Хірургія без крові: як працює найкраща операційна в Західній Україні (фото)

IMG_0038

Найстаршому приладу тут немає і двох років, а більшість операцій проводяться без крові завдяки кільком маленьким проколам. Ця операційна розташована не в Лондоні чи Тель-Авіві, а просто тут – у Львові та є найтехнологічнішою у  західноукраїнському регіоні.

Найстаршому приладу тут немає і двох років, а більшість операцій проводяться без крові завдяки кільком маленьким проколам. Ця операційна розташована не в Лондоні чи Тель-Авіві, а просто тут – у Львові та є найтехнологічнішою у  західноукраїнському регіоні.

Матеріал підготовлено за сприяння медичного центру Medicover.

Побувати у найсучаснішій операційній

Про можливості та особливості цієї операційної говоримо із кандидатом медичних наук Антоном Висоцьким, який очолює хірургічне відділення львівського медичного центру Medicover.

 

Операційна в  Medicover виглядає наче кімната з майбутнього: великі монітори, сучасні апарати й прилади. Як виявилося, вони якщо й не випереджають час, то точно йдуть із ним в ногу, адже майже все тут – розробки останніх кількох років із найсучаснішими комплектаціями.

«Все це обладнання – дуже делікатне, і тому лікарі та медсестри мають мати великий досвід, аби правильно використовувати і доглядати за цим обладнанням, - говорить хірург. - Кожного року ми плануємо, яку техніку варто закупити нову, яку оновити. Відповідно до того, які напрямки плануємо впровадити або розвивати».

Але, за словами Антона Висоцького, один із пріоритетів будь-якого операційного блоку – максимальна стерильність. Про це тут подбали заздалегідь, адже блок збудований таким чином, що навіть повітря у вентиляції проходить додаткове очищення. «Ця операційна – унікальна, адже цей спеціально сконструйований операційний блок із подачею окремо очищеного повітря через спеціальні антибактеріальні НЕРА-фільтри, відповідно, тут є найвищий з можливих ступінь стерильності, - пояснює Антон Висоцький. - Звичайно, стіни зроблені зі спеціального штучного каменю, аби його можна було регулярно обробляти й мити спеціальними розчинами».

Технологічна начинка

За словами керівника хірургічного відділу центру Medicover, кожен із хірургів є членом асоціації у своєму професійному напрямку. А кожна асоціація слідкує за розвитком, за інноваційністю світової хірургії і те, що є нове, представляється постійно на симпозіумах, майстер-класах. «Відповідно, всі наші хірурги постійно їздять на навчання і привозять нові ідеї, технології, - додає він. – Саме тому операційна обладнана найсучаснішими на сьогодні технологіями. «Найстаршому» приладу тут – менше двох років, тобто це 2015 рік виготовлення». І починає перераховувати прилади, які дозволяють проводити операції без крові. Хірург показує великий монітор, саме через нього він і бачить внутрішні органи пацієнта на операції. А можливо це стає завдяки камері. Зауважує, що ця модель  зовсім нова, 2016 року розробки.

Читайте також: Пластична хірургія – це не лише про естетику! (Фото)

«Ми маємо камеру, яка дозволяє виконувати оперативні втручання через маленькі проколи, це називається ендоскопічний метод, коли ми бачимо операцію на екрані. До камери під’єднується спеціальна стерильна оптика, яка передає відео високої якості з тієї чи іншої частини тіла (порожнини) і може його наблизити, збільшити у велику кількість разів, - пояснює хірург.

Сама оптика – від 0,3 до 1 сантиметру завтовшки, яка проходить через спеціальні троакари, тож можна бачити все, що відбувається всередині черевної порожнини, чи суглоба абощо. Всі елементи, що вводяться всередину, звичайно, стерильні».

Повертається до іншого футуристичного на вигляд приладу: «Ми маємо гарний апарат для безкровних розрізів (ультразвуковий коагулятор) – також розробка 2016 року, це оновлена версія, остання. Він дозволяє нам виконувати безкровні операції. У нас є ультразвуковий апарат у вигляді планшета, який ми застосовує для оперативних втручання, регіональної/провідникові анестезії. До речі, що стосується регіональної анестезії, то завдяки УЗД апарату виводимо судинно-нервові пучки і блокуємо ці нерви місцевими анестетиками, аби не вводити людину у медикаментозний сон, просто місцево виключається, наприклад, рука, або кисть, або стопа. І людина лежить при тямі під моніторами, під наглядом, а хірург безкровно, безболісно проводить втручання».

Найсучасніша наркозна станція у Львові

«Варто зауважити анестезіологічне забезпечення нашої операційної, - додає Антон Висоцький. - Ми маємо гарні наркозні станції, які можуть використовувати гази, які є найменш шкідливим варіантом для проведення знечулення (анестезії). Станція розрахована на проведення наркозів навіть у новонароджених дітей, і найменша дитинка, яка тут була прооперована – це місячна дитинка із вродженою паховою килою.

За словами фахівців Medicover, завдяки цій станції пацієнти швидко і м’яко входять в анестезію і швидко та м’яко виходять із медикаментозного сну. Мінімізовані післяопераційні та після анестезіологічні ускладнення, тому це комфортно і безпечно: «Ми намагаємось використовувати сучасні препарати, щоб мінімізувати імовірне виникнення ускладнень. Саме для цього ми користуємося брендовими препаратами. А контролювати життєва важливі функції організму дозволяє   кардіомонітор, який дає нам, серед іншого, дивитися на концентрацію тих газів, які вентилюються цим апаратом. Тобто ми чітко контролюємо введення всі діючих речовин. Загалом система розрахована на повний контроль усіх життєвоважливих показників».

Стерильність європейського зразка

«Крім того, що ми маємо гарну операційну, ми маємо унікальну стерилізаційну, яка дозволяє мати стерильність інструментів. Ми повністю відповідаємо як європейським, так і нашим внутрішнім стандартам за стерильністю, - пояснює Антон Висоцький. - У нас проходить автоклавування, дезінфікування інструментів та всього іншого, і це теж один із моментів, на який зважають пацієнти при виборі, де прооперуватися. Всі пацієнти обов’язково проходять аналізи на ВІЛ, сифіліс та гепатити, до того ж, ми використовуємо багато одноразових інструментів та покриття операційного поля, відповідно, вони теж є ідеально стерильними. А багаторазові інструменти стерилізуються спеціальними ультразвуковими методами, автоклавуються прямо тут».

[dyvys_blockqoute text="Кожного року ми плануємо, яку техніку варто закупити нову, яку оновити. Відповідно до того, які напрямки плануємо впровадити або розвивати" author=""]

«Протягом цього року ми закупили в цю операційну обладнання на 2 мільйона гривень, на наступний рік може бути більше, це залежатиме від потреб і перспектив, - додає хірург. - У нас кожен елемент, який придбаний для цієї операційної, використовується, воно не просто стоїть. Відповідно, якщо нам щось потрібно ще, ми пояснюємо керівництву, інвесторам, для чого це потрібно і який об’єм операцій буде завдяки цій техніці буде проводитися. Тому можна впевнено говорити, що на сьогодні ми є найсучаснішою операційною в західному регіоні, подібних немає ні в державному, ні в приватному секторі».

Операції без крові

Майже всі оперативні втручання тут проводяться безкровно, відповідно, пацієнти значно легше їх переносять, а після завершення не залишається шрамів та рубців, тож навіть не всі лікарі в інших установах вірять, що ці пацієнти, наприклад, уже видалили апендицит.

«Ми є центр малоінвазивної хірургії, тому перебування людей із великими крововтратами та вираженим больовим симптомом нам не потрібно. Тому ми хочемо якнайшвидше відновити пацієнта і відпустити оздоровленого додому, - говорить Антон Висоцький. - Я завжди пояснюю пацієнтам, що найкраще оперативне втручання це те, якого не було. Тому якщо його все ж необхідно проводити по життєвоважливим показам чи планово, то мають бути мінімізовані час перебування пацієнта в наркозі та малоінвазивний доступ (бо є суттєва різниця між розрізом у черевній порожнині до 20 см і одним маленьким проколом на 1 см). Відповідно, після операцій малоінвазивних у пацієнта больових відчуттів набагато менше, крім того, при таких втручанні ми намагаємось як можна менше травмувати тканини».

[dyvys_blockqoute text="Після операцій малоінвазивних у пацієнта больових відчуттів набагато менше" author=""]

Хірург розповідає, що сучасні методи дозволяють практично уникнути післяопераційного болю, тому навіть діти значно легше переносяться саме безкровні операції. «Після таких утручань пацієнт майже не відчуває дискомфорту, - продовжує хірург. - Діти, прооперовані зранку, ввечері вже спокійно пересуваються по палатах, бігають по коридорах, тобто не відчувають того болю, що змушує їх лежати. Це є прогресивно на сьогодні. Звичайно, ми використовуємо знеболювальні препарати, але набагато менше, аніж це було би при відкритих операціях.

Мінімум ризиків

Будь-який хірург скаже, що операція – це завжди певний ризик. Однак, професійний підхід команди медиків та сучасні технології дозволяють звести імовірність ускладнень до мінімуму - розповідає він.

«Для того, щоб операція йшла планово, треба гарно обстежити людину. Це у нас введено внутрішніми протоколами і ми виконуємо обробку тільки в наших лабораторіях, тільки нашими фахівцями проводимо додаткові обстеження, наприклад, ультразвук, кардіограму, УЗД серця, судин кінцівок, огляд у терапевта… Ми продивляємося по віку, які можуть бути хронічні захворювання і виявляємо ті чи інші можливі ризики наперед, відповідно, усі їх ми передбачаємо наперед. Саме для цього у нас є гарні умови технічні, передбачений час підготовки пацієнта, аби проаналізувати його стан здоров’я і тоді складається схема оперативного втручання, медикаментозного забезпечення і завдяки цьому ми отримуємо хороший результат, бо операція проходить без ускладнень і пацієнт виходить здоровим і задоволеним».

Що оперують у Львові безкровно

«Із загальної хірургії такі безкровні операції доступні у широкому спектрі, - говорить Антон Висоцький. – В першу чергу це операції черевної порожнини: різні грижі, холецистектомії, апендектомії, урологічні оперативні втручання, гінекологічні, проктологічні. Ще хочеться наголосити на дитячій хірургії, адже найменша дитинка, як вже говорилося, яка у нас була прооперована, мала 1 місяць від народження. І цю вроджену пахову грижу ми прооперували через один прокол у 5мм, виконали це професійно протягом 25 хвилин. Зараз у дитинки все добре, рецидиву немає, дитя зростає, набирає вагу і все за планом.

У нас також є дитяча ортопедія-травматологія, і різні такі проблеми у дітей значно ефективніше вирішувати завдяки операціям із мікроінструментами. Тому що дитячі кісточки і суглобчики дуже маленькі, тож наші ортопеди-травматологи ці операції можуть робити під мікроскопом.

Окремо хочеться зауважити щодо апендицитів. Звичайно, коли ми діагностуємо апендицит, то можемо взяти, при обстеженні виставити чіткий показ і в ургентному порядку прооперувати. За останні 2 місяці ми так прооперували 10 людей, всі задоволені. Справа в тому, що після традиційної апендиктомії в ділянці є розріз і є шов, а у нас – 2 маленьких проколи по 5 мм на передній черевній стінці та в  пупку, тож навіть косметичних швів після цього вже не видно. Ми навіть наголошуємо нашим пацієнтам, що вони мусять пам’ятати, якщо потрапляють кудись не в нашу клініку, що мають казати, що апендиктомія була і яким методом. Бо не кожен може повірити, що апендикс видаляли, бо ж там не лишається жодного шраму.

Читайте також: «Наша мета — не тільки допомогти кільком дітям»: чому світові фахівці оперують українців з опіковими травмами (інтерв’ю)

Поширений напрямок також ЛОР хірургії, тобто ми виконуємо ендоскопічно асистовані санації приносових пазух (усунення поліпів, кіст, сторонніх тіл та відеоасистенцію при стоматологічній імплантології верхньої щелепи, відновлення вроджених та набутих деформацій носа з порушенням носового дихання, реконструктивні операції при травмах приносових пазух, видалення доброякісних утворів гортані, слуховідновлювальні операції, є можливість малоінвозивної лазерної ЛОР хірургії)».

[dyvys_blockqoute text="Після традиційної апендиктомії в ділянці є розріз і є шов, а у нас – 2 маленьких проколи по 5 мм на передній черевній стінці та в  пупку, тож навіть косметичних швів після цього вже не видно" author=""]

«Щодо пластичної хірургії, то тут ми виконуємо всі види збільшення, зменшення грудей, забираємо надмірні животи людям яким це заважає з естетичної точки зору, а також виконуємо ліпосакцію, коли через маленькі проколи забирається жир. Крім того, ми робимо операції на обличчях, тобто підтяжки, збільшення губ, зовнішню корекцію носа», - пояснює фахівець.

«У нас дуже розвинена ортопедія-травматологія. Маючи сучасне обладнання, наші ортопеди-травматологи дуже широко займаються лікуванням суглобів, - говорить очільник хірургічного відділення. -  Ми виконуємо артроскопічні операції плечового, ліктьового, колінного та гомілково-ступневого суглобів.

Маючи в клініці ембріонологічне відділення, ми єдині в західному регіоні можемо забрати у жінки, в якої виявлено рак, яйникову тканину та кріоконсервувати цю тканину. Тобто, перед тим, як жінка йде на хіміотерапію, забирається цей матеріал, консервується у рідкому азоті і після проходження хіміотерапії, відновлення, ми можемо підсадити цю тканину, тож жінка зможе завагітніти і народити дитину», - розповідає Антон Висоцький.

Додому після операції – вже наступного дня

Нові методи обстеження та оперування, якісна анестезія та маленькі площини розрізів дають змогу пацієнтам відновлюватися у рази швидше, аніж при звичайних, відкритих операціях. Саме тому після малоінвазивної хірургії не потрібно тиждень проводити у реанімації, а можна відправитись додому хоч наступного ранку.

«Повністю весь цикл від того, як пацієнт прийшов (а це: обстеження, аналізи, додаткові консультації, оперативне втручання) може відбутися за 24 години, - пояснює Антон Висоцький. - Тобто, зранку він прийшов, обстежився, через годину-півтори вже готові результати аналізів, бо ми маємо свою лабораторію, далі його оглянули суміжні фахівці (терапевти і кардіологи), і, якщо є вікно в операційній, ми можемо його прооперувати і на наступний день він може йти додому. Буває навіть таке, що ми відпускаємо в той же день. Наприклад, рано-вранці о 8й годині ми прооперували його, то о 19й ми його можемо відпустити під домашнє спостереження. Звичайно, що ми проводимо постійний контроль і всіх, хто потрібен, на зв’язку 24 години на добу, 7 днів на тиждень. До того ж, вся документація ведеться як із дотриманням стандартів МОЗ України, так і згідно із європейських стандартів».

Про перспективи

Малоінвазивна хірургія стає все більш популярною серед пацієнтів, адже за 10 місяців цього року в клініці провели 750 оперативних втручань. «Хочемо ще більше робити операцій, збираємося розширювати свої можливості, розширювати відділення і облаштувати більше операційних, - резюмує Антон Висоцький.  - Так як ми належимо до глобальної мережі Medicover, а інвестори мають бажання до розширення, то воно торкнеться і нас на території України, адже попит є. Хочемо розвивати урологію, проктологію, адже ці напрямки доволі великі і є дуже багато патологій».

Більше того, клініка уже зараз ділиться досвідом із іншими українськими колегами, адже операційна обладнана спеціальними камерами, що дозволяє проводити майстер-класи не лише для хірургів, які знаходяться безпосередньо біля операційного столу, а дистанційно.

[dyvys_blockqoute text="У нас є конференц-зал, а операційна обладнана камерами, одна із яких знаходиться прямо на операційній лампі. Тож ми можемо онлайн транслювати у конференц-зал чи на будь-який інший носій відео перебігу операції" author=""]

«У нас є можливості на нашій базі проводити майстер-класи з того чи іншого напрямку хірургії, що ми регулярно і робимо, - розповідає Антон Висоцький. - У нас є конференц-зал, а операційна обладнана камерами, одна із яких знаходиться прямо на операційній лампі. Тож ми можемо онлайн транслювати у конференц-зал чи на будь-який інший носій відео перебігу операції. Наприклад, ми так робимо, коли приїжджають лікарі із Бостона оперувати опікові травим у дітей. Коли у нас був відомий гінеколог Реваз Бочоришвілі, який виконував лапароскопічні гінекологічні операції, а за п’ять кілометрів в конференц залі  сиділа аудиторії гінекологів з усієї України, і туди транслювалося оперативне втручання. Таке саме коли нейрохірург Генрі Марш приїжджав. Тобто якщо до нас приїжджають і оперують відомі хірурги, ми запрошуємо колег дивитися і вчитися».

Матеріал підготовлено за сприяння мережі Medicover (Медікавер).

Мережа медичних закладів Medicover – заснована у 1995 році та завоювала репутацію та довіру мільйонів людей у Центральній та Східній Європі. З 2014 року Medicover дбає також і про українців, надаючи якісні послуги у сфері охорони здоров’я та діагностики. Medicover – абсолютна якість твого здоров’я!

https://medicover.com.ua/

+38 (032) 295 55 55

+38 (093) 911 03 03

Мар'яна ТКАЧЕНКО,

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: