На сьогодні 8 лікарня гостро потребує комп’ютерного томографа, - головний нейрохірург Львівщини (інтерв’ю)

андрій токарський
фото: надане Андрієм Токарським

У 2017-му році у нейрохірургічному відділенні Львівської лікарні швидкої медичної допомоги було проведено понад тисячу хірургічних втручань. Близько 600 з яких, за міжнародною класифікацією, вважаються надскладними.

Про це журналістам Дивись.info розповів головний нейрохірург Львівщини Андрій Токарський. Який, до того ж, очолює це відділення.

У розмові – про стан нейрохірургії сьогодні, вплив медичної реформи на галузь та співпрацю з іноземними колегами.

— Нейрохірургію часто порівнюють з рукоділлям. Тому що робити все надзвичайно важко і потрібна точність до міліметра. Якщо беремо львівських нейрохірургів, вони всі мають великий досвід і працюють з операціями надскладними? Чи є поділ?

Однозначно, людина після вищого навчального закладу не може йти самостійно на складні операції. Я вже не говорю про надскладні. Нейрохірургія, вона десь подібна, знаєте, як вчать дитину ходити. Спочатку по кімнаті, потім по двох кімнатах, потім виводять на вулицю.

  —  І все ж, скільки фахівців високого класу є у Львові?

Я вважаю, що фаховим нейрохірургом може вважатися лікар, який має вік порядку 40 років і старше. У нас у Львові таких є 12 людей. Але між ними усіма є дуже велика система фільтрів. Є люди, які люблять більше займатися хребтом, інші люди більше головним мозком. Тобто, є по-різному. І я не можу сказати, що ті, що хребтом, що вони гірші нейрохірурги. Вони є високої якості для вузьких спеціалізацій, бо техніка дозволяє на сьогоднішній день спеціалізуватися взагалі дуже вузько.

ВАЖЛИВО: У Львові два нейрохірургічні відділення: у 8-ій клінічній лікарні та
Лікарні швидкої медичної допомоги

— Ви часто говорите про те, що рівень фахівців у Львові високий, але медичне обладнання залишає бажати кращого. Чого найбільше не вистачає нейрохірургії?

фото: ЛОДА

Ту техніку, про яку ми говоримо, її можна поділити на дві частини. Перша – це є розхідні матеріали для хірургічних втручань. Які починаються з металоконструкцій, з пластику конструкцій, котрі ми під час операцій вмонтовуємо в пацієнта. Це є перша частина – розхідники. Вони менш дешеві. Друга річ, яка є необхідна, - це техніка діагностично-операційна. На сьогоднішній день 8-ма лікарня гостро потребує комп’ютерного томографа. Просто дуже гостро. Муніципального. Тут вже, знаєте, знову пересікаються питання з реформою. Бо коли введуть реформу і всі послуги стануть платні, без різниці, чи у них стоїть муніципальний комп’ютер, чи не муніципальний, ціна буде однакова. Якщо готуватися до реформи, то напевне наша лікарня (Лікарня швидкої медичної допомоги – АВТ.) найбільше готова до реформи. Тому що у нас, в принципі, орендують приміщення, у нас є магнітно-резонансна і комп’ютерна томографія високоякісна. Нам потрібен на сьогодні мікроскоп (орієнтовна вартість  - 1 500 000 грн), ендоскопічна стійка, рентген-прозорий операційний стіл.

Читайте також: Як 11-річна дівчинка за день виросла на 8 сантиметрів (фото)

Тобто це є речі, які дозволяють робити операції не кустарними речами, які ми тут самі викомбіновуємо, а вже на вищому рівні. Тобто ви не зможете змусити майстра, давши йому тільки пісок і глину, зробити нормальний ремонт у приміщенні. Він навіть може вміти, але звичайною кельнею, шпателем і глиною такого не зробить. Йому треба і гіпс стартовий, і гіпс фінішний, і зашліфувати, і заполірувати, і відповідні покриття. Так само лікарю – потрібні дуже багато речей.

 — Коли ми говоримо про реформу медичну, нейрохірургія не виділена як окрема галузь...  

Вона йде в загальній реформі, як і будь-яка інша галузь. Тобто у нас, як завжди, все змішали в один баняк, вимішали, зробили гомогенну суміш і пробують тим всім фарбувати ті залишки медицини, які лишилися на сьогоднішній день.

фото: надане Андрієм Токарським

 — А на Вашу думку, її варто було виділи як окрему, спрямовуючи сюди певні інновації, що тягнуться до Європи та Америки?

Поклавши руку на серце: неможливо зробити комунізм в окремо взятій області. Це є нереально. Тому що є законодавча база. Що таке закон – це є відповідні загорожі, всередині яких ми маємо право пересуватися, як вважаємо за потрібне. Не маємо права виходити за загорожу.

Читайте також: Під час вдалої операції отримуєш холодне, «металеве» задоволення, – нейрохірург Андрій Мизак (інтерв’ю)

Не можна виділити якусь одну галузь і сказати: «Ви собі ходіть, куди хочете і робіть, що хочете». Ми повинні йти разом з усіма однаково. Тому що нейрохірургія – це не окрема галузь. Нам пацієнтів дають і терапевти, і невропатологи, і травматологи. Тобто нас окремо виділити не можна.

Єдине, що можна, місцево, локально, наприклад, у даному львівському випадку, звернути увагу на таке відділення, як нейрохірургія. І все таки програми, які десь там виділяються, залучати до міжнародної співпраці, до фінансування конкретно нейрохірургії, як високої фінансово об’ємної галузі медицини.

фото: надане Андрієм Токарським

— Тим не менше, міжнародна співпраця дійсно є. У 2017-му році у Львові нейрохірурги спільно з лікарями з Польщі, якщо не помиляюся, зробили 12-річній пацієнтці унікальну операцію на хребет. Ця співпраця, яка, зокрема, відбувається між Львовом і Польщею, що це за співпраця? І що вона дає нашій міській медицині?

У першу чергу – це є піар. Тобто я не можу сказати, що польські спеціалісти є набагато сильніші, ніж ми. Якщо нас забезпечувати тією апаратурою і тими умовами, в яких працюють польські лікарні, наші лікарі, я вважаю, є абсолютно не гірші. А часом навіть кращі. І це я можу сказати не тільки про польських лікарів, наприклад.

У нас є співпраця, коли приїжджають з Англії. На сьогоднішній день усі лікарі, які приїжджали у наше нейрохірургічне відділення і пропонували якусь співпрацю з-за кордону, стояло питання: ми робимо це, це, це і це, що вони нам можуть допомогти, показати і навчити. І всі, хто до нас приїжджали, а це спеціалісти з Канади, зі США, Англії, усі казали: «На жаль, ми не маємо більше чому вас навчити». Ми готові прийняти будь-яку їхню допомогу, те, що я говорив, - розхідні матеріали і діагностичну апаратуру. Оце ми готові прийняти без проблем.

— Нейрохірургія у Львові та України в майбутньому. Ви кажете, що вона матиме високий рівень, якщо на неї почнуть звертати увагу. Як саме: нам потрібно збудувати у Львові, наприклад, цілий нейрохірургічний центр чи збільшити кількість відділень?

Більше відділень не потрібно. Відділень є достатньо, відділення справляються зі своєю роботою. У нас є проблема з хворими, яких ми закінчили лікувати, щоб їх віддати у інше відділення. Оце проблема.

Інші лікарні, вони не в стані витягнути такого хворого, який у нас лежить. Хворий, який лежить в лікарні на Топольній, наприклад у вегетативному стані, інші лікарні не можуть за таким хворим доглядати. Скільки ми таких хворих віддали, вони дуже швидко померли. Тому ми їх тримаємо доти, доки доведемо до такого стану, що практично може бути вдома. Тоді відпускаємо в райони області.

Спілкувався Олег ГАЛІВ

Читайте також: Скандал навколо львівської лікарні швидкої допомоги: чи допоможе медична реформа

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: