Меморіальні виставки у Львові: кого з українських художників згадують музеї в березні (фото)

Пропонуємо огляд особливих - меморіальних виставок у галереях та музеях міста Львова.

За сприятливим збігом обставин, саме у березні відкрилося чимало виставок присвячених творчості тих чи інших художників. Оскільки надворі суттєво похолодало, пропонуємо завітати у затишні, «медитативні» зали львівських музеїв та насолодитися чудовими проектами. Свій вибір ми підкріплювали і тим фактом, що ці виставки можна відвідувати протягом тривалого часу, щонайменше до квітня, а деякі і до травня. Окрім того, всі вони розкривають творчість непересічних українських художників різних періодів.

    Тарас Шевченко

Традиційно у березні в Національному музею у Львові ім. А. Шептицького (проспект Свободи, 20) відкрилася виставка присвячена Тарасу Григоровичу Шевченку.

Цьогоріч виставка представлена як частина експозиції, тут можемо побачити чотири оригінальні роботи Тараса Шевченка з колекції НМЛ. Експонування виставки фактично розпочалося із спеціальної тематичної екскурсії, де відвідувачі мали змогу почути, як саме формувалась колекція, історії пов’язані із спорудженням пам’ятника Т.Г.Шевченку у Львові, та «шевченкіану» у творчості українських художників зламу століть.

Окрім чотирьох оригінальних робіт Т.Шевченка запрезентовано й інші раритетні пам'ятки з колекції Шевченкіани НМЛ. Серед них - факсимільне видання "Кобзаря" 1840 року з ілюстраціями Василя Штенберга, посмертна маска Т.Шевченка роботи П.Клодта та інші цінні експонати.

 

Виставка триватиме до травня.

«Бойчукізм»

У Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г.Возницького (вул.Стефаника,3) минулого тижня відкрилася виставка «Бойчукізм». Тут представлені унікальні роботи Михайла Бойчука, його учнів, однодумців, сучасників. Більшість творів, які тут представлені, збережені художницею Ярославою Музикою, фактично під страхом смерті.

«Бойчукізм» – це не просто чергова виставка творів Михайла Бойчука та його школи, а спроба самоосмислити і переосмислити саме його явище, ревіталізувати яскраве українське мистецтво в свідомості сучасників. Відчути, збагнути-осягнути «Бойчукізм» можна лише через діалог із творами, що представлені на даній виставці з колекції Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького.

Виставка триватиме до травня.

Читайте також великий репортаж про цю виставку

Олекса Новаківський

Традиційно, у березні святкуємо уродини засновника українського експресіонізму – Олекси Новаківського. З 10 березня у Галереї сучасного сакрального мистецтва «Iconart» у рамках проекту «Великі майстри //Олекса Новаківський//Графіка» тут представили графічні роботи художника з приватних колекцій.

Художник навчався в Одесі, потім у Кракові; після навчання жив та працював у невеличкому селищі неподалік від Кракова, де й викристалізовувався його почерк як художника. 1913 році переїхав до Львова, й, заручивсь підтримкою митрополита Шептицького, у 1923 році створив Мистецьку школу, яка впродовж дванадцяти років своєї діяльності зайняла свою нішу в культурних середовищах міжвоєнного Львова...

На експозиції представлено начерки й графічні композиції. Гармонійні й віртуозні рисунки пером, олівцем, вугіллям розкривають розмаїття тем, над якими митець працював упродовж всього життя.

Виставка триватиме до 8 квітня.

До слова, у неділю, 18 березня 2018 р. о 15 год., в Художньо-меморіальному музеї Олекси Новаківського (вул. Листопадового Чину, 11) відбудеться лекція «Маестро і учні: долі вихованців Мистецької школи О. Новаківського (М. Левицький, Е. Козак, І. Нижник-Винників, І. Кейван, М. Кміт, А. Коверко, В. Ласовський, О. Плешкан)». Відвідувачів запрошують знайомитися із життєписами учнів О. Новаківського – знакових постатей в історії українського мистецтва, чиє творче становлення відбулося значною мірою завдяки педагогічному таланту видатного художника. Вартість заходу – 20 грн. з особи, тут діє також постійна експозиція.

Михайло Фіголь

16 березня у залах експозиції "Українське мистецтво ХХ ст."(вул.. Драгоманова, 42) відбулось урочисте відкриття виставки Михайла Фіголя – відомого мистецтвознавця, художника-монументаліста, живописця, графіка та педагога.

Михайло Фіголь – (народився 18 жовтня 1927 р. у с. Крилос, Івано-Франківської обл. –  помер 25 травня 1999, м. Івано-Франківськ). Навчався на факультеті мистецтвознавства Ленінградського інституту живопису, скульптури і архітектури ім. І. Рєпіна (1955–1961). У 1972 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Українська сатирична графіка кінця ХІХ – початку ХХ століть».

У рідному Прикарпатті М. Фіголь виконував станкові та монументальні живописні твори, був експонентом місцевих виставок. М. Фіголь провадив також і педагогічну практику: з 1964 року викладав в Івано-Франківському педагогічному інституті (тепер – Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника), з 1991 р. обіймав посаду професора, завідував кафедрою образотворчого мистецтва. 1998 року захистив докторську дисертацію «Мистецтво Галича ХІІ—ХІV століть (Історія. Типологія. Художні особливості)». Ініціював і сприяв створенню Івано-Франківського художнього музею (1980 р.), Національного музею-заповідника «Давній Галич».

Працював у галузі монументально-декоративного мистецтва, створюючи мозаїчні та темперні розписи в сучасній архітектурі. Мистецтва. Долучився до реставрації пам’яток стародавнього Галича, зокрема церкви Святого Пантелеймона – реставрував фрески та іконостас. Життєвий і творчий шлях Михайла Фіголя, українського митця і вченого був непростим, проте дуже цікавим і наповненим різноманітними подіями.

Серед картин, що представлені на виставці безперечно домінує пейзаж, не залежно від його тематики, позначені вони особливою любов’ю до Прикарпаття. Також художник працює як майстер історичного полотна та тематичної картини. Тут також представлені портрети художника.

На відкритті виставки відомий мистецтвознавець та проректор Львівської національної академії мистецтв, зазначив, що художник у дослідницькій і творчій праці зумів згенерувати у собі риси Людини Ренесансу.

На виставці були присутні дружина художника Тетяна Данилівна Фіголь та його син – Олесь Фіголь, також художник.

Виставка триватиме до 15 квітня.

Фото автора та зі сторінки НМЛ ім.. Шептицького у ФБ та Микити Печеника

Мар'яна МАКСИМІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: