Нова керівниця юстиції Львівщини розповіла, чому погодилася на посаду і чи спілкується із попередником (інтерв'ю)

IMG_0801

Нещодавно в Головному територіальному управлінні юстиції Львівської області. відбулися кадрові зміни. На посаду керівника юстиції Львівщини призначили Іванну Смачило.

Нещодавно в Головному територіальному управлінні юстиції Львівської області відбулися кадрові зміни. На посаду керівника юстиції Львівщини призначили Іванну Смачило.

До цього призначення Іванна Смачило керувала Головним територіальним управлінням юстиції у Рівненській області.

ІА Дивись.info розпитала у неї про те, як вона планує свою роботу тут та що думає про звільнення свого попередника, Ярослава Жукровського.

Попередній керівник Ярослав Жукровський, нагадаємо, судиться щодо незаконного звільнення.

- Розкажіть трохи про себе? Чому покинули Рівненську юстицію та погодилися переїхати до Львова?

В 2015 році я пройшла конкурс на посаду начальника головного територіального управління юстиції у Рівненській області, з тих пір і до часу переведення у Львівську область я працювала там. До того займалася адвокатською практикою.

Щодо переведення до Львівської юстиції, то скажу, що тут склалися суб'єктивні і об'єктивні обставини, про які всі знають. Але державна установа незалежно від будь-яких обставин має працювати, виконувати свої обов'язки, належно забезпечувати послугами громадян. І так склалося, що не було кого поставити в.о керівником юстиції Львівської області, адже й заступники були на лікарняному, і так далі. Тому, в понеділок, мені сказали, аби забезпечити нормальний робочий процес, потрібно працювати. Я як державний службовець, враховуючи всі обставини, у вівторок вже була тут.

- Це тимчасово? Коли Вас запрошували на цю посаду, то що говорили?

Я думаю, що ми не можемо про це зараз говорити, оскільки не знаємо, яким буде рішення суду по Ярославу Івановичу. Тому зараз говорити, як воно буде з часом, некоректно, оскільки ми не знаємо цього.

Я думаю про тимчасовість, але скільки в часі це може тривати, я не знаю.

Читайте також: Керівник юстиції Львівщини розповіла, звідки у неї гроші на автівку Jaguar

- Які у Вас стосунки із Ярославом Жукровським, ви спілкуєтесь?

З Ярославом Івановичем я спілкуюся по-людськи, нормально, і в мене в цій ситуації нейтральна позиція. А моя задача зараз полягає в тому, аби налагодити в колективі робочу атмосферу. Щоби працівники професійно, добросовісно виконували свої обов'язки. Я не є стороною цього конфлікту і не хочу туди втручатись, думаю, що суд поставить все на свої місця.

-  На прес-конференції Ви сказали, що будете продовжувати започатковані паном Ярославом реформи? Які саме?

В першу чергу, потрібно зважити на те, що функція управління юстиції на місцях, в регіонах, полягає в тому, аби реформи та новації Міністерства юстиції України, швидко впроваджувати тут. А зараз в міністерстві є чимало таких новацій. Окрім того, в кожного регіону є своя специфіка та якісь відмінності. Тут також потрібно на це все реагувати. Тому всі ці реформи, новації, які запроваджувались в Міністерстві та тут на місці Ярославом Жукровським, звичайно, я їх буду надалі підтримувати і ми будемо в цьому напрямку далі рухатися.

- А якісь нові? Можливо, маєте ідеї?

Я вам хочу сказати, що в Міністерстві юстиції наскільки багато ідей, що якщо їх всіх реалізовувати, то в принципі може не вистачити робочого часу та енергії. Але я готова на це і бачу, що колектив управління теж готовий. Тобто, тут є із ким працювати, є дуже багато професійних кадрів та бажання працювати. Ми всі разом будемо рухатися вперед і все це робити.

- Щодо колективу? Після звільнення Жукровського частина колективу заявила, що підуть слідом за ним? 

Моя позиція така: всі, хто хоче працювати, всі будуть працювати. На сьогодні немає ніяких кадрових змін. Ніхто не звільнився, і всі готові далі працювати. Я їм за це дуже вдячна. А час покаже. Хочу сказати, що на сьогоднішній день я бачу, що люди із готовністю виконують свою роботу.

- Сильні та слабкі сторони Львівської юстиції, які ви вже встигли побачити?

Я в цьому питанні буду коректна, тому що це все є суб’єктивний фактор. Ми маємо розуміти, що людина, яка сьогодні працює дуже наполегливо, компетентно, а завтра можуть скластися обставини, і бажання може зникнути. Я бачу, що тут є дуже багато професійних людей, які можуть працювати. Час покаже, тому висновків по роботі ще зарано робити. Треба хоча б місяць-два, щоб побачити результати.

- Які маєте плани? До прикладу, ви сказали, що невдовзі можна буде проводити шлюбну церемонію у замках Львівщини? Про які саме йдеться?

Наразі тривають переговори з різними установами щодо цього. Ми думаємо, що саме замки будуть надзвичайно цікавою локацією для молодят. Адже, замок – дуже романтичне місце, а весілля - подія, яку молодята хочуть запам'ятати на все життя. Чому їм не дати таку можливість, до того ж замки Львівщини надзвичайно цікаві історичні об'єкти. Буквально сьогодні ми ще маємо таку зустріч.

Думаю, що в найближчому майбутньому ми надамо таку можливість мешканцям не тільки Львівщини, а всім охочим.

- Закон про аліменти? На вашу думку, наскільки він ефективний та чи вирішить проблему із боржниками? 

Сьогодні ми маємо революційний закон про посилення відповідальності за несплату аліментів. Я дуже тішуся, що він набув чинності. Це надважливий соціально-нормативний документ. До тих, хто платить аліменти, ніяких претензій немає. І для них насправді нічого не зміниться.

На жаль, вже багато років при нашому бажанні захистити права дітей, ми мали дуже мало методів впливу на таких людей, які можуть, але не платять аліменти своїм дітям.

Ми зробили статистику, і хочу сказати, що з тих, хто не платить аліменти, автоматично не утримують своїх дітей, більша половина людей, які мають можливість і можуть платити, проте чомусь цього не роблять. Тобто такі люди працюють неофіційно, мають неофіційні прибутки і майно, яке зареєстроване не на них. Я вважаю цинізмом, не виконувати свої прямі зобов’язання.

І з 6 лютого ми маємо інші методи впливу і, я думаю, що показник таких неплатників стрімко зменшиться. Коли системних неплатників аліментів торкнеться закон, тобто їхнього безпосереднього життя, - а це обмеження права керування автомобілем чи виїзду за кордон (на сьогодні насправді дороговартісні речі), люди задумаються.

Окрім того, для тих, хто не може забезпечити собі роботу вже роками, ми їх забезпечимо суспільними роботами. А всі кошти будуть йти на утримання дітей. Лопату, віник і вперед! Якщо люди не можуть знайти роботу, ми їм в цьому допоможемо.

Читайте також: Відсьогодні набув чинності закон, який підвищує відповідальність за несплату аліментів

Тому, я вважаю, що це насправді дієві методи. Ми зараз будемо моніторити ситуацію і буквально через місяць нам вже буде про що говорити. Маєш мотивацію народжувати дітей, - май мотивацію їх утримувати.

- Стартував проект «Я маю право». Що це за проект і яких результатів очікує юстиція? 

«Я маю право» - загальнонаціональний проект. Я, як людина, як громадянин та посадовець скажу, що дуже дієвий проект, оскільки юстиція завжди займалася просвітницькою роботою. І це один із просвітницьких проектів. Проте ми маємо розуміти, що ті методи, заходи, які працювали 15 років, вже є неактуальними, і їх потрібно радикально змінювати.

Це новий формат, якраз такий, який йде в ногу з часом. Ми маємо виходити до людей, розміщувати соціальну рекламу, з роликами, з інформацією про права людей і це має працювати.

Читайте також: Управління юстиції консультуватиме людей у селах Львівщини на виїзних зустрічах

Окрім того, через сайт, через офіційну сторінку у соцмережі Фейсбук будемо також розміщувати інформацію. Оскільки користувачів Інтернету з кожним днем не лише стає більше, а віковий ценз розширюється в геометричній прогресії.

Вже із наступного тижня в рамках проекту я та наші представники їхатимемо в районні центри. Ми будемо їздити по віддалених населених пунктах, вже спланували виїзди фахівці різних напрямків.

- Які теми найбільше цікавлять мешканців?

Люди насправді потребують юридичної допомоги. Найбільший попит - це спадщина, реєстрація нерухомості, землі, виконавча служба, субсидії та пенсії.

Фактично, 80% консультацій потребує сільське населення. Також в людей є питання, з якими вони просто не знають до кого звернутися. І тому їхати потрібно туди, де люди справді цього потребують, де є криза консультацій. Тому ми будемо їздити в села, туди, де мало хто їздить. Я знаю на прикладі Рівненщини, що такі села є. Якщо при виїзді наших мобільних груп в населені пункти, до сільського населення, ми допоможемо навіть кільком людям, то наша робота вже буде недаремною.

- Які ще, на вашу думку, варто виділити реформи?

Реформ насправді багато. Не так давно стартувала реформа по виконавчій службі.  Потреба в цій реформі була вже давно, а в останні роки просто нагальною. Тому що відсоток виконання судових рішень по Україні надзвичайно низький, в межах 20-25%. Це означає,що люди могли судитися роками, а в кінці-кінців стикнутися із тим, що судове рішення є, але його ніхто не виконує. Це надзвичайно складна реформа, і не зважаючи на те, що процес вже почався, побачимо певний результат ще не так скоро. Вона розтягується в часі, але ми працюємо над тим, щоби вона була якісною і в кінці ми мали хороший результат. І щоб рішення всіх судів по території України були виконані.

- І, наостанок, як Вам Львів? 

Львів подобається всім, головне, подобаються тут люди. На жаль, відколи я приїхала, то ще в місті не була, оскільки не було часу. На вихідних я їжджу додому, на Рівненщину, до сім'ї.

Спілкувалася Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: