Домагання і «райські папери»: п’ять найгучніших скандалів 2017 року

college-scandal

Справа Вайнштейна, рюкзаки Авакова і не тільки — якими скандальними історіями запам’ятається 2017 рік — у матеріалі Дивись.info.

У 2017 році світу загалом і Україні зокрема неодноразово випадала можливість спостерігати за гучними і скандальними справами. Їх було чимало: казус на премії «Оскар», коли переплутали переможця, расові скандали з фільмами, несвоєчасний камінг-аут Кевіна Спейсі, історія з Саакашвілі в Україні тощо. Зараз же назріває новий скандал, пов’язаний з Президентом США Дональдом Трампом, якого три жінки звинуватили у домаганнях. Як справа розвиватиметься далі, покаже час, а поки що ми пропонуємо пригадати найгучніші скандали, які вже або стихли, або потроху збавляють оберти.

Справа Вайнштейна

Харві Вайнштейн

Скандал, який виник довкола голлівудського продюсера Харві Вайнштейна, не вщухав пару місяців. Почалося все з розслідування, яке вийшло у The New York Times 5 жовтня. Видання стверджувало, що з десяток років чоловіка звинувачували у домаганнях акторки та підлеглі, однак він від них відкупався. Пізніше подібне розлсдіування вийшло і у журналі The New Yorker — там стверджувалося, що за участі Вайнштейна ставалися і випадки сексуального насилля.

Ці публікації дали старт десяткам заяв від жінок, які стверджували, що стали жертвами домагань і насилля з боку Харві Вайнштейна. Його звинуватили Анджеліна Джолі, Гвінет Пелтроу, Азія Ардженто та інші.

Після цього на продюсера посипався шквал критики і звинувачень, а його кар’єра і особисте життя пішли на дно. Так, від нього пішла дружина. Крім того, його виключили з Британської й Американської кіноакадемій, звільнили з компанії, засновником якої він був, а Amazon Studios відмовилася від зйомок серіалу компаній братів Вайнштейн.

У ЗМІ також з’явилася інформація, що продюсер звернувся в реабілітаційну клініку. Наразі справу Вайнштейна розслідують поліція й ФБР.

Євробачення без Самойлової

Юлія Самойлова. Фото: InfoResist

Навесні, коли країни-учасниці міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення» визначали, хто поїде до Києва змагатися, розгорівся скандал з представницею Росії. РФ визначила Юлію Самойлову як свого учасника на «Євробаченні-2017» в останні години до межі, коли потрібно було назвати ім’я її конкурсанта. Але Україна заборонила співачці в’їзд на три роки через те, що вона порушила українське законодавство, взявши участь у концерті в окупованому й анексованому Криму в 2015 році – через рік після анексії, яку не визнала міжнародна спільнота.

Такі дії не сподобалися Європейському мовному союзу. Його голова Інґрід Делтенрe заявила, що заборона на в’їзд представнику іншої країни з боку господаря пісенного конкурсу «Євробачення» є безпрецедентною. Вона ж пропонувала українському прем’єр-міністру Володимиру Гройсману три компромісні варіанти. Перший – скасування заборони Самойловій на приїзд до Києва у травні, другий – заборона, яку ввела СБУ 22 березня на три роки, вступає в силу вже після пісенного конкурсу, третій – виступ Самойлової транслюється з Москви через супутниковий зв’язок.

Перші два варіанти не влаштовували Україну, а останній — Росію.

Крім того, Україну навіть хотіли оштрафувати на кругленьку суму — 200 тисяч євро.

Зрештою, Юлія Самойлова так і не виступила на «Євробаченні».

Райські папери

«Райські папери» або «Paradise Papers» — це витік конфіденційної інформації, який спричинила газета Süddeutsche Zeitung (котра також оприлюднила Панамські документи). Цей витік вперше розкрив інформацію про активи та власність політиків та інших публічних діячів. Було оприлюднено інформацію про фінансові махінації Facebook, Apple, Microsoft, EBay, Glencore, Uber, Nike, Walmart, Allianz, Siemens, McDonald's та Yahoo. Райські папери складаються з 13,54 мільйонів внутрішніх документів. Перші результати розслідувань були опубліковані 6 листопада 2017 року. Документи опрацьовували журналісти 100 ЗМІ.

Німецька газета Süddeutsche Zeitung отримала з анонімного джерела документи, з якими працювала фірма Appleby (юридична компанія на Бермудських островах, яка займається офшорами).

З’ясувалося, що у «райських паперах» фігурувала і королева Великобританії Єлизавета ІІ — вона інвестувала 10 млн фунтів стерлінгів з особистих коштів.

Дві третини українців-засновників офшорів з Paradise Papers є керівниками чи власниками українських компаній, які працюють в аграрному, фінансово-інвестиційному, фармакологічному, транспортному, енергетичному та ІТ секторі.

З 57 офшорів, власниками яких є українці, 27 зареєстровані на Британських Віргінських островах, 11 на Бермудських островах, 7 у Республіці Мальта, 4 на острові Мен, 3 на Кайманових островах, 3 на Сейшельських островах, 1 у Великобританії і 1 на острові Джерсі.

Скандальні призовники

Фото ілюстративне. Джерело: Українські Новини

У Києві 28 жовтня поліцейські влаштували облаву на нічний клуб, у результаті якої затримали 17 осіб із наркотиками, а ще 32 доставили до військового комісаріату.

Усіх затриманих хлопців відпустили з військкомату вже наступного дня.

Київський міський військовий комісаріат назвав такі дії по відношенню до ухильників від строкової служби законними. У своїй заяві вони посилалися на взаємодію з органами Національної поліції України «щодо розшуку призовників, які ухиляться від призову на строкову військову службу».

Однак Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила про намір звернутися до прокуратури через затримання людей. За її словами, дії представників військкомата були незаконними.

У ніч з 3 на 4 листопада у проїзді Крива Липа у Львові військові вручили 12 повісток призовникам, які ухилялися від строкової служби. За словами військового комісара області, усі дії виконували спільно з патрульними, оскільки інакше вони не мали права перевіряти документи. Утім, у патрульній поліції заперечують будь-яку співпрацю з військовими.

Читайте також: Безпардонні судді, гроші в туалеті та шпигунський детектив: як не треба давати хабарі

Такі дії з боку представників військового комісаріату назвали неправомірними в Офісі Омбудсмана. Натомість, їх підтримав голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

Військовий комісар Львівської області Олександр Тіщенко наголосив, що події у Кривій Липі не є чимось новим. За його словами, це пересічна операція зі вручення повісток, які вже неодноразово проходили у Львові.

Пізніше військовий комісаріат Львівщини опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці списки, як вони зазначили, «ухилянтів». Пост містив повні прізвища, імена, по батькові хлопців і їх дати народження. Наступного дня сторінка комісаріату не працювала, за словами Олександра Тіщенка, «у зв’язку з блокуванням значної частини матеріалів». Утім невдовзі вона відновили свою роботу. Правозахисники назвали публікацію даних призовників порушенням прав людини і закону України.

Рюкзаки Авакова

Фото ілюстративне. Джерело: UA.News

Наприкінці 2014-початку 2015 року МВС закупило для Нацгвардії тактичні рюкзаки, загальна вартість яких становила 16,5 млн грн. Дніпропетровська фірма «Дніпровенд» зобов’язалася поставити п’ять тисяч одиниць. Згодом з’ясувалося, що фірма виявилась ліквідованою і причетною до одного із друзів сина Авакова Олександра. На той момент, коли фірма брала участь в тендері, правоохоронці вже майже рік розслідували її діяльність як можливого конвертаційного центру. Не зважаючи на це, МВС перевело на її рахунки 14,5 млн грн за рюкзаки.

З’ясувалося, що, окрім цього, МВС переплатило за рюкзаки і, крім того, переможців тендеру обрали за особистого втручання колишнього заступника Міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря. Варто зазначити, що рюкзаки у повному обсязі так і не поставили, а ті одиниці, які все ж надіслали, не відповідали вимогам.

1 листопада суд відпустив Олександра Авакова під особисте зобов’язання. Та сама доля спіткала й Сергія Чеботаря.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: