Як «економить» на тендерах реабілітаційний центр МВС

22222224-620x330

Медичний реабілітаційний центр МВС України «Перлина Прикарпаття» уклав угоду з ФОПом на поставку меблів на суму понад 768 тисяч, відхиливши пропозиції дешевші на понад 100 тисяч гривень.

Про це стало відомо із сайту публічних закупівель ProZorro.

27 лютого Медичний реабілітаційний центр МВС України «Перлина Прикарпаття» оголосив тендер на меблі для дому вартістю 900 тисяч гривень. На аукціон зголосився п’ять учасників: ФОП «Ілько Михайло Іванович», Терещук Олег Анатолійович, ПП «МКМК», ФОП Бодачевський О.П., Дрогобицьке меблеве підприємство «Карпати» Українського товариства глухих.

Найнижчу ціну за пропонував ФОП Ілько – 629 990 гривень, Терещук – 630 тисяч гривень, ПП «МКМК» – 768 190 гривень. За результатами торгів перші три пропозиції були відхилені, а перемога дісталася ФОП Бодачевський О.П., який запропонував виконати замовлення 768 200 гривень (без ПДВ).

ФОП Ілько отримав відмову тендерного комітету на підставі того, що не зміг підтвердити досвід виконання подібних договорів протягом останніх трьох років, а також відповідність товару технічним вимогам. Аналогічну відповідь тендерного комітет отримав Терещук і ПП «МКМК». Відтак переможцем оголосили ФОП Бодачевський О.П. Однак тендерна історія ФОПа теж не містить даних про виконання подібних тендерних протягом останніх трьох років. Згідно із укладеним договором, підприємець має поставити 56 журнальних столиків, 100 тумбочок, 88 односпальних ліжок, 100 матраців, 56 шаф, стільки ж дзеркал, 168 панелей, 56 косметичних, 100 пуфиків, 12 ліжкових каркасів тощо.

Згідно із даними YouControl, ФОП Бодачевський торік отримав 7 тендерів на загальну суму 129 458 гривень, а нинішнього 3 – на 67 268. Щоправда, в усіх тендерів є дещо спільне – їх замовив Медичний реабілітаційний центр МВС України «Перлина Прикарпаття». Жодного тендера з іншим замовником ФОП Бодачевський не отримував.

Скрін з аналітичної платформи YouControl

Натомість його суперник із Закарпаття ФОП Ілько, який зробив найнижчу пропозицію, торік виграв тендерів на майже 5 мільйонів гривень. Найбільший від  Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова на суму понад 2,5 мільйона гривень.

Тендерна історія другого претендента на договір Олега Терещука скромніша, ніж у ФОП Ілько, але вона солідніша, ніж у переможця. Торік він виконав державних замовлень на майже 650 тисяч гривень.

Та ж сама історія і ПП «МКМК», яке 2017 року виконало тендерів на понад 3,5 мільйона гривень, 2016-го – на понад 2 мільйони, нинішнього, 2018-го, – на майже 555 тисяч гривень. Тож причина відмови трьом підприємцям з дешевшими пропозиціями на цьому фоні виглядають щонайменше дивно.

Додамо, це не перший тендер, оголошений Медичним реабілітаційним центром МВС України «Перлина Прикарпаття», коли відхилялася дешевша пропозиція. Так було з угодою на послуги і прання і сухого чищення вартістю понад мільйон гривень. Реабілітаційний центр відхилив пропозицію дешевшу на понад 300 тисяч, а два інші підприємці, які брали участь в торгах спрацювали за звичною схемою – один знижує ціну, а потім відмовляється підписувати угоду, відтак договір дістається тому, хто пропонував найвищу ціну. Більш детально про цей тендер можна прочитати тут.

Така ж історія сталася й під час укладання угоди на закупівлю яєць. Медичний реабілітаційний центр МВС України «Перлина Прикарпаття» переможцем обрав ПП з найвищою ціною. 28 березня тендер вартістю майже 625 тисяч гривень дістався ПП «Агропродовольча промислова компанія», яка понад сотню разів виходила на аукціони з ПП «Захід Інвест Торг». ІА Дивись.info писала про це у статті «Свій до свого по своє: як на Львівщині дві компанії розігрують між собою сотні тендерів (інфографіка)».

Згідно із угодою, ПП «АПК» має поставити Медичному реабілітаційному центру МВС України «Перлина Прикарпаття» 22 тисячі яєць по 2,84 гривні за штуку, що є вище навіть за роздрібну ціну.

Ще кілька угод на постачання продуктів харчування від Медичного реабілітаційного центру МВС України «Перлина Прикарпаття» дісталося візаві ПП «АПК» – ПП «Захід Інвест Торг». Переважно йдеться теж про найвищі пропозиції. І тільки в одній угоді ПП «АПК» запропонувало, справді, найнижчу ціну. Йдеться про тендер від 20 березня на постачання фруктових та овочевих соків.

Тендер на постачання сирних продуктів віддали фірмі, яка запропонувала на 100 тисяч вищу ціну – 740 тисяч проти 644. Натомість ФОП, який запропонував найвигідніші умови, отримав відмову, написану під копірку з іншими – брак досвіду у виконанні подібних угод. Хоча торік він отримав тендерів на понад 4 мільйони гривень.

Усі наведені дані свідчать, що система публічних закупівель не виконує свою основну функцію – оптимізацію розпоряджання державними коштами, а відтак їхню економію.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: