УІНП через «антибандерівський закон» пропонує полякам вести історичні дискусії на території України

680_5a749630b12a7

Український інститут національної пам'яті оприлюднив заяву про неможливість продовження роботи Українсько-польського форуму істориків в попередньому форматі – історичні дискусії про польсько-український конфлікт стали неможливими в Польщі.

«Історичний діалог – основа подолання наслідків минулих конфліктів між народами. Дискусії між істориками активізують нові дослідження, вони є засобом верифікації існуючих уявлень про минуле, усувають із суспільної свідомості шкідливі міфи, стереотипи та упередження, що стоять на заваді приязних стосунків у сучасності. Тому Український інститут національної пам'яті виступив з ініціативою організації Українсько-польського форуму істориків. З 2015 року відбулося п‘ять засідань (двічі на рік, почергово в Україні та Польщі) за участі істориків з обох країн. Дискусії між дослідникам — завзяті та гарячі, але попри це конструктивні та корисні для розуміння минулого.

Ухвалення нового закону про Інститут національної пам'яті в Польщі, яким передбачено зокрема кримінальну відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів 1925-1950 рр.» суттєво звужує простір для дискусій та діалогу.

Український інститут національної пам'яті, який забезпечував функціонування української частини Форуму, не бачить можливостей для його продовження в попередньому форматі. Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там. Тому, слідуючи цінностям відкритого діалогу та вільного доступу до джерел, звертаємося до польських колег з пропозицією щодо продовження історичних дискусій на території України, де відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого.

Певні, що дискусії про минуле мають залишатися прерогативою істориків, а не політиків. Адже саме зважена професійна розмова — а не гучні політичні заяви — є однією з основ для порозуміння між народами», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, учора президент Польщі Анджей Дуда підписав правки до закону про Інститут національної пам’яті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: