Лише чверть народжених в Криму та ОРДЛО мають українські свідоцтва, — дослідження

1F6DC220-9878-4E39-8C52-6D742425287E_w1200_r1_s
Фото: Радіо Свобода

Лише 25% народжених дітей на окупованих територіях мають українське свідоцтво і тільки для 14% померлих офіційно оформили документи на підконтрольній Україні території.

Про це свідчать результати дослідження «Перешкоди в реалізації прав і свобод осіб на окупованій території Кримського півострова та тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей (реєстрація фактів народження і смерті», яке презентували у Львові 12 січня, інформує Дивись.info.

За даними Мін’юсту України за період з жовтня 2014 до червня 2017 років було видано понад 31 тисячу свідоцтв про народження і смерть особам, які народилися чи померли в Автономній Республіці Крим або на тимчасово окупованих територіях Луганської і Донецької областей. За словами Олега Ільницького, кандидата юридичних наук, доцента Львівського національного університету імені Івана Франка, це приблизно 25% загальної кількості по легітимації фактів народження та 14% — фактів смерті.

«На сьогодні в Україні зареєстровано не більше 25% фактів народжень і не більше 14% фактів смертей. Якщо взяти грубо, то 80% залишається поза увагою», — каже Олег Ільницький.

За словами експертів, така низька кількість зареєстрованих може бути пов’язана з важкою процедурою реєстрації фактів народження та смерті в Україні для мешканців ОРДЛО і Криму.

Зазначимо, що дослідження проводили у рамках проекту «Усунення дискримінації громадян України при реєстрації фактів народження та смерті, що відбулись на тимчасово окупованій та не контрольованих Урядом територіях України» реалізують Центр правових та політичних досліджень "СІМ" у партнерстві з Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ) за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: