У МВФ назвали головні ризики держбюджету-2018

budzhet1_650x410
Фото: Daily - РБК-Украина

Найбільший ризик державного бюджету України на 2018 рік – зашвидке зростання видатків, яке випереджає ріст економіки країни.

Про це у коментарі «Економічний правді» повідомив представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Він нагадав, що наразі МВФ має з Україною чотирирічну програму, термін якої добігає завершення у березні 2019 року.

«Програма робить особливий наголос на питаннях податково-бюджетного та фінансового секторів, а також на структурних реформах, що покликані поліпшити бізнес-середовище та подолати корупцію, пожвавити енергетичну та земельну реформи та наростити економічну ефективність шляхом реформування та приватизації держпідприємств», – заявив Люнгман.

«У нашому діалозі з владою ми сфокусовані, як і раніше, на успішному впровадженні чинної програми», – відзначив представник МВФ в Україні.

За його словами, важливо, щоби податково-бюджетна політика керувалася досягненням трьох цілей:

перша – скорочення боргу шляхом утримання фіскальних дефіцитів на низькому рівні, друга – контроль поточних видатків, як-от фонду зарплати, пенсій та трансфертів підприємствам та домогосподарствам, з тим, щоби достатньо ресурсів скеровувалося на інвестиції в інфраструктуру та інші пріоритетні галузі, третя – впровадження реформ для поліпшення податкової системи та якості державних послуг.

«Ризики, які ми бачимо, полягають у зашвидкому зростанні поточних видатків – темп збільшення яких суттєво перевищує номінальне зростання економіки, і в істотному уповільненні деяких реформ. В сукупності це шкодитиме конкурентоспроможності України, а врешті-решт загрожуватиме її борговій стійкості», – заявив Люнгман.

«Не менш важливо, щоб покладені в основу бюджету-2018 очікування були реалістичними. Фіскальний дефіцит не повинен перевищувати заплановану стелю, асигнування державних інвестицій реалізовувалось без посилення податкового навантаження», – підсумував він.

Нагадаємо, Верховна Рада 8 грудня ухвалила держбюджет-2018.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: