Скасують безвіз? ЄС висунуло 6 вимог до української влади

im-thumb-2
Фото ілюстративне

Колонка політолога Андрія Ткачука.

Гальмування реформ, корупція та відсутність політичного діалогу: Єврокомісія оприлюднила звіт щодо співпраці з Україною в рамках нового механізму призупинення безвізового режиму.

Насправді, нічого нового. 11 травня Рада міністрів Євросоюзу схвалила остаточне рішення про безвіз з Україну. І вже тоді ЄС приймає новий документ, який регулює механізм припинення безвізу. Раніше усі заяви від європейських топ-політиків щодо відкату України від реформ не мали жодного юридичного характеру. Але це - перша офіційна нота від наших партнерів.

Проаналізуємо кожну із вимог від ЄК.

Посилення співпраці з інститутами ЄС для запобігання ризиків нерегулярної міграції;

Не дарма цей пункт на першому місці. Міграційна політика одна із ключових для життєдіяльності ЄС. Саме на тлі активізації потоку мігрантів на територію континенту в країнах ЄС на виборах почали перемагати ультраправі популістичні партії. Цим партіям притаманна позиція «знищення» Європейського союзу. Вихід з ЄС, жорстке обмеження прав мігрантів: ключові гасла, які дозволили цим партіям увійти в політичне життя Європи. Серед них: «Альтернатива» в Німеччині (12,6 % на виборах в Бундестаг); «Партія Свободи» в Нідерландах (13,1 %, друге місце на виборах в парламент), «Національний фронт» у Франції (друге місце лідера партії Марі Ле Пен на президентських виборах), «Партія свободи» в Австрії (друге місце та колосальні 27,4% на виборах в парламент, а також коаліції із партією нового канцлера Себастіана Курца).

Читайте також: Потік нелегальних мігрантів у Францію зріс з початку дії безвізу, — посол Франції

Чому такий пункт ЄК надсилає Україні? Лише за офіційними даними МЗС України, на кінець 2016 року понад 5 млн українців на легальних умовах працюють за кордоном. І ця тенденція продовжує невпинно зростати. За даними експертів, така ж кількість українців працює нелегально. Безвіз українці почали використовувати для роботи! Європа боїться нового потоку заробітчан, адже їм вистачає біженців. Якби то не було, але саме міграція на сьогоднішній день може розколоти Європейський союз.

Проведення кампанії з інформування про обов’язки і права в рамках безвізового режиму;

Знову ж таки, трудова міграція. В Єврокомісії застерігають, що саме влада несе повну відповідальність за незаконних заробітчан-українців в Європі. Європа не бачить результативної інформаційної кампанії щодо донесення до українців правил користування безвізом.

Чому? Можете ви запитати, адже ми бачили багато зовнішньої реклами на вулицях і в ЗМІ. Та річ утім, що кошти, передбачені на інформативну кампанії, пішли просто на піар-технологію влади. Українцям доносили те, що влада – молодці, нарешті перемога, нарешті безвіз, та справді інформації щодо умов та правил використання було надзвичайно мало.

Читайте також: Долар по 30 та ріст інфляції: як житимуть українці за бюджетом 2018 року

Забезпечення незалежності, ефективності і стійкості антикорупційних реформ, зокрема шляхом створення незалежного та вищого спеціалізованого антикорупційного суду згідно з висновком Венеціанської комісії і українським законодавством;

Багато розмов про антикорупційний суд. Та, на жаль, лише і розмов. На сьогоднішній день є два законопроекти щодо створення Антикорупційного суду. Один депутатський, інший президентський.

Порошенко закликав депутатів відізвати свій, а він внесе власний, який і треба підтримати. Та, якби не було смішно, але саботують та зривають відповідні голосування саме депутати від Блоку Петра Порошенка.

Аналіз того, чому нам так потрібні незалежні антикорупційні суди я провів в одному з попередніх матеріалів.  

Негайно відновлення авторитету НАЗК і створення ефективної системи верифікації електронних декларацій;

НАЗК на сьогодні повністю дискредитує антикорупційну реформу в Україні. Нагадаю один із скандалів в агентстві: екс-керівник Департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя НАЗК Ганна Соломатіна звинуватила голову агентства Наталію Корчак у фальсифікуванні результатів перевірок декларацій народних депутатів. Відповідні матеріали Соломатіна передала НАБУ.

На тлі колосальних зарплат та премій НАЗК не демонструє результатів. Адже, яка головна задача агента: повний аналіз усіх декларацій та передача в НАБУ документів щодо окремих декларантів щодо яких є підозра. Вся країна побачила задекларовані мільйоні статки депутатів та міністрів, а дехто і дня не провів в бізнесі, а результатів немає. Лише надумані справи проти окремих політиків, які розвалилися в суді.

Скасування поправки щодо електронного декларування доходів антикорупційних активістів;

Скандал із декларуванням доходів  та  витрат антикорупційних ГО-шок. Депутати таки протягнули таку законодавчу норму та під тиском суспільства та західних партнерів Президент все ж скасував ці ганебні норми. Тоді про що пише Єврокомісія?

На Банковій пропонують запровадити нові додаткові податкові звіти для громадських некомерційних організацій та їх контрагентів. В руках нереформованої фіскальної служби такий інструмент може стати дієвим способом блокування роботи критично налаштованих до влади організацій.

Читайте також: Для кого прийнятий бюджет 2018? Головні цифри, за якими житиме країна

Насправді, під соусом прозорості та підзвітності, в Адміністрації Президента хочуть повністю контролювати антикорупційні ГО. Для Європи успішна антикорупційна реформа - одна з ключових вимог до України. Саме тому в Україну  приходять мільйони доларів на антикорупційні проекти громадських організацій.

Активізація зусиль по боротьбі з організованою злочинністю, в тому числі шляхом виділення достатніх ресурсів на Національну поліцію;

В першу чергу ЄС вимагає прийняти належне законодавство щодо кібербезпеки та організувати роботу відповідного органу.

До того ж, криміногенна ситуація в Україні дуже лякає сусідів. Вони розуміють, що користуючись безвізом, в Європу потрапляють контрабандисти. Тому ця вимога стосується першопричини цього явища. Мова про непродуктивність правоохоронців. Реформа поліції пройшла дуже неоднозначно. Якби висловилися ІТ-шники: інтерфейс змінено, а функціонал лишився попередній.

Та найгірше те, що для міністра Авакова патрульна поліція стала бізнес-проектом. Чого варті тільки скандал з рюкзаками на 2,1 млн грн, які пройшли через фірми-одноденки Авакова, по якій затримали його сина. Також закупівля японських гібридних позашляховиків Mitsubishi Outlander PHEV для потреб Нацполіції по завищених цінах, сума замовлення склала  майже на 1 млрд  грн.

Читайте також: Перша ніч безвізу. Репортаж з українсько-польського кордону (фото)

Саме на цьому і акцентують увагу в ЄК.

В першу чергу Єврокомісія винесла вимоги до Косово, Грузії та України. Протягом 2018 року комісія має подати звіт щодо виконання Україною перерахованих вимог.

Якщо ж після всіх цих заходів Єврокомісія все-таки вирішить скасувати "безвіз", то впродовж одного місяця вона має ухвалити відповідний акт, дія якого - дев'ять місяців. Протягом цього часу країна має вирішити проблеми у відповідних сферах. На цей час громадяни країни мусять знову відкривати візи.

Зрештою, головне те, що виконання цих вимог потрібно перш за все для нас. Це ті речі, які декларував кандидат в президенти Петро Порошенко в своїй програмі «Жити по-новому». Це ті положення, які увійшли в  коаліційну угоду.

Та факт залишається фактом. Попередження від ЄС, тепер офіційне, наша влада отримала. І, цілком ймовірно другого вже не буде. А за саботаж реформ розраховуватимуться прості українці.

«Рюкзаки Авакова» вкотре довели, що нам потрібний Антикорупційний суд

Андрій ТКАЧУК,
Політолог, журналіст, громадський активіст

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: