Клімкін анонсував різний план впровадження закону про освіту для національних громад

24271353_776907702502407_783499034_o

Сьогодні міністр МЗС Павло Клімкін із робочою поїздкою відвідав Закарпатську область.

Про це повідомляє кореспондент Дивись.info.

На брифінгу міністр заявив, що ля кожної громади буде свій план впровадження закону про освіту. За словами Клімкіна, не може бути однакової кальки для угорської та, наприклад, болгарської громад. Клімкін розповів, що зустрівся із представниками угорської громади у берегові. Це студенти та керівництво Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці та батьками і школярами двох угорських гімназій. І під час цих зустрічей дізнався, що багато із дітей хочуть їхати навчатися в угорські університети.

Читайте також: СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом карт із «народними республіками»

«Ніхто не може зменшити чи забрати права, що вже є. Ніхто не може позбавити національні меншини права вчитися своєю мовою та обирати національну ідентичність. Але ми маємо створити для дітей таких громад умови вступати до українських вишів», - сказав міністр.

Міністр зазначив, що план запровадження закону про освіту будуть обговорювати із національними меншинами. Клімкін пояснив, що розробка плану імплементації закону про освіти буде здійснюватися міністерством освіти і науки України.
«МЗС і МОН вважають, що насамперед це має бути зроблено на основі діалогу із національними громадами. Але я підкреслюю: МОН відкрите до діалогу з іншими країнами, - додав міністр. - Це може бути питання погодження чи розроблення методик. Я не уявляю, як без такого діалогу ми ефективно та чітко все це зробимо. Цей діалог вже відбувається: представники урядів Румунії та Угорщини вже бували у Києві».
«Про це конкретно скаже вже Лілія Гриневич. Але вже зараз можна говорити, що буде погодження того, які предмети якою мовою викладатимуть, у якому класі, - додав Павло Клімкін. - Яким чином готуватимуть вчителі. Підкреслюю: освіта національною мовою не зникає».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: