можна очікувати лише виклику допомоги. Описати, що знаходиться, яка ситуація на місці, описати детально адресу місця, де це сталося, і залишатися поруч. Інколи диспетчери бригад швидкої допомоги настільки добре навчені і обізнані, що вони можуть давати рекомендації по телефону, які мають бути дії людини на місці»,  – зазначив Іван Мигаль.

Як при наданні допомоги не нашкодити потерпілому

За словами Івана Мигаля, стовідсоткових способів не нашкодити немає. В Україні діє закон, який дозволяє немедичним працівникам надавати першу медичну допомогу. Відповідно до Закону України «Про екстрену медичну допомогу» людина, яка надає потерпілому першу медичну допомогу, є юридично захищеною. Порядок дій при наданні першої медичної допомоги затверджено наказом №398 Міністерства охорони здоров’я.

«Там гарно написано, що треба робити в тій чи іншій ситуації. І це є одразу юридичний захист тої людини, яка буде надавати цю першу невідкладну допомогу, бо вона буде діяти згідно з законом України, – каже Іван Мигаль. – Для того, щоб не нашкодити, треба знати що робити. Якщо робити щось не інтуїтивно, то тут, на жаль, наслідки можуть бути різними».

Тренінг з надання першої допомоги у редакції Дивись.infо. Тренер: Іван Мигаль

Чим відрізняється надання першої медичної допомоги в Україні та за кордоном

Як розповів Іван Мигаль, нові правила надання першої медичної допомоги в Україні стандартизовані і повністю відповідають загальноприйнятим європейським міркам.

«Наприклад, в Україні зараз є наказ про проведення базових реанімаційних заходів, тобто що робити, якщо раптом людині, яка є поруч, стало зле, вона втратила свідомість, не дихає і не має пульсу, то стандарт надання допомоги в Україні на 100% відповідає стандарту, який є загалом по всій Європі. То такий приклад, коли на 100% відповідає, але найбільш часто можна зустрітися з ситуацією, коли такого стандарту в Україні немає зовсім».

У Польщі є організація, яка проводить навчання як медичних, так і немедичних працівників, називається Польська рада реанімації. Вона напряму співпрацює з Європейською радою реанімації і має на меті доносити до медиків і до населення ті стандарти, які поширюються у всій Європі.

«Саме ця організація зараз займається додатково навчанням тих вчителів, які викладають дітям в школах, як надавати першу медичну допомогу, вона бере в тому участь, вона пише для них стандарти і вони саме вчаться по тому, як це робити правильно», – розповів Іван Мигаль.

Детальніше про базові реанімаційні дії — в інструкції Європейської ради Реанімації:

Базові реанімаційні заходи, інструкція розроблена Європейською радою Реанімації:

У багатьох місцях в Польщі можна зустріти надпис АED. Це означає, що в певних громадських місцях є автоматичний зовнішній дефібрилятор – пристрій, який теж допомагає проводити реанімацію.

«Немедичні працівники, звичайні цивільні, коли бачать поруч людину, яка втрачає свідомість, неправильно дихає, можуть скористатися цим пристроєм і він допомагає проводити реанімаційні заходи і дефібриляцію, – пояснив Іван Мигаль. – Це те, що у  фільмах показують, як удар током такими ложками, які прикладаються до пацієнта. Це може зробити пристрій. Він сам знає, коли це зробити. То поляки вже мають достатньо багато випадків, коли ті пристрої були застосовані ефективно».

За словами Івана Мигаля, в Україні також є автоматичні зовнішні дефібрилятори, але їх дуже мало і вони є окремих місцях. У Польщі вони широкодоступні, є навіть у торгових центрах та на зупинках громадського транспорту.

Підготувала Ярина ДЕМЧИНА

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: