Персональний гід Львівщиною: Жовква – перлина спадщини ЮНЕСКО (фото)

монастир Василіян Жовква (1)
Фото: Відділ культури і туризму Жовківської РДА

Продовжуємо спільний проект Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо», у якому розповідатимемо про цікаві мандрівні маршрути Львівщиною.

Що подивитись?

Жовквамаленьке містечко (13 тисяч жителів) в 25 кілометрах від Львова по дорозі на Люблін. За кількістю пам’яток вона мало не на першому місці серед малих міст Львівщини. Місто Жовква збудоване за концепцією «ідеальних міст» доби Ренесансу. Суть концепції полягала у створенні збалансованої планувальної структури міста: простора площа, широкі та прямі вулиці, особливе планування, подібне до людського тіла.

Засновником міста був Станіслав Жолкевський, лицар з давнього українського роду, покровитель Петра Могили й Богдана Хмельницького, переможець у багатьох битвах проти росіян, шведів, турків і татар.

Давайте помандруємо цим маленьким ідеальним містом тому пропонуємо Вам найцікавіші локації:

Площа Вічева– гордість міста і улюблене місце всіх мандрівників. Тут можна побачити житлові будинки 17-18 ст., знайти стовп ганьби, до якого прив'язували міських злочинців. На площу виходить один з фасадів жовківського замку, ратуша і костел, звідси можна побачити величну церкву Серця Христового і синагогу, домініканський монастир і міські фортифікації.

пл. Двірцева. Фото: Відділ культури і туризму Жовківської РДА

З південної сторони площі височить Жовківський замок – видатна пам'ятку архітектури і основний фортифікаційний елемент міста. Будувався він засновником міста як фортеця, згодом правнук Жолкевського, король Ян Собеський, перетворив замок на розкішний палац. Занедбаний у 19 ст., напівзруйнований за радянських часів, в наші дні жовківський замок поступово реставрується. Усередині відкрито невеликий музей, є пізнавальна експозиція.

Замок. Фото: Відділ культури і туризму Жовківської РДА

З західної сторони площі стоїть Міська ратуша. Раніше тут були казарми королівської варти, а стара ратуша стояла посередині площі. Але у 19 ст. вона згоріла, а у 1932 році до старих казарм добудовують вежу з балконом, годинником і терасою, реставрують фасад і переносять сюди міський уряд. Щодня сурмач на вежі виконував так званий “хейнал”, своєрідний міський сигнал.

В наші дні тут знаходиться місцеве самоврядування і туристичний інформаційний центр, у вежі знаходиться унікальний Музей Старого Містечка, який розповідає історію Жовкви від початків до наших днів. Частиною музею є оглядовий майданчик на вежі, з якого відкривається чудова панорама Жовкви і навколишніх сіл.

Поруч з ратушею височить костел Святого Лаврентія, одна з найкрасивіших ренесансних споруд в Україні.

Костел св. Лаврентія. Фото: Відділ культури і туризму Жовківської РДА

В храмі похований сам Жолкевський, який загинув в битві з турками у віці 73 років, а також уся його родина. Свого часу для храму була написана велична картина “Битва під Клушино” на честь перемоги Жолкевського над росіянами. Правнук засновника міста, король Ян Собеський, продовжив цю традицію, замовивши для костелу картини “Битва під Хотином”, “Битва під Віднем” та “Битва під Парканами”. За часів СРСР костел був зачинений, а картини забрала Львівська картинна галерея. В наші дні відреставрований костел служить за призначенням, а також приймає туристів.

Недалеко від костелу Св. Лаврентія знаходиться Василіанський монастир, а при ньому церква Серця Христового. Церква була зведена у 1612 році і пізніше перетворена на монастир, а на початку 20 ст. дещо перебудована. Свого часу для храму був створений найкрасивіший і найвеличніший іконостас в Україні (зараз він знаходиться в національному музеї ім. А. Шептицького).

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: Дрогобич (фото)

Церква відома завдяки мощам св. Партенія, мученика 3 ст., а також унікальному стінопису, що його виконав у 20 ст. січовий стрілець Юліан Буцманюк. На стінах храму можна побачити героїв української історії з Київської Русі, козацьких часів і Визвольних Змагань.

Якщо пройтися від центральної площі Жовкви на північ і нікуди не звертати, то неодмінно натрапите на синагогу, яка була частиною міських укріплень — як і усі храми того часу.

Жовківська синагога – одна з найбільших і найкрасивіших єврейських святинь 17-18 ст. Свого часу вона стала еталоном і використовувалася як зразок для створення подібних будівель в інших містах. Під час німецької окупації синагога була спалена, Будівля збереглась, але вона досі потребує масштабної реставрації.

Синагога. Фото: Відділ культури і туризму Жовківської РДА

Читайте також: Чи стане жовківська синагога Центром єврейської культури Галичини (Фото)

Величний монастир домініканців був споруджений у Жовкві у 1655 році біля міських оборонних мурів. Будівництво храму велося на кошти Теофіли Собеської, матері майбутнього короля Яна Собеського. Згодом храм і став її усипальницею.

На передмістях Жовкви збереглись дві дерев'яні церкви поч. 18 ст. Найбільш відома церква Пресвятої Трійці. Триярусний храм з неповторним бароковим іконостасом вражає навіть досвідчених мандрівників і краєзнавців. Храм входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Церква с. Трійці. Фото: Відділ культури і туризму Жовківської РДА

 

Що відвідати?

Перед початком зимових свят туристів запрошують до Резиденції Святого Миколая.

У програмі відвідин передбачені: казковий поштар з вітальними листівками для Святого Миколая; святкова карета для переїзду до резиденції Святого Миколая; зустріч зі Святим Миколаєм та його помічниками; самостійне виготовлення новорічних прикрас у майстерні Святого Миколая; весела прогулянка галявиною казок; гарячий чай, солодощі та сувеніри.

На Вас чекають: з 12:00 до 17:00 з 8 грудня- п'ятниця, субота, неділя. Понеділок- вівторок 18-19 та 29-30 грудня

Обов'язково повідомте завчасно про Ваш приїзд! Зареєструйтесь на сайті. Або зателефонуйте :098 286 86 74; 063 732 96 69. Знайти чарівну резиденцію можна у лісі, неподалік від Жовкви (Жовківський районний дитячий центр оздоровлення, відпочинку та туризму «Росинка» с. Зіболки Жовківського району). Вартість квитка – 100 грн.

Що скуштувати?

Смачні тістечка в місцевій цукерні «На площi», пл. Вічева, 8, 03252-62-099 (10:00-20:00.)

Пиво з броварні при ресторані “Акварель”, вул. Вокзальна, 14a, 097 311 7311

Крехівський монастир. Фото: Відділ культури і туризму Жовківської РДА

Видатні люди Жовківщини

Йов Кондзелевич — відомий іконописець, автор іконостаса із монастиря Скит Манявський (Богородчанський іконостас) 1698—1705 рр.

Станіслав Жолкевський — коронний гетьман і канцлер, засновник Жовкви, крехівського монастиря, єзуїтської школи у Львові.

Богдан Хмельницький — провідник козацької війни, який виріс в Жовкві.

Любомир Романків —винахідник магнітного запису на електронні носії

Ян ІІІ Собеський — король Речі Посполитої.

Іван Руткович — відомий іконописець, автор так званого Скварявського іконостаса 1697-99 рр.

Сер Герш Лаутерпахт — юрист, один із авторів концепції прав людини як норми міжнародного права. Цьогоріч на Форумі видавців у Львові презентували книгу про нього, яка стала світовим бестселером. Філіп Сендс, британський адвокат і автор книги, презентував у вересні український переклад "Східно-Західної вулиці".

Читайте також: Філіп Сендс: Львів – це серце сучасної європейської цивілізації

Петро Нестеров — видатний авіатор, засновник вищого пілотажу, автор мертвої петлі і повітряного тарану, який загинув в небі над Жовквою у 1914 р, виконавши перший в історії авіації повітряний бій.

церква Йосафата. Фото: Відділ культури і туризму Жовківської РДА

Де переночувати?

Готель «Стиль», вул. Довганика, 5, 0 3252-21-152.

Парк-готель «Акварель», вул. Вокзальна, 14а, 0 3252-21-021.

 

Готельно-розважальний комплекс «Парк», м. Жовква, вул.. С. Бандери 5а, 0980537855

Що подивитись довкола

Бесіди (від Жовкви в бік Ковеля, потім повернути на село Замочок). У другій половині XVII в на околиці села був побудований монастир який, як звичайно, виконував і оборонні функції: монастир мав вежі і рів. У XIX столітті монастир був ліквідований, а фортеця, яка втратила значення, була зрита: збереглася дерев'яна церква-башта та надбрамна каплиця середини XVIII в.

Потелич, церква Святого Духа. Фото: Відділ культури і туризму Жовківської РДА

Крехів — село в 20 км на захід від Жовкви. Добре зберігся і нещодавно відреставрований монастир Св. Миколая, заснований Станіславом Жолкевським в 1612 році, а також дерев'яна  церква Св. Параскеви (1724) у самому Крехові, за межами монастиря.

Печерний монастир у Страдчі (на трасі М-10 поруч з селищем Івано-Франкове). Православні ченці оселилися в печерах в селі Страдч в XI столітті і пережили і навалу монголів, і численні війни. У австрійський період монастир було ліквідовано (ченці перебралися до Крехова) і відновлено тільки в 1936 році.

Гора Гарай - ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в межах Жовківського району Львівської області, на південний захід від міста Жовква. Статус надано з метою збереження унікального насадження модрини польської, розташованого на горі Гарай.

Що привезти з подорожі?

Жовківська вода - візитна карта Жовківщини не тільки за назвою, а й по збереженій технології виробництва на натуральній сировині. Найбільшим попитом користується вода класичних смаків, давно відомих покупцям, а саме: «Лимонад», «Дюшес», «Крюшон».

Зробити селфі на оглядовому майданчику Жовківської ратуші.

Жовківська ратуша. Фото: Відділ культури і туризму Жовківської РДА

В туристичний сезон (з квітня по листопад) оглядовий майданчик працює щодня, з 09:00 до 17:00 без перерви. Вхід на вежу коштує 20 грн. з дорослого і 10 грн. з дитини.

Де замовити екскурсії ?

КП “Туристичний інформаційний центр”, 067 583 67 80, 050 927 63 21, [email protected]

Як доїхати зі Львова та повернутись додому?

Потягом: у Жовкві зупиняється електричка Львів - Рава-Руська (двічі на день). Розклад не можна назвати зручним: інтервал до зворотного потягу складає 7 годин, час у дорозі - приблизно 1 год 20 хв. Вокзал знаходиться в південній частині міста (кінець вул. С. Бандери).

 Автомобілем: Жовква розташована на трасі М-09 Львів - Рава-Руська. Зі Львова: По вул. Б. Хмельницького до Галицького Перехрестя (великої розв'язки на північному в'їзді в місто ) і далі по трасі на Раву-Руську. Дорога хорошої якості. З траси поверніть ліворуч на вул. Львівську, яка приведе в центр міста.

 Автобусом: зі Львова можна дістатися з автостанції № 2 (Львів, вул. Хмельницького, 275) або з зупинки на пл. Св. Теодора (маршрутка № 151). Інтервал руху - приблизно 15-20 хвилин, час у дорозі - 40 хвилин, вартість проїзду - 17грн .

Автостанція у Жовкві знаходиться на розі вул. Богдана Хмельницького та Коновальця, за домініканським монастирем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: