Львів’янка у Нігерії: водоспад, що зцілює душі (фото)

IMG-20171230-WA0039

Продовжуємо публікувати захоплюючі розповіді львів'янки Ірини Пілат, яка зараз живе у Нігерії, що в Африці. Цього тижня історія про туризм та місцеву природу.

Не Лагосом єдиним Нігерія багата. Хоч це і не дуже тйюріст френдлі країна, все одно тут є на що подивитися.

Минулих вихідних ми - моє дітьо і чоловік і його сестра з родиною - нарешті вибрались за місто і поїхали дивитися на водоспад Олумірін і тепле джерело в Ікогосі. Спочатку ми заїхали в Місто Ібадан в Штаті Ойо (130 км від Лагоса), де залишились переночувати в домі родичів, а на другий день вирушили на водоспад (ще 124 км), далі до джерела (60 км) і звідти назад в Лагос (333 км). Оці всі відстані для мене виглядають великими, хоча для нігерійців з їхньою величезною країною це все вважається “недалечко”.

Ібадан - наше місто ночівлі - нагадало мені, як не дивно, Тернопіль. Це теж ніби велике місто зі своїм бізнесом і т.д, але порівняно з шумним і брудним Лагосом, Ібадан таке собі тихе затишне містечко для 2 550 593 люду.

Тут люди якісь спокійніші, є тротуари для пішоходів і набагато чистіше. Звичайно на наші мірки, тут все одно брудно і шумно, але виїхавши з шальоного Лагоса, Ібадан був як ковток свіжого повітря, навіть не зважаючи на харматан (період року, коли повітря стає трохи холоднішим і сухішим, немає дощів і всюди багато пилу. Така собі африканська зима). Переглядайте фото 🙂

 

А тепер про водоспад - основну ціль нашої поїздки, куди ми поїхали наступного дня.

Водоспад Олумірін (Olumirin) знаходиться недалеко містечка Ерін Іджейша, тому його ще називають Erin Ijesha waterfall. Олумірін з мови юруба означає “інше божество”. Сам водоспад поєднує в собі 7 водоспадиків (7 рівнів) неймовірної краси. Історія нам каже, що водоспад відкрила Акінла в 1140 р н.е - внучка Одудуви в час міграції людей Іфе в місто Ерін Іджейша.

Вона ж і заснувала це місто. Місцеві вважають місце водоспаду священним і вірять, що воно очищає душі. Також є легенда, що вода витікає з великого казана з вершини гори.

На жаль, ми побачили тільки 2 рівні, бо підніматися вище було дуже складно, а ми були з дітьми. Але цього було достатньо, щоб насолодитися майже незайманою африканською природою і ми змогли зловити веселку в воді 🙂

Ну і африканські комарі змогли сповна насолодитися нами - їх тут чимало. А ще нігерійські туристи просили сфотографуватися зі мною і Лукасом бо ієбо (біла людина) для них така ж атракція, як і водоспад. Почувала себе мавпочкою в зоопарку 🙁 І зрозуміла як відчував себе Фемі, коли з ним просили теж так сфотографуватися в Україні. Мораль - ніколи такого не робіть, це негарно.

Вода чистюсінька. Тече собі поміж ліан і пальм. Дуже там класно. Порівняно з українськими водоспадами водичка тепленька. Місце справді заспокоює і якось очищає духовно... На жаль фото не передають атмосфери повністю.

Читайте також: Львів’янка у Нігерії: як переїхати в Африку із немовлям

Після декількох годин на водоспаді ми поїхали, як на мене, в унікальне місце - Тепле джерело Ікогосі (Ikogosi Warm Spring). Унікальність цього місця в тому, що з гори течуть 2 джерела з водою різної температури. В одному джерелі вода десь 70 С, в другому, напевно, 10С. І в одному місці ці 2 джерела об’єднуються і течуть собі далі з температурою десь 35 С. На території побудували курорт і недалеко від місця об’єднання джерел є басейн з проточною водою з джерела. Дуже круто там купатися - водичка тепленька і 100 % чистенька.

За легендою, оті два джерела колись були двома дружинами одного чоловіка - видатного мисливця. Одна дружина була дуже темпераментна, а друга дуже тиха і спокійна. То одного дня дружини дуже посварилися між собою і чоловік мусів їх розбороняти. То після цієї сварки одна дружина стала гарячим джерелом, а друга - холодним.

Читайте також: Львів’янка у Нігерії: Різдво у спекотній країні

Насправді ж температура залежить від того, наскільки глибоко джерело тече під землею. Очевидно, одне з них тече значно глибше, тому воно тепліше, коли витікає на поверхню. Але побачити таке місце вживу справді класно. А особисто для мене було неймовірно круто побачити, як росте бамбук - для кожного свої атракції 🙂 Вперше побачила, як росте ця трава (саме трава, а не дерево) вживу і дуже з того тішилася.

Повертались ми до дому втомлені і задоволені як слони. Пообіцяли собі, що найближчим часом повернемося знову на водоспад, але цього разу без дітей, щоб піднятися до 7 сходинки.

Підсумовуючи, скажу, що тут, на жаль, усілякі  туристичні атракції не дуже юзер френдлі - ніде немає вказівників чи табличок з історією місця. Є де-не-де якісь елементи, але для іноземного туриста без допомоги місцевих гідів і Вікіпедії розібратись "що куди" дуже складно. Та й навіть Вікіпедія мало що розказує, в основному шукала інформацію по туристичних блогах. Хоча це додає особливого шарму і автентичної цінності місцям, і робить їх непопсовими.

Львів’янка у Нігерії: перший похід на африканський базарІрина ПІЛАТ

Народилася в м. Новояворівськ, з студентських років жила у Львові, а цього року переїхала в м. Лагос, Нігерія. Маркетолог у декреті, віднедавна блогер, дружина новоспеченого лікаря з Нігерії Фемі і мама солодкого хлопчика Лукаса

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: