За рік дії мовних квот Нацрада оштрафувала радіостанції на понад мільйон гривень

ec95a3555c9fba5e2a0a417c1a62407d_XL
Фото: ілюстративне

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення у перший рік дії мовних квот зафіксувала 17 порушень і оштрафувала радіостанції на більш як 1 млн грн.

Про це повідомили 12 грудня голова Нацради Юрій Артеменко і член Нацради Сергій Костинський на прес-конференції, присвяченій року дії квот, пише Детектор медіа.

Зокрема, за рік Нацрада провела 12 хвиль моніторингу 16 загальнонаціональних радіомереж і три хвилі моніторингу 179 регіональних і місцевих радіостанцій.

Протягом листопада 2016 – жовтня 2017 року для радіостанцій діяли квоти 25% пісень українською мовою та 50% ведення програм українською мовою. З 8 листопада 2017 року квоти зросли до 30% пісень і 55% ведення програм.

Протягом першого року Нацрада зафіксувала 17 порушень: чотири порушення частки ведення програм українською мовою та 13 порушень частки пісень українською мовою. У тому числі штрафи отримали чотири загальнонаціональні радіостанції, усі – за недотримання частки пісень: Kiss FM (215 тис. 600 грн.), «Шансон» (125 тис. 726 грн.), «Ера ФМ» (317 тис. 438 грн) і «Люкс ФМ» (50 тис. 520 грн).

«Найбільший штраф отримала «Ера ФМ» – 317 тис. грн. Це сталося якраз у перехідний період, коли Андрій Деркач продав радіостанцію холдингу Томаша Фіали», – розповів голова Нацради Юрій Артеменко.

За його словами, якщо станція розмовного формату, але в ефірі лунають кілька пісень, то кожна третя пісня має бути українською. «Ера ФМ» поставила чотири пісні, усі вони були російською мовою», - додав голова Нацради.

За словами пана Артеменка, більшість порушників одразу сплачують штрафи, не оскаржуючи їх у суді. Гроші від штрафів ідуть не до бюджету Нацради, а до державного бюджету.

Читайте також: Радіо «Люкс ФМ» оштрафували за порушення мовних квот

У листопаді 2017 року Нацрада провела першу хвилю моніторингу за другий рік дії закону, коли квоти вже зросли. І виявила одну ознаку порушення: на радіо «П’ятниця» в першій половині дня (із 7:00 до 14:00) частка пісень українською мовою становила 29% замість передбачених законом 30%.

На найближчому засіданні 14 грудня Нацрада планує розглянути цей кейс і призначити позапланову перевірку, яка має підтвердити або спростувати порушення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: