Світові потрібно доносити інформацію про Голодомор, - Стефан Романів

unnamed (20)

В Україні цього року вшановуватимуть 85-ті роковини Голодомору 1932-1933 років, який забрав життя кількох мільйонів людей.

Голова Міжнародного координаційного комітету у справі Голодомору, Генеральний секретар Світового конгресу українців (СКУ) і президент Союзу українських організацій Австралії (СУОА) Стефан Романів завітав до Львова та взяв участь у заході «Україна пам’ятає – світ визнає» з нагоди роковин страшної трагедії.

ІА Дивись.info поспілкувалася із Стефаном Романівим та розпитала про те, як представники української діаспори доносять інформацію про Україну, що роблять для того, щоб світ дізнався про штучний голод на території України у 1932-1933 роках.

Багато інформації про цю трагедію світ так і не дізнався б, якби не зусилля української діаспори. Як діаспора відстоює інтереси України за кордоном? Що роблять для визнання Голодомору Геноцидом?

- Українська діаспора постійно відстоювала інтереси України. Останніми роками, від часів Революції Гідності, очевидно, ця акція значно підсилилась. Зокрема лобіювання наших урядів, щоби внесли санкції проти Росії, намагання світові донести те, що була анексія Криму, що російські солдати на українській землі і те, що говорить Путін - брехня.

- Що саме змінилося за останній час?

- Я думаю, що світ сьогодні починає розуміти, хто такий Путін і що йому не можна вірити. І сьогодні діаспора буде постійно домагатися, щоби ООН та інші міжнародні організації постійно засуджували те, що робить Росія.

Наші діаспори, громади, що є в Африці, Чилі, Австралії чи Канаді постійно працюють над цим. Ми маємо конгресовий комітет, який раз на місяць збирається та дає певні вказівки нашим громадам, щоби вони йшли, стукали в двері парламентів і говорили про ту трагедію.

- На вашу думку, чи Україна достатньо зараз відстоює свої інтереси, чи докладає достатньо зусиль для того, аби в світі поважали нашу історію?

- Як написав колишній віце-президент США Джо Байден в своїй книжці, що він свого часу сказав нашому президенту, що українці мусять відстоювати свої права. Президент України, Порошенко, це зробив. Не так він, а військо, якому він дав вказівку та змогу відстоювати та оберігати кордони.

Україна з однієї сторони має війну, а з іншої - мусить будувати економіку і так далі. Тому ми мусимо спільно працювати. Я думаю, що Україна сьогодні робить те, що може робити. Є різні бачення. Сьогодні ми говоримо про корупцію та боротьбу із нею.

[dyvys_blockqoute text="Україна з однієї сторони має війну, а з іншої - мусить будувати економіку" author="Стефан Романів"]

 

Так, це реформи і вони мусять бути, але питання державного будівництва наших кордонів повинно бути в пріоритеті. Українці мусять все робити так, щоб дати можливість нашому війську це зробити.

- А чи змінилося ставлення до України через війну? І якщо змінилося, то як? 

- Після Революції Гідності в світі, очевидно, почали більше розуміти, що це є Україна. Після того, що сталося із Небесною Сотнею, я думаю, що Україна отримала велику симпатію до себе і сьогодні бачимо, що світ нам допомагає.

До прикладу, Америка готова надавати збройну силу, Канада та Австралія теж підтримує нас. Санкції підсилюються і так дальше. Я думаю, що люди знають, підтримують і хочуть лише, щоб Україна була вільною та українці змогли вільно жити.

- Що, на вашу думку, що потрібно ще зробити для того, щоб в Україні все налагодилось?

Важливо, щоби ми співпрацювали зі світом, а саме: діаспора, Світовий Конгрес Українців, Президент, Уряд, Міністри, Верховна Рада. Якщо ми разом працюємо, то  постійно на цьому наголошуємо. Постійні меседжі, які Україна хоче винести, допомагаємо донести.

Читайте також: Голодомор 1932-1933 років. Згадати все 

Як донести світові інформацію про Голодомор? Що роблять для визнання Голодомору геноцидом за кордоном?

- Сьогодні є багато матеріалів про Голодомор і ми найчастіше ходимо по кабінетах в парламенті. Сприймають дуже добре, оскільки це є не тільки геноцид, трагедія українського народу, це є злочин проти людства. Отож, вже 17 країн визнали Голодомор Геноцидом.

Не менш важливим є те, що ми знайшли спільну мову з українськими урядовцями, що спільно можемо багато чого зробити. І якщо будемо разом працювати, то зможемо швидше донести світові інформацію про Голодомор. Так розпочалася кампанія «Україна пам’ятає – світ визнає», суть якої полягала у роботі за двома напрямами.

З одного боку, в самій Україні потрібно було говорити більше про Голодомор, адже там мало знали про нього, а якщо знали, то лише версію радянської влади. Водночас, «світ визнає» – ми почали роботу з міжнародною спільнотою, парламентами різних країн, ООН, щоб добитися визнання Голодомору геноцидом.

Читайте також: Жахаючі свідчення очевидців Голодомору в Україні (інтерактивна карта)

Під час зустрічі зустрічі із студентами у Львівській політехніці Стефан Романів також розповів, що офіційно визнали Голодомор геноцидом вже 17 країн світу. Це – Австралія, Бразилія, Грузія, Естонія, Канада, Литва, Латвія, Мексика, Польща, Португалія, США та інші. Крім того, низка країн ухвалила офіційні резолюції, де засудили Голодомор як акт винищення людства. Серед них: Андорра, Аргентина, Іспанія, Чехія, Ватикан, Словаччина.

Пан Романів також зазначив, що до 85-ліття Голодомору в СКУ планують укладати список нащадків свідків цієї трагедії, щоб пам’ять про це не згасала. Окрім того, буде проведено низку публічних заходів.

Додамо, Голодомор 1932–1933 років – акт геноциду українського народу, організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932–1933 роках шляхом створення штучного масового голоду, що призвів до смерті від голоду 3,941 млн безпосередньо та склав 6,122 млн втрат ненародженими. Серед людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані переважно становили українці. Викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу й Української СРР на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Читайте також: «Запали свічку». Як у Львові вшановували пам’ять жертв Голодомору (фоторепортаж)

Спілкувалася Тетяна ЖИКАЛЯК

Фото: Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: