Ровер – ранкова зарядка: як львів’яни їдуть на роботу не маршрутками, а велосипедами (фото)

1

У п’ятницю, 13 квітня, у Львові пройшла акція «Велосипедом на Роботу», пише Дивись.info.

У цей день львів'ян закликають їхати велосипедом на роботу та в інших справах, аби  продемонструвати переваги такого транспорту і стимулювати роботодавців створювати кращі умови для працівників, які користуються роверами.

Участь в заході взяли близько 30 велосипедистів.

Більше про традиційну для Львова та України акцію журналістам розповів виконавчий директор ГО «Львівської асоціації велосипедистів» Юрій Тер-Арутюнян.

— Яка мета сьогоднішньої акції і які переваги того, аби їздити на велосипеді?

Мета акції – популяризація пересування велосипедом для щоденних поїздок. Взагалі переваг пересування велосипедом є багато. Крім того, що це екологічно чистий вид транспорту, це досить доступний, простий, дешевий вид транспорту. Крім того, він має класну перевагу – це стовідсоткова гарантія того, що я доїду з точки А в точку В. На відміну від інших видів транспорту.

І так само це дає змогу трошечки розрухатися, це корисно для здоров’я. Якщо подорожувати на роботу щодня зранку, це може бути замість ранкової зарядки. Прокинутися, подихати свіжим повітрям по дорозі. Досить зручно і корисно.

— Що обов'язково повинно бути у велосипедиста, щоб він на дорогах почувався безпечно?

Обов’язково повинне бути знання правил дорожнього руху та відповідальність за свої дії. Все решта – це обладнання велосипеда справними гальмами, світловідбивачами, фарами. Це такий базовий набір, який потрібен для пересування вулицями міста.

— Які виникають перешкоди для велосипедиста?

На сьогодні поки що не дуже добре сприймають водії автомобілів інших учасників руху. Зокрема, велосипедистів. І деколи реально просто створюють конфліктні ситуації саме водії авто.

Читайте також: Львівські активісти-мотолюбителі нагадують про правила безпеки на дорогах (фото)

Попри те, якщо користуватися відокремленою велоінфраструктурою,  то цього можна уникнути. Але у будь-якому разі велосипедисти, які пересуваються вулицями міста, так чи інакше з певною регулярністю стикаються з якимись конфліктними ситуаціями чи недобропорядною поведінкою з боку водіїв авто.

— Наскільки Львів облаштований для того, аби їздити по ньому велосипедом?

Попри досить складні умови, Львів є набагато більше пристосований, ніж інші міста України, в яких мені доводилося бувати. Досить мало міст зараз в Україні взагалі має таке поняття як «веломережа».

Складні умови. Про що йдеться?

Це, перш за все, рельєф. Тому що місто збудоване на схилах. І, в принципі, більшість напрямків, якщо їхати з центру, треба робити добрячий підйом. Для непідготовлених це може бути проблема. Хоча, в принципі, це реально.

Який район найбільш пристосований для велосипедистів.

Станом на сьогодні, найбільш зручно рухатися, мабуть, в Шевченківському районі. Там і рельєф більш такий пологий. І веломережа досить розвинута, майже покритий весь район безперервними велодоріжками.

— А найменш зручний?

Важко сказати. Я б не сказав, що є район, який відстає найбільше. Всі решта приблизно однаково.

— Як розвинути велокультуру в країні?

Це питання часу. Тут має іти одночасно дуже ґрунтовна робота в плані розвитку інфраструктури в місті, яка б була зручною для велосипедистів. Тут же на руку будуть грати добре сформовані правила дорожнього руху. Зараз якраз просуваються зміни до правил дорожнього руху і до Державних будівельних норм, які будуть на руку, зокрема, і велосипедистам. З одного боку це інфраструктурні речі, з іншого - це вже забирає час - зміна свідомості. Кожен в голові має визначити, що для нього цікавіше, краще і потрібніше.

Спілкувався Олег ГАЛІВ, фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: