Їздити по-новому: У Садового розповіли деталі про нові тарифи та полювання на зайців

30581485_772276266305284_874426878717329408_n

Виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив нові тарифи на перевезення пасажирів у електротранспорті. Рішення прийняли без зайвого галасу, поки львів’яни ще продовжують святкувати. Вже після засідання низка депутатів поскаржилася, що дізналася про нього занадто пізно.

Тим часом уже з 16 квітня вартість проїзду у львівських трамваях і тролейбусах зросте до 5 грн за разовий загальний квиток і до 2,5 грн – за пільговий. Втім навіть самого слова «підвищення» у мерії сором’язливо уникають, називаючи це «коригування до економічно обгрунтованого рівня».

«Ті, у кого є квитки по 3 грн, можуть використати їх до неділі включно. Якщо не встигнуть використати, то квитки можна буде обміняти в пунктах обміну за адресами: вул. Сахарова, 2 - ЛКП «Львівелектротранс», у квитковому кіоску на кінцевій зупинці трамвая № 3, на вул. Кн. Ольги («Аквапарк»), та у квитковому кіоску на тролейбусній зупинці на вул. Шота Руставелі – пл. Петрушевича», - пояснив заступник міського голови Сергій Бабак.

При цьому представляючи проект рішення представник управління транспорту заявив, що відбулися консультації з громадськістю, маючи мабуть на увазі громадські слухання, які були визнані недійсними.  За його словами новий тариф погодив також антимонопольний комітет.

Цікаво також, що вже за кілька годин після засідання виконкому у «Львівелектротрансі» вже показали, яка виглядатимуть нові квитки. Тобто все було готово заздалегідь, а погодження виконкому виявилося простою формальністю.

При цьому у «Львівелектротрансі» немов знущаючись закликали «зацінити» красу нових квитків і заявили, що почуваються «натхненно», чим викликали шквал обурених коментарів у соцмережах.

Вперед до Європи

Виконком також затвердив нові ціни на абонементи, які почнуть діяти з 1 травня.

Зокрема, 30-денний загальний паперовий абонемент подорожчав з 120 до 160 грн.  Придбаний через інтернет абонемент буде коштувати 150 грн. Вартість пільгового абонементу становитиме тепер 80 грн. Електронна триденна проїзна картка, розрахована перш за все на туристів, коштуватиме 50 грн. Такий принцип формування тарифів на абонементи у мерії подають як своє велике досягнення, та шлях у Європу.

«Відкоригувавши тариф, ми переходимо до нової концепції проїзду в міському електротранспорті. Статистика така – у водія квитки купують 77% пасажирів, проїзні – 7%, квитки у кіосках – 9%, через інтернет – 7%. Оплата у водія 77% - це велика цифра. У всіх європейських містах 90% мешканці користуються проїзними квитками. Тому, ми хочемо спонукати і заохочувати мешканців купувати проїзні квитки, бо це не буде відволікати водія, і сприятиме безпеці руху транспорту.

Також, що важливо для пасажирів, - чим більше поїздок, тим менша вартість поїздки. Проїзний квиток буде коштувати 160 грн. Маємо три класичні випадки: 22 робочі дні, поїздка на роботу і з роботи (44 поїздки) - тоді одна поїздка буде коштувати 3 грн 60 коп. Якщо мешканець їздить щодня, включаючи вихідний (60 поїздок), - то вартість поїздки 2,6 грн. Якщо взяти 22 робочі дні і одну пересадку на трамвай чи тролейбус (88 поїздок) – вартість буде 1,8 грн. Це європейський підхід. Люди будуть зацікавлені придбати проїзний квиток, бо це в рази робить дешевшою їхню поїздку.

Проїзний квиток буде запроваджений з 1 травня. Ті, хто купив на квітень, до кінця місяця продовжує користуватись за старими тарифами», - заявив у коментарі журналістам Сергій Бабак.

Репресовані «зайці»

Паралельно з цим у мерії вже вкотре вирішили серйозно взятися за «зайців». Наразі штраф за безквитковий проїзд становить 60 грн, але як заявив Сергій Бабак він теж буде збільшений.  Він також дав доручення підготувати заходи щодо боротьби з "зайцями".

«Ми прийняли програму про порядок проїзду в міському електричному транспорті. Треба розвивати транспорт і платити за ту послугу, яка надається. Тому дав доручення підготувати конкретні заходи щодо боротьби з безкоштовним проїздом», - розповів Сергій Бабак. Він також розповів як відтепер виглядатимуть перевірки.

«Буде більше контролерів. Думаю будемо розглядати практику, коли на якихось зупинках, наприклад кінцевих, буде блокуватися трамвай для перевірки. Нічого іншого ми сьогодні не придумаємо. Тільки штраф, і тільки в хорошому розумінні репресивні заходи, щоб заставляти людей платити. Бо в нас велика кількість пільговиків, ще така кетч-культура залишати квитки використані», - заявив Сергій Бабак.

Скільки тепер коштуватимуть маршрутки?

Уникають у мерії і запитань скільки ж  після сьогоднішнього рішення коштуватимуть маршрутки.

«Про маршрутки ми зараз не говоримо. Проведемо конкурс, треба подивитися, хто буде переможцем, хто прийде на нові маршрути, з якою технікою. Потім, коли вони подадуть розрахунки, будемо бачити той рівень тарифу, який буде економічно обґрунтований», - заявив Сергій Бабак.

Він додав, що конкурс має бути оголошений до початку травня.

Після сьогоднішнього засідання залишається лише одне запитання  - для чого потрібен комунальний перевізник, який, отримуючи мільйонні дотації з міського бюджету, возить пасажирів за ринковими цінами?

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: