Будівництво житла у Львові: скільки новобудов зведено за рік і про що це говорить

76
Фото ілюстративне. Джерело: Дніпроград

Ринок житлового будівництва у Львові продовжує зростати – динаміка введених в експлуатацію будинків досі позитивна. Цьому свідчать як дані статистики, так і думка аналітиків.

Матеріал підготовлено за сприяння  будівельної компанії «Львівська Мрія».

Згідно із даними головного управління статистики у Львівській області, протягом 2017 року Львівщина опинилася у топ-3 регіонів України за обсягом прийнятого житла. Це при тому, що область не вважається найбільш густонаселеною. Тобто, можна говорити про стрімкі темпи розвитку цього ринку.

Якщо заглибитися в деталі, то загалом за рік на Львівщині прийнято в експлуатацію 958,9 тис.м2 загальної площі житла. Це на 11,6% більше, ніж у попередньому році.

Загальна кількість нових квартир, які збудували в області протягом 2017 року – 10481, і знаходяться ці помешкання у 2104 нових будинках. «Більше половини від загальної площі житла припадає на багатоквартирне будівництво, прийняття якого зросло на 15,6%. Введення в експлуатацію одноквартирних будинків збільшилось на 6,2%», - повідомили у головному управлінні статистики.

Читайте також: Теплозбереження: що пропонують львівські забудовники

Про небезпеки, які можуть бути пов’язані з такими стрімкими темпами будівництва нового житла  говорить директор ТОВ «Львівська Мрія» Андрій Борисов. «3-5 років тому у Львів мало хто будував, було лише кілька будівельних майданчиків і все. За ці роки вже є 200 майданчиків, - говорить Андрій Борисов. - Це загрожує тим, що буде збільшуватися кількість будинків-привидів, які побудовані, але стоять порожніми, бо там ніхто не живе. Навіть якщо люди будуть вкладати гроші у нерухомість, бо незалежно від курсу валют і ще чогось квадратні метри завжди залишаться квадратними метрами. Поки що багато такого по Львову немає, але малозаселені будинки вже є. Бо люди просто вклали гроші у цю нерухомість, але не живуть там. Готують ці квартири для оренди або для перепродажу. І буває таке, навіть у центрі міста, що будинок вже заселений, зданий як два роки, але ввечері проїжджаєш і бачиш, що там світяться всього кілька вікон на весь будинок. Це вже перший дзвіночок будівельникам. У нашої компанії цього не відчувається. На стадії будівництва 4-5 поверху ми маємо проданими всі квартири. Нещодавно ми здали ще один об’єкт і таким чином завершили комплекс на 28 тисяч кв. м. житла. Рік ми добудовували, не маючи вільних квартир у продажу. І коли люди отримують право власності, то перше питання: коли вже можна робити ремонт, аби переїхати до нового помешкання».

До слова, за статистичною інформацією загалом у Львові в 2017 році здано в експлуатацію 517,6 тис.м2 житла (більше половини від загального обсягу по області). Це, порівняно з 2016 роком, на 8,9% більше.

Читайте також: Поради для львів’ян: як отримати максимум бонусів від забудовника

Ще наприкінці минулого року в Україні почали поговорювати про можливий обвал ринку нерухомості через високі темпи росту цього ринку. Після публікації звіту НБУ про фінансову стабільність, про небезпеку обвалу ринку нерухомості почали говорити значно активніше. Але тут є скоріше позитив для потенційних покупців нерухомості. У звіті, в розділі про нерухомість, зазначається, що на ринку житла існують ризики через надлишок квартир, і що в першу чергу ризики стосуються забудовників. У звіті додали, що при збереженні низького попиту на тлі збереження високих темпів будівництва надлишок буде накопичуватися. Це чинитиме тиск на ціни.Втім, керівник відділу розробки макропруденційної політики НБУ Наталя Задерей в колонці на сайті видання «Новое время» зауважила: «наявність на ринку десятків тисяч непроданих квартир аж ніяк не означає колапсу економіки або ринку нерухомості».

«Ймовірний сценарій — ажіотаж спаде сам по собі. Забудовники зрозуміють, що ринок насичений, і попит не розігріти ні агресивною рекламою, ні зменшенням площі квартир», — прогнозує керівник відділу розробки макропруденційної політики НБУ Наталя Задерей.Львівська Мрія – на ринку Львова вже 5 років. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 5 будинків. Унікальність ЖК “Львівська Мрія” в тому, що будинки збудовані із цегли. Компанія вирізняється акуратністю, що стосується дозвільних документів, підбором геолокацій, інженерного проектування будинків та дотриманням усіх будівельних та технологічних норм при будівництві житла. ЖК “Львівська Мрія” неодноразово були відзначені у міжнародному конкурсі “Кришталева цегла”, як якісний забудовник. ЖК “Львівська Мрія” – помешкання створені для вашого щасливого життя!

Контакти відділів продажу:

м. Львів, вул. Рубчака, 11

вул. Кн. Ольги, 1

тел.: (032) 241-08-08

(097) 811-80-80

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: